Altın fiyatlarında sert yükseliş

Ons altın dünkü 2 bin 317 dolarlık seviyesini bugün 2 bin 363 dolara çıkardı. Yurt içinde gram altın ise dünkü 2 bin 400 liralık seviyeden 2 bin 453 liraya çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 10.05.2024 15:00 GÜNCELLEME 10.05.2024 17:17 EKONOMİ
Altın fiyatlarında sert yükseliş
Altın fiyatlarında sert yükseliş

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine eylülde başlayacağına ilişkin fiyatlamaların güçlenmesi ve gerileyen tahvil faizlerinin altının alternatif maliyetini düşürmesiyle altının onsu değer kazandı.

Ons altın güçlenerek dün yüzde 1,6 değer kazanırken, yeni günde 0,4 artışla 2 bin 357 dolardan alıcı buldu. Ons altın şimdi ise gücünü daha da artırarak güne 2 bin 363 dolardan devam ediyor.

Ons altındaki değer kazancı yurt içindeki altın fiyatlarını yukarı yönlü hareket ettirdi.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI

İstanbul Kapalıçarşı'da yurt içindeki altın fiyatları ise şöyle:

Gram altın: 2 bin 453 lira

Çeyrek altın: 4 bin 160 lira

Cumhuriyet altını: 16 bin 964 lira

Tam altın: 16 bin 654 lira

Yarım altın: 8 bin 328 lira

DOLAR VE EURO HAFTANIN SON GÜNÜNE NASIL BAŞLADI?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), dün 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak yüzde 38'e yükseltti. TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın enflasyon ile mücadeleye vurgu yapması ve gerektiği takdirde ek sıkılaştırma yapabileceklerini vurgulaması Türk Lirası'na değer kazandırdı. Toplantının ardından kur 32.22 TL'ye kadar gerilese de bu seviyelerde kalıcı olamayarak yeniden 32,26 TL seviyelerine çıktı.

Kur bugüne 32,26 TL'den başladı. Euro ise 34,79 TL'den başladı. 

TCMB, 2024 yılının enflasyon raporunu dün yayımladı. TCMB 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak yüzde 36'dan yüzde 38'e yükseltti. 2025 ve 2026 enflasyon tahminlerini ise aynı şekilde korudu. 

TCMB Başkanı Fatih Karahan enflasyon ile mücadeleye vurgu yaptı ve enflasyon görünümünde bozulmanın görülmesi halinde parasal sıkılığı artıracaklarını söyledi. Karahan, son verilerin TL'ye olan talebin arttığını gösterdiğini söyledi. Dövizden TL'ye geçişin hızlandığını söyleyen Karahan "Son sekiz ayda TL mevduatın payı yüzde 32'den yüzde 44'e çıkarken, KKM'nin payı yüzde 26'dan yüzde 14'e geriledi." dedi.

Fatih Karahan

Karahan "KKM'de kalan kısmın da TL'ye geçecek şekilde ilerlemesini öngörüyoruz." ifadelerini kullandı. 

Tüketici talebine ve enflasyon oluşumuna bir katkısı olan kredi kartlarıyla ilgili konuşan TCMB Başkanı Fatih Karahan "Her türlü kredi gelişmelerini yakından takibe diyoruz. Şu aşamada ben ek bir önleme ihtiyaç duyulacağını düşünmüyorum" dedi. TCMB, enflasyonun mayıs ayında zirve yapmasını ve ardından gerileme sürecine girmesini bekliyor. 

Piyasalar TCMB'nin enflasyon ile mücadeleyi bir kez daha ilan etmesini olumlu karşıladı. 

Türkiye'nin risk primi (CDS) Şubat 2021'den en düşük seviyeye 281,75 puana indi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) toplam rezervleri, 3 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 775 milyon dolar artarak 126 milyar 855 milyon dolara çıktı. Rezerv rakamlarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Azalan dış finansman ihtiyacı ve hızlanan dış kaynak girişiyle rezervlerdeki olumlu seyir devam edecek." dedi. 

KKM'deki birikim azalma hızı geçtiğimiz hafta yeniden yüzde 1'e ulaştı. 

 Bugün sanayi üretimi ile işsizlik rakamları açıklanacak.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 29 TÜMÜ
  • Vatandaş ! 1 hafta önce Şikayet Et
    Müslüman borcunu/alacağını ALTIN/Gümüş olarak verir/alır ! (İşçisinide "emeği zayi olmasın diye" ALTIN ile çalıştırır. ) Eğer altın olarak borç vermeyip (ye-hudi borç senetlerine itibar edip) BANKA NOT (TL,Dolar,Euro) borç veriyorsa ! (ye-hudiye ve borç senedine itibar ettiği için) Zararından söz edemez! Çünkü Müslümanın PARA sı ALTINDIR ! BANKA NOT Ye-hudi borç senetleri PARA değildir!
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Çin merkez Bankası neden altın alıyor diğer merkez Bankaları da
    Cevapla
  • pro fil 1 hafta önce Şikayet Et
    abd deki enflasyondan bizde etkileniyoruuz abd de on fiyatı artıyor buradada artıyor
    Cevapla
  • Snt 1 hafta önce Şikayet Et
    Sonra neden kimse iş kurmuyor? Piyasaya neden. Para akmıyor diyoruz. Eline para geçen altına yatırır dövize faize yatırır bu yükselişlerde . Sonra enflasyon bizi zorlar. Acil müdahale ile altın yarı ve döviz yarı yarıya düşmeli. Bakın nasıl piyasaya can geliyor
    Cevapla
  • Musa 1 hafta önce Şikayet Et
    Büyük deha seni hemen MB başkanı başkanı yapmalılar.
    Cevapla
  • Düzce'den 1 hafta önce Şikayet Et
    Ondan sonra gelsin iPhone'lar Porscheler, herşeyden önce tasarruf,tasarruf. Mesela içeride tasarruf edip, ihracat ile döviz girdisi sağlamak TL ile ihtiyaçlarını karşılarken,dövizi MB 'da tutmak. Hadi anlat,kime,kime ne anlatacaksın.Komşumun kızı 60,000₺ ile iPhone almış. Zavallı asgari ücret ile çalışıyor.
    Cevapla
  • Batuhan 1 hafta önce Şikayet Et
    A haber altın dolar benzin düşüyor diyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR