ABD, Çin merkezli 37 savunma sanayi şirketine yaptırım uyguladı
Amerika Birleşik Devletleri, kuantum ve nükleer enerji teknolojileri ile insansız havacılık alanlarında faaliyet gösteren 37 Çinli şirketi, ihracat kontrolleri uygulanacak "varlık listesine" aldığını duyurdu. Çin'den sert tepki geldi.
ABONE OLABD ile Çin arasında yaşanan rakabet aralıklarla devam teknoloji hırsızlığı suçlamalarıyla devam ediyor. ABD Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, söz konusu şirketlere, ABD'nin ulusal güvenlik ve dış politika çıkarlarına aykırı faaliyetleri nedeniyle tedbir uygulandığı vurgulandı.
"ŞİRKETLERDEN 22'SİNİN ABD'DE GELİŞTİRİLEN TEKNOLOJİLERİ ELDE ETTİKLERİ" İDDİASI
Şirketlerden 22'sinin, "Çin'in kuantum teknolojileri alanındaki ilerlemelerindeki rolleri ve bu alanda ABD'de geliştirilen teknolojileri elde ettikleri veya elde etmeye teşebbüs ettikleri" gerekçesiyle yaptırım listesine alındığı aktarılan açıklamada, bu faaliyetlerin askeri alanda somut uygulamaları olabileceği ve bu yüzden ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğu bildirildi.
ABD, BAZI ŞİRKETLERİN NÜKLEER PROGRAMLARI RUSYA'YA TRANSFER ETTİKLERİNİ İLERİ SÜRÜYOR
Açıklamada, bu şirketlerden bazılarının Çin'in nükleer programlarıyla da bağlantılı olduğu ve "Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından kontrol altındaki bazı materyalleri bu ülkeye transfer ettikleri" kaydedildi.
11 şirketin, Çin'in Yüksek İrtifa Balonu programındaki rolleri nedeniyle yaptırım listesine alındığı belirtilen açıklamada, Çin'e ait yüksek irtifa balonunun Şubat 2023'te ABD hava sahasına girmesiyle ortaya çıkan krizin ardından bu alanda faaliyet gösteren 6 Çinli şirkete getirilen yaptırıma ilave olduğuna işaret edildi.
Açıklamada, 4 şirketin ise, insansız hava araçları sistemlerinde kullanılan ABD menşeili ürünleri Çin ordusunun kullanımı için elde etmeye teşebbüs ettikleri gerekçesiyle listeye dahil edildiği aktarıldı.
ÇİN'DEN SERT TEPKİ: BU İŞBİRLİĞİ DIŞ MÜDAHALEYLE KISITLANAMAZ
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, tedbir kararına ilişkin yaptığı açıklamada, ABD'nin, Çin şirketlerini hedef almak için varlık listesini ve ihracat kontrollerini kötüye kullandığını savundu.
Sözcü Lin, kontrol altındaki malzemelerin Rusya'ya transfer edildiği iddiasına ilişkin ise, "Çin ve Rusya'nın normal ekonomik ve ticari ilişkiler kurma hakkı vardır, bu işbirliği dış müdahale ile kısıtlanamaz." dedi.
"ABD KANIT SUNMADI"
ABD'nin uzun süredir Çinli şirketleri, "ulusal güvenlik risklerini" gerekçe göstererek baskıladığını fakat bu konuda herhangi bir kanıt da sunmadığını dile getiren Lin, şunları kaydetti:
"ABD'yi, ulusal güvenlik kavramını haddinden fazla esnetmeye, ticaret ve teknoloji konularını siyasileştirmeye veya silah olarak kullanmaya, farklı yaptırım listelerini kullanarak Çin şirketleri baskılamaya son vermeye çağırıyoruz."
Lin, Çinli şirketlerin meşru haklarını ve çıkarlarını korumak için gerekeni yapacaklarını vurguladı.
ABD'nin ihracat kontrol listesindeki şirketlere hükümetten özel izin almadan ürün veya hizmet satılamıyor.
-
çinçin tehlikesi 6 ay önce Şikayet Etçinliler insan değil hepsi budist putperest yada ateist.dikkat edin uyarı var merhamet bakımından size en yakın ehlikitaptan hristiyanların Allahtan korkan kendisini dine adayanlarıdır.malesef ne denize düşelim nede yılana sarılalım.bu putperestlerin acıma merhamet duygusu asla yok.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Arda 6 ay önce Şikayet EtBüyük savaş kapıda.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Vatandaş 6 ay önce Şikayet EtDünyanın en büyük hırsız yahudi siyonist devleti başkalarını hırsızlıkla suçluyorBeğen Toplam 5 beğeni
-
Mehmet 6 ay önce Şikayet EtABD nın sonu geliyor. Son çırpınışları.Beğen Toplam 9 beğeni
-
Misafir 6 ay önce Şikayet EtAllah sizin başınıza öyle bir bela musibet nasib etsin ki bir daha bir daha hiçbir ülke ile uğraşmayasınızBeğen Toplam 25 beğeni