Ev alıp satacaklar dikkat! Tapuda ekspertiz zorunluluğu geliyor

Ev alım satımında belediyelerin gösterdiği rayiç bedel üzerinden alınan harç ve gelir vergisinin tam olarak alınması için tıpkı yabancılara uygulandığı gibi ekspertiz raporu istenmesi gündemde.

ABONE OL
GİRİŞ 23.05.2024 16:59 GÜNCELLEME 23.05.2024 17:30 EKONOMİ
Ev alıp satacaklar dikkat! Tapuda ekspertiz zorunluluğu geliyor
Ev alıp satacaklar dikkat! Tapuda ekspertiz zorunluluğu geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı bir yandan depremin yaralarını sarmak bir yandan da enflasyonla mücadelede önemli bir silah olan büyümeyi azaltacak tedbirler ile düşmesi beklenen dolaylı vergi gelirlerinin yerine yeni gelir unsurları yaratmak için harıl harıl çalışıyor. Bakanlığın yakından takip ettiği alanlardan birisi ev, dükkan, arsa gibi çok gelir sağlayan gayrimenkuller. Ancak yapılan çalışmaların vergi mantığı ve ekonominin temel öğretilerine ters düşülmemesine de dikkat edilmeye çalışılıyor. Maliye koridorlarından edindiğimiz bilgilere göre özellikle gayrimenkule yönelik çalışmalarını hızlandıran bakanlık GYO'larda vergi avantajının kaldırılması veya yine GYO'lara kar dağıtım zorunluluğu getirilmesini tartışıyor. Önemli bir tartışma konusu da gayrimenkullerin satın aldıktan sonra elde tutulup satılmasında vergiden muaf olma sınırını 5 yıldan 2 yıla indirmek gibi çözümler. Bu son bahsettiğimiz muafiyet 2 yıldan 10 yıla kadar kademeli bir muafiyet olacak şekilde daha önce de düzenlenmiş ancak yasalaşamamıştı. Bunu hatırlatmakta fayda var.

HARÇ VE GELİR VERGİSİ KAYBINA ÇARE ARANIYOR

Maliye'de ayrıca ev alım satımında belediyelerin belirlediği emlak vergisi rayiç bedeli üzerinden alınan harç ve gelir vergisinin tam olarak elde edilebilmesi için tıpkı yabancılara uygulandığı gibi ekspertiz raporu istenmesi gündeme geldi. Buna göre ev satılırken bedeli eksperler belirleyecek. Bunun bir örneği de var. Şu anda Türkiye'den ev satın almak ya da satmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin gerçekleştireceği tapu işlemlerinde gayrimenkul ekspertiz raporu beyan edilmesi zorunlu.

Konut veya herhangi bir gayrimenkul alınırken gerçek satış bedeli üzerinden değil belediyelerin belirlediği (gelecek yıl güncellenecek) vergi değeri üzerinden alım-satımın yapılıyor. Bu ise satıcı açısından kurumlar veya gelir vergisinin, KDV’nin, geçici verginin; alıcı ve satıcı açısından tapu harcının ve alıcı açısından ise emlak vergisinin eksik ödenmesini sağlıyor. Ayrıca gayrimenkulü satan kişi eğer bu gayrimenkulü geriye dönük 5 yıl içinde almışsa bu satış işleminden dolayı gelir vergisi (değer artışı kazancı) ödemek zorunda. Satış tutarı gerçek bedelden gösterilmezse bir de gelir vergisi kaybı ortaya çıkıyor.

KİRADA İSTİSNA DEĞİL GÖTÜRÜ GİDER KALKABİLİR

Üzerinde durulan bir başka nokta kira vergisinde istisna ve indirimin kaldırılması. Şu anda kira vergisi ödeyenler öncelikle 2023 kira gelirleri için 21 bin lira, 2024 gelirleri için 33 bin lira istisnayı düşüyor. Bunun üstüne bir de eğer götürü usulü seçtiyse toplam kira gelirinin yüzde 15'i kadar masraf düşüp kalan üzerinden vergi ödüyor. (Gerçek gideri seçenler vergi ödedikleri konuta ne kadar harcama yaptıysa onu indiriyor) İşte şimdi bu indirim ve istisnanın kaldırılması konuşuluyor. Ancak Maliye'de öncelikle istisnanın mantığı olan düşük kira geliri olanların vergi ödememesi kuralının çiğnenip çiğnenmeyeceği tartışılıyor. Maliye bürokrasinin bu istisnanın kaldırılmasına olumlu bakmadığı öğrenildi. Kirada istisnanın kalkması bin lira gelir elde edenden de vergi alınması anlamına geliyor ki düşük gelirlilerden vergi alma anlamına gelecek bu düzenleme tartışmaya açık bir durum ortaya çıkarıyor. Ancak daha önce yüzde 25 olan ve yüzde 15'e indirilen götürü gider indiriminin kaldırılabileceği ifade ediliyor.

KAYNAK : Habertürk/Rahim Ak
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 103 TÜMÜ
  • Mstfcstr 3 hafta önce Şikayet Et
    Okuduklarıma bakıyorum da zengin şirketlere bir düzenleme yok hep orta gelirli vatandaşa yükleme işi var bunlar bir daha iktidar olursa bende hiçbir şey bilmiyorum
    Cevapla
  • Reisx 3 hafta önce Şikayet Et
    Adil bir vergi sistemi için kainatın yaratıcısı Allah’ın zekat mantığını incele ve uygula bak nasıl adil olunur ve vergi gelirin artar. Ama yok sen ben adaleti tanımam 40 ta 1 yetine 40 ta 10 alırım dersen Allahın adaletinden uzaklaşırsan bir türlü iki yakayı bir araya getiremezsin
    Cevapla
  • Reisx 3 hafta önce Şikayet Et
    Muhalefetin bir sonraki seçimi kazanması için hiç bir şey yapmasına gerek yok. Veranda da oturup kahvesini yudumlasın ve suretsin zaten birileri kendi kendine kendini imha etmek için elinden geleni yapıyor
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    Evet ama alandan ve satandan %2 tapu harcı nedir Allah aşkına. Devletin tapu kaydı tutmasının bedeli bu kadar mı yüksek olur. indirin harcı %0.2'ye (binde iki) herkes gerçek değer üzerinden tapu harcı vermeye koşa koşa gider. Hem yasal olarak belediye harcı esas alınması hususunda kanun düzenlemesi var hem de devlet bundan rahatsızlık duyuyor. Biraz da vatandaşı düşünün.
    Cevapla
  • Emin 3 hafta önce Şikayet Et
    Ekonomik problemi yine milletin üzerinden çözersen millette seni çözer
    Cevapla
  • Abdulbaki Yeşil 3 hafta önce Şikayet Et
    2 el piyasası Dolap Sahibinden cep tlf nü ikinci el gibi görünen ama 1 el ürünlerin barkotsuz satıldığı elektronik mağazalar oluştu heyy maliye uyuma merdiven altı çok iş var bu ülkede. Belkide kacak ürünler girin dolap gardrop gibi uygulamalara bakın kim ne yapıyor fatura yok direk i bana yönlendiren satışlar o biçim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR