Bakan Şimşek'ten özel bankalara çağrı: Siz de katılın

Maliye Bakanı Şimşek, kamu bankalarının ATM'lerini birleştirme töreninde özel bankalara ‘Siz de katılın, ülkenin hayrına olur' çağrısı yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 11.05.2024 13:44 GÜNCELLEME 11.05.2024 14:00 EKONOMİ
Bakan Şimşek'ten özel bankalara çağrı: Siz de katılın
Bakan Şimşek'ten özel bankalara çağrı: Siz de katılın

7 kamu bankası ATM'lerini TAM çatısı altında birleştiriyor. Törene katılan Bakan Şimşek, özel bankaları sisteme davet ederken tasarruf paketinin de pazartesi açılacağını söyledi.

Ziraat Bankası, VakıfBank, Halkbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Emlak Katılım ve PTT'nin ATM'leri 'TAM' adı altında birleşiyor. Halihazırda 81 ilde 5.600 adedi geçen TAM ATM ile müşterilere hizmet sunmaya devam eden platform, yakın gelecekte üye bankaların tüm ATM'lerinin sisteme dahil edilip 19 bin adede ulaşacak. Törene katılan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, özel bankaların da TAM'a katılmasını istedi.

ORTAK ATM SEFERBERLİĞİ

Şimşek, Türkiye'de toplamda 53 bin civarında ATM bulunduğunu, burada birçok noktada tasarrufa gidilebileceğini ve maliyetlerin aşağı çekilebileceğini kaydederek "Çok basit bir çağrıda bulunmak istiyorum. Özel bankaların da buraya katılımı ülke açısından faydalı olur. Hizmet kalitesi artar" dedi.

YAZILIM YERLİ

Kamunun 19 bin ATM'sinin birleşmesiyle maliyetlerin düşeceğini ve tasarruf sağlanacağını anlatan Şimşek "Yazılımın Türkiye'de yapılmış olması çok değerli" dedi.

Şimşek'in açıklamalarından satır başları şöyle:

ENFLASYONDA HEDEF TEK HANE

 En önemli hedefimiz enflasyonu tek haneye düşürmektir. Bunun için ne gerekiyorsa yapacağız. Maliye politikasına ne tür tedbirler gerekiyorsa alacağız. Piyasanın gelecek 12 aylık enflasyon beklentisi yüzde 35, hedefimize yaklaşacak. Fiyat istikrarı tek haneli enflasyon demektir. En büyük önceliğimiz hayat pahalılığı baskısını azaltmak. Refah için hangi tedbirler gerekiyorsa alacağız.

ŞOK TEDAVİ İSTEMEDİK

Para politikasının yeniden inşası ve enflasyonu çıpalayacak noktaya gelmesi zaman alıyor. Şok tedavileri yan etkileri olduğu için tercih etmedik.

VERGİ ARTIŞI YOK

Defalarca söyledim, gelir ve kurumlar vergisi artmayacak, KDV'nin üst sınırıyla oynamayacağız

ALTINA KOTA CARİ AÇIĞI AZALTIYOR

Çıkar çevreleri memnun değil. Kusura bakmasınlar. Olmayan dövizle ithalat, ülke menfaatine değil. Cari açık daralıyor. Geçen sene mayısta 12 aylık cari açık 60 milyar dolardı, şubat ayı itibarıyla 32 milyar dolar civarına düştü. İnanıyorum ki bu sene milli gelire oran olarak yüzde 2.5'e düşmüş olacak.

KAYNAK İHTİYACI AZALIYOR

Türkiye'nin dış kaynak ihtiyacı azalıyor. Çünkü cari açık azalıyor. Türkiye'nin finansmana erişiminde sorun yok.

MALİYETLER AZALACAK

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar: Maliyet azalacak, etkin nakit yönetimi gibi birçok avantaj olacak.

VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih: Etkin ve geniş erişim ağı sağlanacak.

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan: Artan şube dışı işlem alışkanlığı ivmelenecek.

Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir: Ücret ve komisyonsuz hizmet verilecek.

Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben: Şubeden gerçekleşen işlem payı azalacak.

Emlak Katılım Genel Müdürü Onur Gök: Her bankanın üstlendiği ATM maliyetleri düşecek.

PTT Genel Müdürü Hakan Gülten: Müşterilere büyük kolaylık sunacak.

TASARRUF PAKETİ PAZARTESİYE

bakan Şimşek "Maliyesine ilişkin birçok hususta adım atacağız. Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile tasarruf-verimlilik paketini açıklayacağız" dedi.

EKONOMİYE 500 MİLYON DOLAR KATKI

ŞİMŞEK'İN katıldığı toplantıda verilen bilgiye göre TAM projesinin satın alma ve bakım kalemleri, yazılımın tekleştirilmesi ve ATM'de bulundurulması gereken nakit alternatif şekilde değerlendirilmesi ile birlikte orta vadede ülkemize yaklaşık 500 milyon dolar katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 40 TÜMÜ
  • Das 1 hafta önce Şikayet Et
    Yüksak enflasyon cari acigi düsürür darbelerden bu yana economie toparlanamadi yüksek kaliteli ürün üretilmeli ucuza degil pahaliya satilmali
    Cevapla
  • Xxyyyzcz 1 hafta önce Şikayet Et
    Ne güzel bir çağrı olmuş. Bir makina herkese yarayacak. Boşuna masraf edip çeşit çeşit makina icat ediyorlar. Hepside ya para verecek ya para alacak. Vakitten de çok kazandıracak.
    Cevapla
  • Mustafa 1 hafta önce Şikayet Et
    Sanayi de el emeği ile iş yapan ustalar çayır çayır para basıyor ne fatura ne fiş veriyorlar hizmet karşılığı inşaat ustası kalfası v.s bir dünya para kazanıyor vergi vermiyor bu yazdıklarım pirimlerini bile düzgün ödemiyor nede olsa devlet her seçim öncesi pirim affı, vergi affı çıkarıyor. Zenginler doğru düzgün vergi vermiyor Şirkete arabalar al hayır yap tadilat yap arabayı ailekull
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    adil düzen adil yönetim
    Cevapla
  • Acı Gerçek 1 hafta önce Şikayet Et
    Ülkemin 1. derece vergi sorumluluğunu vergisini kaçırarak gösteren Ticaret erbabı HARAMİLER yüzünden mazlum gariban vergi eziyeti çekiyor. ABD yi ABD yapan KATI KURALLARI OLAN VERGİ SİSTEMİDİR. Bizim halkı da devletten zengin eden LAÇKA VERGİ SİSTEMİDİR. Bizde vergi kaçırma yarışı yapıyorlar. Abd de kaçıranı içeri atıyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR