Akkuyu'da bir aşama daha tamamlandı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 1’inci ünitesinin türbin dairesinde en modern teknolojiye sahip yatay buhar kızdırıcı-ayırıcıların montajı tamamlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.05.2024 16:53 GÜNCELLEME 06.05.2024 16:53 EKONOMİ
Akkuyu'da bir aşama daha tamamlandı
Akkuyu'da bir aşama daha tamamlandı

Nükleer santraldeki buhar türbini tesisinin yardımcı sistemlerinin bir parçası olan ekipman, türbin rotor kanatlarını döndüren buharın sıcaklık ve nem parametrelerini ayarlamaya yarıyor.

Buhar kızdırıcı-ayırıcıların çalışma prensibi, buhar ve suyun ayrılmasını sağlayan santrifüj ivmesine dayanıyor. Buhar-su karışımı ayırıcıdan geçerken daire şeklinde hareket ediyor. Büyük su partikülleri, ayırıcının duvarlarına ve bölmelere yerleşiyor ve tahliye bağlantısı yoluyla uzaklaştırılıyor. Nemli buharla temas eden iç parçalar, aşınma ve paslanmayı ortadan kaldıran ferritik paslanmaz çelikten üretiliyor. Ağırlığı 317 ton olan buhar kızdırıcı-ayırıcının uzunluğu 22 metreyi, çapı ise 4,5 metreyi buluyor.

Buhar kızdırıcı-ayırıcılar Rusya’da bugüne kadar hep dikey olarak imal edilirken, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, bu yatay buhar kızdırıcı-ayırıcıları Akkuyu NGS için özel olarak üretti. Buhar kızdırıcı-ayırıcıların optimize edilmiş modifikasyonu, geleneksel olarak tasarlanmış iki tesisin tek bir gövdede birleştirilmesini mümkün kılarak 4 yerine 2 ekipmanın kullanılmasını sağlıyor. Rus makine mühendisleri ayrıca bu modifikasyonla kızdırıcı üretimindeki metal yoğunluğunu yarıya indirerek verimlilik, güvenilirlik ve maliyet etkinliğini de artırdı.

Akkuyu NGS Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh, ''Buhar kızdırıcı-ayırıcıların yenilikçi yatay düzeni, montaj sürelerini önemli ölçüde azaltmamıza olanak sağladı. Cihazların kurulumu, türbin ünitesi bileşenlerinin montajında önemli bir aşamayı teşkil ediyor. Bu aşamayı kontrol ve ölçüm cihazları ve otomasyon sistemlerinin yanı sıra buhar ve boru hatlarının montajı ve ardından türbin ünitesinin test için hazırlanması takip ediyor'' diye konuştu.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • İnanan 6 ay önce Şikayet Et
    Ruslardan veya Pakistan dan nükleer silah teknolojisi almalıyız. Küçük santrelkeride 250 megavatt gücünde kendimiz toryum lu yapmalıyız. Ama herşeye para gerekiyor.
    Cevapla
  • Kadir Efe 6 ay önce Şikayet Et
    Yeter be kardeşim de hadi bitirin şunu. Daha 10 20 tane tane lazım. Her birini 20 yıl bekliyeceksek hiç masraf etmeyelim daha iyi.
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    ne yani gerek yok istemeyük mü diyelim.
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    nükleer silah lazım acil
    Cevapla
  • Vatandaş ! 6 ay önce Şikayet Et
    Biz toplu katliam yapmayız/yapamayız !
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR