Evde dolandırıcılık! Vergisini bile istiyorlar

Dolandırıcılar bu kez ev kadınlarını tuzağa düşürüyor. 'Evde iş verilir' ilanıyla kadınları kandıran simsarlar göndereceğini vaat ettikleri ürünlerle ilgili kargo ücreti, vergi yükümlülükler adı altında para talep ediyor.

ABONE OL
GİRİŞ 09.05.2024 13:27 GÜNCELLEME 09.05.2024 13:39 EKONOMİ
Evde dolandırıcılık! Vergisini bile istiyorlar
Evde dolandırıcılık! Vergisini bile istiyorlar

Son günlerde yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı. Hedefte ise ev kadınları var  'Evde paketleme işi verilir' ilanıyla tuzağa düşürülen vatandaşlardan ortalama 300 TL kapora istenirken, simsarlar ağına düşürdükleri kadınlardan vergi ücreti de istiyorlar.

Ev kadınlarını hedef alan dolandırıcılar, "evde iş fırsatı" broşürleri bastırıp dağıtırken, sosyal medya üzerinden de reklam ve ilan veriyorlar. Simsarlar, ağına düşürdükleri kişilerden T.C. kimlik numarası, İBAN bilgilerini isterken, dolandırıldığını anlayıp hakkını arayan vatandaşları ise tehditle sindirmeye çalışıyorlar.

KREDİ ÇEKİYORLAR

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunay Kamer, vatandaşların bu yöntemle dolandırıldıklarını anladıktan sonra para iadesi istediklerinde ikinci kez dolandırıldıklarını da belirtirken, "Vatandaş dolandırıldığını anlayıp, parasının iadesini istediğinde 'hukuk bürosu logolu' bir yazı gönderip tehdit ediyorlar. Gönderilen bilgi ve belgelerin ilerleyen süreçte yeni mağduriyetlere neden olma ihtimali de bulunuyor. Örneğin kişisel bilgileri ele geçirilen vatandaşlar adınıza kredi çekilip, şirket kuran simsarlar bile oluyor" diye konuştu.

RESMİ LOGO KULLANIYORLAR

Dolandırıcıların güven sağlamak için profil ve paylaşımlarında İŞKUR'un logosunu kullandıkları bilgisini de paylaşan Kamer, sponsorlu reklamlara inanmadan önce firmanın araştırılması gerektiğinin altını çizdi. Simsarların ağına düşürdükleri vatandaşlara ne ürünleri ne de hak ettikleri ücreti göndermediğini dile getiren Kamer, "Dolandırıcıların istediği para miktarları çok yüksek olmayınca mağdurlar uğraşmak istemeyip konuyu kapatabiliyorlar. Dolandırıldığını düşünen kişiler, tanımadıkları veya bilmedikleri bu tür ilanları tanıdıklarına göndermemeli" dedi.

İŞSİZLER HEDEFTE

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, sosyal medyadaki dolandırıcıların işsiz veya dar gelirli kişileri hedef aldıklarının altını çizerken, şu uyarıları sıraladı:

"Esenyurt, Bağcılar, Başakşehir gibi yerlerde paketleme ve süsleme gibi işler, çok düşük ücret karşılığında ev kadınlarına yaptırılıyor. Genelde Facebook üzerinden yapılan paylaşımları incelediğimizde 5 bin adetlik bir iş için 10 gün süre verildiği dikkat çekiyor. Vaatlere inanarak kapora ödeyen vatandaş, dolandırıcıların göndereceğini vaat ettiği ürünlerle ilgili kargo ücreti, vergi yükümlülükler adı altında para talepleri ile karşılaşıyor. Simsarların ağına düşenler, dolandırıcılık suçundan dolayı Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunsun ve tüketici hakem heyetlerine ödediği paranın iadesi için başvursun."

ŞÜPHEYLE YAKLAŞILMALI

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, TV Sinema Bölüm Başkanı ve Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık ise iş arayanların dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "Herhangi bir iş için önceden ödeme yapılması istenirse, bu durumda şüpheyle yaklaşılmalı ve kurumun güvenilirliği araştırılmalıdır" diyor.

Kırık, vatandaşların paralarını geri istemesi durumunda karşılaştıkları dava tehditlerini ciddiye alması gerektiğini de ifade ederken, şöyle konuşuyor:

"Özellikle resmi kurumların isimlerini kullanan dolandırıcılar, bu taktiğiyle mağdurları daha fazla korkutabilirler. Ancak gerçek bir resmi kurumun dava tehdidi ya da yasal işlem ile ilgili olarak iletişime geçeceği asla unutulmamalıdır. Öncelikle, aileniz ve arkadaşlarınızı da bu tür ilanlara karşı bilinçlendirin. Sosyal medya platformlarının destek ekibiyle iletişime geçerek durumu bildirebilir ve dolandırıcılıkla mücadelede destek alabilirsiniz. Dolandırıcı ilanları görmezden gelmeyin, çünkü hızlı müdahale potansiyel mağduriyetleri engelleyebilir ve dolandırıcılığın yayılmasını önleyebilir."

KAYNAK : Haber Global/Sibel Gülersöyler
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 16 TÜMÜ
  • Ali Namuslu 6 gün önce Şikayet Et
    Dikkat ediyorum hep çeteler yoksul ve gariban kesimi dolandiriyor. TV de reklam veriyor boy boy ürün aliyoruz gelmiyor,şikayet ediyoruz defalarca ve aradan yıllar geçiyor yine aynı ürün aynı reklam aynı TV kanalı,bu polis sayısını arttırmak lazım en az yüz kat artsın,yetisemiyor heralde
    Cevapla
  • Kasım 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu şeref yoksunu ukala şehir hırsızlarını Allah kahretsin. Allahım bu memleketi bu hırsızlardan sen kurtar Yarabbi.
    Cevapla
  • Aktolga 1 hafta önce Şikayet Et
    O zaman derlerki nerde devletin güçleri yakalansın ve ağır ceza verilsin onlara avukatta verilmesin. Ne günlere kaldık. Hırsızların sahtakarların mı korunması hukuk. Devlet harekete geçip bellemeli onları. Çetelerle iş birliği yapan avukatlarmı var. Tespit edilmeli.
    Cevapla
  • AKİL 1 hafta önce Şikayet Et
    Emniyet ne iş yapar.
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    benimde vergi numaramı kullanıyor lar benide mağdur edip magdurlarla karşı karşıya getiriyor lar lütfen itibar etmeyin dolandırılmayın sikayetimide gerekli yerlere yaptim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR