Türk-İş'ten vergide adalet talebi: 'Azdan az, çoktan çok vergi alınmalı'
Türk-İş Genel Başkanı Atalay, dünya genelinde çalışanların önemli bir bölümünün güvencesizlik, sendika karşıtlığı, yoksulluk, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersizliği gibi birçok sorunla karşı karşıya olduğunu söyledi.
ABONE OLTürk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) İsviçre'nin Cenevre kentinde devam eden 112. Uluslararası Çalışma Konferansı'nda, Türkiye'nin işçi delegesi olarak Genel Kurula hitap etti.
Tüm dünyada çalışanların haklarının gerilemeye devam ettiğini dile getiren Atalay, dünya genelinde çalışanların önemli bir bölümünün güvencesizlik, sendika karşıtlığı, yoksulluk, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersizliği gibi birçok sorunla karşı karşıya olduğunu söyledi.
"GELİR ADALETİ BOZULDU"
Geçen yıl iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle çok sayıda işçinin hayatını kaybettiğine dikkati çeken Atalay, şöyle konuştu:
"Yaşanan bu iş cinayetlerinin ve dünya emekçilerinin yaşadığı sorunların merkezinde insanı ve çalışanı yok sayan aşırı kar hırsı bulunmaktadır. Ülkemde de dar ve sabit gelirlilerin durumu son 25 yılın en kötü noktasındadır. Yüksek enflasyon nedeniyle geçim şartları ağırlaşmış, ücretliler satın alma gücünü kaybetmiş, çalışanların üzerindeki ağır vergi yükü sebebiyle gelir adaleti bozulmuştur. Yapılacak düzenlemeyle az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır.
Genel Direktörün raporunda da belirtildiği gibi, Covid-19 salgını, depremler ve savaşlar da en çok işçileri, işsizleri ve dünyanın dört bir yanındaki yoksulları etkilemektedir. Özellikle savaşlar nedeniyle iş yerleri yıkılmış, işçilerin gelirleri, birikimleri ve aileleri yok olmuştur."
"ILO SÖZLEŞMELERİ UYGULANAMAZ HALE GELDİ"
Atalay, "ILO sözleşmelerinin sendikal hakları ve çalışma koşullarını düzenlemede önemli bir etkisi var. Ancak çok sayıda ülkede, bu sözleşmelerin birçoğu uygulanamaz hale gelmiştir. Bunun temel nedeni, özellikle çok uluslu şirketlerin sendikal haklar üzerinde uyguladığı baskılardır. Her alanda kuralsız çalıştırma yaygınlaşmış, çalışma koşulları bozulmuştur." dedi.
"KAMUDA AYRIMCI UYGULAMALARA SON VERİLMELİ"
Atalay, Türkiye'de kamu görevlilerinin örgütlenme ve toplu pazarlık haklarını düzenleyen 4688 sayılı Kanun'dan kaynaklı sorunların bulunduğuna da değinerek, "Kamu görevlilerinin örgütlenme özgürlüğüne ve sendika seçme hakkına tam olarak saygı gösterilmelidir. Farklı gerekçelere dayalı ayrımcı uygulamalara son verilmelidir." diye konuştu.
-
boykota devam 5 ay önce Şikayet Etmadem herkesten vergi alacaksın o zaman işçinin vergi yükünü zenginin sırtına yükle. adam zaten alıyor üç kuruş maaş onun da bilmem kaçı vergiye gidiyor. ne anladım ben bu işten?bu hayat zengine güzel nede olsa. milyon milyon liralık arabalara binmeyi milyon dolarlık evlerde oturmayı biliyorlar. azıcık da onlar kemer sıksın.Beğen
-
Mustafa038 5 ay önce Şikayet EtHerkesin vergi mükellefi olması lazım. Her alanda maliyet ve satış rakamları denetlenmeli. Müteahhit ve diğerleri vergi kaçırmayı akıllarından bile geçirmemelidir. Vergi kaçıranın iş hayatı bitmelidir. Durmadan zarar yazan ancak, kapı önünde lüks otomobil olan şirketlerin kapısına kilit vurulmalıdır. Herkes vergi mükellefi olunca, gelir ve giderini bildirecektir. Adil vergi çıkacaktırBeğen
-
Misafir 5 ay önce Şikayet Etelektrik şirketinde çalışan işçilerin sendikası vergi dilimini işçiden değil şirkete ödetiyor sende belediyedeki işçilerin kesintisini belediyeye özette bakalım ne kadar adamsınBeğen Toplam 2 beğeni
-
Misafir 5 ay önce Şikayet Etkatılıyorum görüşüne de Amma bizim ülkede tam tersi oluyor. bence dev şirketler vergi vermiyor yabancı işletmeler yalnızca işçilerin sigortası onuda kendileri ödüyorlar vergileri ne kendileri ödüyorlar. sanatçılar zaten vergiyle alakası yok zengi n daha zengin fakir daha fakir. adaletsizlik diz boyudur.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Sakaryalı 5 ay önce Şikayet EtBu ay %27 vergi dilimine girdimBeğen Toplam 4 beğeni