Trabzon’da Türk Somonu’nun hasadına başlandı

Trabzon’un Arsin ilçesinde su ürünleri yetiştiricileri, Türk Somonu’nun hasadının yapılması için teknelerle harekete geçti. Olgunlaşan somonlar önce teknelere sonra da kamyonlara yüksenerek işlenmeleri için fabrukalara gönderiliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 08.05.2024 10:54 GÜNCELLEME 08.05.2024 10:54 EKONOMİ
Trabzon’da Türk Somonu’nun hasadına başlandı
Trabzon’da Türk Somonu’nun hasadına başlandı

Tarlada, bahçede yaşanan ürün hasadının bir benzeri de yetiştiricilikle elde edilen deniz ürünlerinde yaşanıyor.

İhracat rekorları kıran Türk Somonu’nun Trabzon’un Arsin ilçesi açıklarında denizde bulunan kafeslerden hasadına başlandı.

Türk Somonu öncelikle yumurtaları büyümesi için baraj göllerindeki kafeslere koyuluyor.

Balıklar 100 ila 800 gram olunca kafeslere yerleşiyor

Kafeslerde büyümeye başlayan somonlar 100 ila 800 gram arasında bir ağırlığa gelince barajlardan alınarak denizlerdeki çelik kafeslere yerleştiriliyor.

Balıklar 2,5 kilograma gelince hasat ediliyor

Belli aralıklarla beslenen somonlar yaklaşık 2,5 kilogram ağırlığına vardığında hasatları gerçekleştiriliyor.

Kafeslerdeki balıkları vinçle teknelerde bulunan buz dolu su tanklarına alınıyor

Trabzon’un Arsin ilçesinde de Türk Somonu’nun hasadının yapılması için gece teknelerle kafeslerin yanına giden su ürünleri yetiştiricileri, kafeslerdeki balıkları vinç ve ağ yardımlarıyla teknelerde bulunan buz dolu olan su tanklarına aldı.

Balıklar kamyonlarla fabrikalara götürüldü

Buradan kıyıya çıkarılan somonlar, işlenmek için kamyonlarla balık fabrikalarına götürüldü. Fabrikadaki işlemleri tamamlanan Türk Somonları birçok ülkeye ihracat ediliyor.

2023'te 396 milyon 315 bin 453 dolar ihracat geliri sağlandı

2022 yılında 49 bin 196 ton ihraç edilen somondan 363 milyon 102 bin 216 dolar olan gelir elde edilirken, bu rakam 2023 yılında 63 bin 161 tona yükselirken, bunun karşılığında 396 milyon 315 bin 453 dolar ihracat geliri elde edildi.

"Fransa’dan ve Polonya’dan getirilen yumurtaları kuluçka halinde üreticilere dağıtıyoruz"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ihracatçı firmanınÜretim Sorumlusu Ayhan Yıldırım, Türk somonunda yurt dışından yoğun talep olduğunu söyledi. Ayhan Yıldırım, şöyle konuştu:

Somon hasadından önce Fransa’dan ve Polonya’dan getirilen yumurtaları kuluçka halinde üreticilere dağıtıyoruz. Balıkların büyüklüğü 2 ila 5 gram arasına gelince barajlara indiriyoruz. Burada 11 ay boyunca 100 ila 800 gram arasına gelince denize indiriyoruz. 6 ay boyunca 2,5-3 kilogram civarına getirip ihracata hazırlıyoruz.

"Türk Somonu, yağsız ve Omega-5 oranı yüksek bir balık"

Türk Somonu’nun yağsız ve Omega-5 oranı yüksek bir balık olduğunu belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

Somonu ihraç ettiğimiz ülkelerin istediği oranda balık yapıp, onların istediği sağlıklı balık yetiştiriyoruz. Vietnam, Çin ve Rusya başta olmak üzere birkaç ülkede çok yoğun istek var. Türk Somonu bir lüks. Onların istediği gibi bir üretim yapıyoruz.

KAYNAK : İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Meryem 1 hafta önce Şikayet Et
    Bukadar balik üretiyouz ma yumurta hala disariden geliyor. Neden? Biraz yatirip yapip yumurtayi burada üretemezmiyiz? Hayir! Cünkü bizim üreticiler ac gözlü. Dertleri sirf hizli para kazanmak. Adam yarin sana yumurta satmasa nolcak. sonra devlet yardim etsin diye aglayip tesvik koparmaya calisacaklar.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR