Uzman isimden bomba altın ve dolar tahmini

Fed’in faiz indirimiyle altında 2430 TL üzerinde yeni zirvelerin görülebileceği tahmininde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, yabancı raporlarda doların önümüzdeki aylarda 25 TL’yi görebileceği beklentisine dikkat çekti.

ABONE OL
GİRİŞ 14.05.2024 15:40 GÜNCELLEME 14.05.2024 15:40 EKONOMİ
Uzman isimden bomba altın ve dolar tahmini
Uzman isimden bomba altın ve dolar tahmini
  • Haber7

Borsa İstanbul güne 0,42 yükselerek 10.098,61 puandan başladı. Borsada rekor serisi devam ederken hisse bazlı hareketler de dikkat çekiyor. Endeksteki son yükselişte bazı hisseler önden koşarken, bazıları ise daha geriden geliyor. Bazı hisselerde ise tam tersine, düşüş yönlü hareketler dikkat çekiyor.

ABD ekonomisinde ise bugünden itibaren açıklanmaya başlayacak enflasyon verilerinden alınacak sinyallerin piyasalarda oynaklığı artırması beklenirken, bugün gözler ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın sözle yönlendirmelerine çevrildi. Piyasaların gözü ABD’den gelecek olan enflasyon verisindeyken dolar / TL’nin de seyri merak konusu oldu.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, borsada endeksin gerisinde kalan hisseleri ve ABD’den gelecek olan enflasyon verisi ile altının seyrini Haber7’ye değerlendirdi.

 

 

BORSADA BEKLENTİ VE HEDEF NE?

Borsa tarafını değerlendiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, pozitif gelişmelerin yanında endeksin gerisinde kalan hisseler olduğunu belirtti. Şirin Sarı, bu haftanın satış etkisi ile devam ettiğini önümüzdeki haftalarda yine bir miktar satış etkisinin seyredeceğini kaydetti. 9,850 - 9,900 bandının destek seviyesi olduğunu ifade eden Sarı, endekste satışın devam etmesi ile yukarı yönlü bir hareketin görülebileceği yönünde tahminlerde bulundu.

Yabancı yatırımcı girişinin olduğu hisselerin ön plana çıktığını belirten Sarı, halka arzlarda beklenen etkinin görülmediğini ifade etti. Borsanın en büyük rakibinin mevduat olduğunu söyleyen Şirin Sarı, bu hafta itibarıyla mevduat faizlerinde düşüş olduğunu kaydetti. Şirin Sarı, hisse senetleri bazında turizm ve havacılık sektörünün ön planda olduğunu dile getirdi. Sarı, gıda, perakende ve yurt dışına ihracat yapan şirketlerinde önümüzdeki süreçte ön plana çıkabilecek sektörler olduğunu vurguladı.

 

 

UZMAN İSİM ALTIN İÇİN TARİH VERDİ!

Son dönemde altının yönünü enflasyonun belirlediğini ifade eden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, Fed’in faiz indirimlerinin 2025’e ötelenmesinin gündemde olması ile altının kritik noktada olduğunu belirtti. Bir önceki enflasyon verilerinin önemini vurgulayan Şirin Sarı, TÜFE’deki yükseliş ile altında ‘güvenli liman’ fiyatlamasının olduğunu kaydetti. Sarı, altında 2,370 – 2,380 bandının direnç olarak çalıştığını açıkladı. ABD’den gelecek olan enflasyon verilerinde yükseliş olduğu takdirde Şirin Sarı, altında gerilemenin görülebileceği yönünde tahminlerde bulundu.

2,300’ün altında düzeltme fiyatlamalarının gelebileceğini söyleyen Şirin Sarı, “Altında 2,430 seviyelerinin görüldüğü ivmeyi Fed’in faiz indirimine başladığı aylarda görebiliriz. Fed faiz indirimine başladığı aylarda altında yine 2,430 ve üstünde yeni zirveler görebiliriz. Şu an faiz indiriminin beklentisi ile altında bir bekleme süreci başladı. 2,200 – 2,500 bandında ve daha yatay bir fiyatlama görebiliriz. Gram altın cephesinde de gerileme vardı ancak yeniden talep ile yükseliş gördük. Ons altın ile devam eden bir gram altın görebiliriz” diye konuştu.

 

 

DOLARIN SEYRİ NE OLUR?

Merkez Bankası ve bireysel yatırımcı olarak doları iki yönlü olarak değerlendiren Şirin Sarı, bu bağlamda mevduatın altını çizdi. Mevduatın süresi dolana kadar olan süreçte dövizin bozdurulduğunu kaydeden Sarı, Kapalıçarşı piyasası ve bankalar arası piyasaları kıyasladı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Sarı, kapalı çarşıdaki döviz talebi dolayısı ile dolar fiyatının daha yukarıdan işlediğini ancak son haftalarda doların aşağıdan işlemesinin sebebini ‘serbest piyasada TL ihtiyacının olması ve dövizin bozdurulması’ olarak belirtti.

Sarı, “Siz Kapalıçarşı’ya gittiğiniz zaman bankalar arası piyasalara kıyasla daha ucuza dolar bozduruyorsunuz. Bu durum iç piyasadaki tabloyu da bize gösteriyor. Önümüzdeki aylar ve yılsonuna doğru 25 TL gibi bir beklenti var yabancı raporlarda. 30 TL’nin altı zor gözüküyor ancak SWAP kanallarının açılması ile dolarda 30 TL’nin altını görmemizi sağlayabilir” ifadelerini kullandı.

KAYNAK : Haber7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Doların 25 altina inmesi aşikar zaten düşecek
    Cevapla
  • misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Düşmez. Eğer faizi böyle yüksek tutarsan düşmüş gibi görünür ama sonu KKM den beter olur. Dolar düşmanlığını bırakın, TL değer kaybediyor.
    Cevapla
  • vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    Dolar düşecek zaten yılbaşına kadar kur korumadaki mevduata devlet gazladan fark ödememek için dövüzü frenledi yabancı para girişlerinin artmasıyla 25 tl nin altını görecektir, en avantaşlı yatırım şuan için borsa görünüyor, sağlam ve ucuz pirimli kağıtlara yönelmekte fayda var THY-BİM- ASELSAN - TÜRKTELEKOM VB.mantıklı gibi
    Cevapla
  • misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Dolar neden düşecek? Ne yaptın Amerikaya uzay mekiği mi sattın? Faiz yükselttin yabancı faiz lobisi yemeye geldi. Giderken dolarını da alır gider. Milleti yanıltma.
    Cevapla
  • Tarık 1 ay önce Şikayet Et
    Dolar 25 lira olacaksa altın nasıl çıkıyor acaba. ONS 3500 usd mi olacak ?
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Ons 3000 dolar olacak diyorlar ama bilmiyorum.Altın ons fiyatı 1500 dolar iken 2400 dolara kadar yükseldi.
    Cevapla
  • Bence 1 ay önce Şikayet Et
    Bence 25'igörmez. Dolar düşerse fiyatlar düşmüyor, bu yüzdenizin verilmez. Zaten Merkez Bankamız rezervini artırıyor. O yüzden de düşmez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR