Aroması ve tadı ile Osmanlı çileği tarlada alıcı buluyor

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde kendine has aroması ve tadı ile ilgi gören 'Osmanlı çileği', tarladan hasat edilmeden satılıyor. Kilosu 400 liraya satılan çileğin yaygınlaştırılması çalışmaları devam ediyor.

ABONE OL
GİRİŞ 08.05.2024 21:21 GÜNCELLEME 08.05.2024 21:21 EKONOMİ
Aroması ve tadı ile Osmanlı çileği tarlada alıcı buluyor
Aroması ve tadı ile Osmanlı çileği tarlada alıcı buluyor

Karadeniz Ereğli’de kestane toprağında yerli kara çilekle etkileşime girerek özgün bir çeşit olarak üretilen Osmanlı çileğinin yaygınlaştırılması çalışmaları sürüyor. Her yıl Mayıs ayında hasat edilen çilek, rengi ve aromasıyla tarlada alıcı buluyor.

Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya, kilosu 400 liradan satılan çileğe yurt dışından da yoğun talep olduğunu anlattı. Üçköy'de kurum ve kuruluşların destekleriyle beş dönüm araziye kurulan Osmanlı Çileği Fide Üretim Merkezi’yle birlikte üründe artış yaşandığını aktaran Çetinkaya, bu yıl 4 ton çilek hasat etmeyi hedeflediklerini aktardı.

Çetinkaya, “Mayıs ayının ilk haftasındayız daha önceki dönemlerde bu kadar olgunlaşmamıştı. Yaptığımız çalışmalar artık kendini göstermeye başladı. Bölgemizde üretim geçtiğimiz yıllara nazaran en az ikiye katlandı. Çevredeki üretim sayısı hızla artıyor. Burada yapılan çalışmalar, halkın bilgilendirilmesi, Osmanlı çileğinin yeniden anlaşılmış olması bunda büyük etken. Dolayısıyla Osmanlı çileği için insanlar yeniden üretime başladılar. Ereğli Kaymakamlığımız, Osmanlı çileği ile ilgili çilek üreticileri kursları açmaya başladı. Bu da son derece önemli bir adım. Osmanlı çileğinin gelişimini sağlayabilmek için bu yıl kararlar aldık. Aldığımız karar da ürünün belli bir miktarını az da olsa ilçe halkına tattırmak için manav, pazarlara küçük ambalajlarla indirmeyi düşünüyoruz. Ereğli'de yaşayan insanlar daha fazla Osmanlı çileğine yabancı kalmasın, bu lezzete kavuşsun” ifadelerine yer verdi.

 

 

KAYNAK : İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 11 TÜMÜ
  • dertli baba 6 ay önce Şikayet Et
    Sayın yeni yetişen gençlik ben 50 yaşındayım eğer benim çocukluğumun çileğiyse ben buna 400 TL veririm . Çünkü 1980 lerden sonra o çilek türü kayboldu. Biz fıtri olan meyveleri ve etleri yiyen son insanlarız çayın kokusu bile kayboldu hesap edin
    Cevapla
  • mechul 6 ay önce Şikayet Et
    yurt disindanda yogun talep varmis ,sizi gidi sizi
    Cevapla
  • Çiftçi 6 ay önce Şikayet Et
    İyi sallamışsınız.Terbiyesizlik etmeyin.Piyasada şu an en pahalısı 90 tl.Kahramanmaraş ta 30-50 arası.
    Cevapla
  • DEMİRCİ 6 ay önce Şikayet Et
    herkes işi gücü bıraksın bu çileği üretsin. habere bak paraya bak. hemde tarladan satılıyor kardeşim.
    Cevapla
  • Misafircbik 6 ay önce Şikayet Et
    Üç kağıtcılar piyasayı gaza gettirmeye çalışıyorlsr
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR