Kamuda yeni dönem! Memura toplu taşıma kartı geliyor

Kamu kurum ve kuruluşlarının personel servisi giderlerinin 3 kat artması sonrası ekonomik olmayan hatlarda servislerin durdurulması ve çalışanlara toplu taşıma kartı verilmesi planlanıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 04.05.2024 12:56 GÜNCELLEME 04.05.2024 15:04 EKONOMİ
Kamuda yeni dönem! Memura toplu taşıma kartı geliyor
Kamuda yeni dönem! Memura toplu taşıma kartı geliyor

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın raporuna göre, kamu kurum ve kuruluşlarının personel servisi kiralama giderlerinde geçen yıla göre yaklaşık üç katlık bir artış yaşanmasıyla birlikte tasarruf tedbirleri gündeme geldi.

MEMURA TOPLU TAŞIMA KARTI

Bu çerçevede, ekonomik olmayan hatlarda servislerin durdurulması ve çalışanlara toplu taşıma kartı verilmesi planlanıyor.

Independent Türkçe'nin habere göre; servislerin kaldırılması ve toplu taşıma kartlarının sağlanmasıyla maliyetlerin düşürülmesi hedefleniyor.

KAMU BÜTÇESİNDE AĞIR YÜK OLUŞTURUYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre, 2024'ün ilk üç ayında personel servisi kiralama giderleri geçen yıla göre yaklaşık üç kat artarak 998,6 milyon liraya yükseldi. Bu durum, kamu bütçesinde önemli bir yük oluşturuyor.

Ocak ayında 141,7 milyon lira, Şubat ayında 379,6 milyon lira ve Mart ayında 477,3 milyon lira olmak üzere, 2024'ün ilk üç ayında personel servisi kiralama giderleri toplamda 998,6 milyon lira olarak gerçekleşti.

Geçen yılın aynı döneminde bu giderin toplamı 363.5 milyon lira idi, bu da devletin servis taşımacılığı için ödediği paranın yaklaşık üç kat arttığını gösteriyor.

2023 yılında ise bu giderlerin toplamı 2 milyar 611 milyon lira olarak kaydedilmişti.

2021 GENELGESİNDE DE YER ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 30 Haziran 2021'de kamu kurum ve kuruluşlarında alınacak tasarruf tedbirleriyle ilgili genelge Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Bu genelgede, tasarruf tedbirlerine ilk kez personel servisleri de eklenmişti. Genelgede kamu kurum ve kuruluşlarının servis hizmetinde en etkin ve ekonomik yöntemleri tercih etmeleri vurgulanırken, birbirlerine yakın yerleşkelerde bulunan kurumlarından servis hizmeti ihalelerini birlikte yapmaları istenmişti.

Ayrıca, personel servisi hizmetinden fiilen yararlanan kişi sayısının araç kapasitesinin yüzde 70'inin altında olması durumunda ilgili hatta servis konmaması gerektiği belirtilmişti.

Haziran 2023'te ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek göreve başlar başlamaz kamu kurumlarına tasarruf genelgesi göndermişti. Genelgede 2021'de Erdoğan tarafından çıkartılan genelge hatırlatılarak "kamu kuruluşları personel servisi hizmetine ilişkin giderler ve diğer hususlarda genelgede belirlenen kurallara uymakla yükümlüdür" ifadesi yer almıştı.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 315 TÜMÜ
  • istifa eden memur 1 hafta önce Şikayet Et
    Giden gitsin dedinizya Avrupaya gidenlere yalvara yalvara 2 kat maaş teklif ettiniz. Yabancı Dr transfer ettiniz. Bu kafayla daha çok kaybedeceksiniz ve kuyrukta bekleyeceksiniz.
    Cevapla
  • istifa eden memur 1 hafta önce Şikayet Et
    Okuyup kpss sınavını kazanırsan niye olmasın
    Cevapla
  • Emekli memur 1 hafta önce Şikayet Et
    Avrupa'da Herkes kendi arabasıyla gidiyor geliyor Ne çay ne kahve ne yemek ne yol hiçbir şey yok Adam veriyor maaşını çalışıyorsan böyle Çalışmıyorsan güle güle bizdeki Saltanat kalsın artık Yazıktır Günahtır milletin parasına puluna adam kapının önünden biniyor kapının önünü saat 8.30'da işe gidiyor akşam 6.00'da geliyor haftada 2 günde tatil bayramlar 9 gün tatill oh40 lira maaş
    Cevapla
  • Süleyman34 1 hafta önce Şikayet Et
    Birileri gezerken biz okuyorduk, az bi yerin ağrısa memur doktor memur hemşirede soluk alırsınız, Sadece kimse bizimle siyaset ve intikam için uğraşmasın
    Cevapla
  • ver mehteri 1 hafta önce Şikayet Et
    siz yapmasanız yapacak çok kişi var Avrupa'nın sistemini istiyoruz işine gelen çalışır işine gelmeyen istifa eder
    Cevapla
  • Emekli memur 1 hafta önce Şikayet Et
    Toplu taşım kartları verilsin Çok güzel bir uygulama kapının önünden inip kapının önünden biniyorlar haftada 5 gün çalışıyor Oh ne hala memleket Asgari ücretli gariban da dolmuş parası versin otobüs parası versin gitsin gelsin Çok güzel bir uygulama takdirle karşılıyorum bu uygulamayı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR