Anayasa Mahkemesinden Fiyat İstikrarı Komitesi kararı

Anayasa Mahkemesi, Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklikle getirilen Fiyat İstikrarı Komitesinin kuruluşu, üyeleri, görev ve yetkileri ile işleyişini düzenleyen hükümlerin iptal istemini reddetti.

ABONE OL
GİRİŞ 06.06.2024 11:51 GÜNCELLEME 06.06.2024 14:46 EKONOMİ
Anayasa Mahkemesinden Fiyat İstikrarı Komitesi kararı
Anayasa Mahkemesinden Fiyat İstikrarı Komitesi kararı

CHP, 7421 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açtı.

Dava dilekçesinde, dava konusu kuralın Merkez Bankasının fiyat istikrarını sağlama yetki ve görevi ile bu kapsamda uygulanacak para politikası araçlarını belirleme yetkisini anlamsız kıldığı, bu itibarla Merkez Bankasının bağımsızlığının ortadan kaldırılması suretiyle yetki belirsizliğine ve karmaşasına yol açtığı belirtilerek, kuralın Anayasa'ya aykırı olduğu ileri sürüldü.

ANAYASA MAHKEMESİ, DÜZENLEMENİN İPTAL İSTEMİNİ REDDETTİ

Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazete'de yayımlanan kararının gerekçesinde, dava konusu kuralla Fiyat İstikrarı Komitesinin kuruluşu, üyeleri, görev ve yetkileri ile işleyişinin düzenlendiği, komitenin fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesine ve sürdürülmesine katkı sağlamak amacıyla kurulduğunun hükme bağlandığı aktarıldı.

Gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Kurallarla anılan hususların herhangi bir tereddüde yer vermeyecek şekilde açık ve net olarak düzenlendiği gözetildiğinde kuralların belirsiz olduğu söylenemez. Kurallarla, fiyat istikrarının sağlanmasına yönelik çeşitli önerilerin geliştirilmesi, fiyat istikrarını tehdit eden unsurlara karşı tedbirlerin alınması ve bunların uygulanması amaçlarına yönelik olarak idari bir birimin kurulmasının, yapısının, görev ve yetkilerinin belirlenmesinin, sekretaryasının işleyişinin düzenlenmesinin hedeflendiği anlaşılmaktadır. Bu itibarla kuralların kamu yararı dışında başka bir amaç güttüğü söylenemez."

Gerekçede, bu bağlamda fiyat istikrarının sağlanması hususunda uygulanacak araç ve yönteme ilişkin zorunluluk öngören bir anayasal hükmün bulunmadığı gözetildiğinde komiteye verilen fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesine ve sürdürülmesine katkı sağlama şeklindeki görevin Anayasa'nın 167. maddesiyle öngörülen yükümlülük çerçevesinde kanun koyucunun takdir yetkisi kapsamında kaldığı aktarıldı.

KAYNAK : AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Anka3 4 ay önce Şikayet Et
    birde zorunlu trafik sigorta şirketlerine el atılsın. Her şirket keyfi fiyat belirliyor, adeta milleti soyuyorlar. a sigortası ile b sigortası arasında hiç bir ekstre hizmet olmamasına rağmen aralarındaki fiyat farkları bi hayli yüksek a sigortası 5138 tl ise b sigorta şirketi 6800- 9000- 10000- 11000 bunun serbes piyasaya ilgisi yok.
    Cevapla
  • Dertli 4 ay önce Şikayet Et
    Chp Her ne isen artık Türkiyenin önünden çekil. Fiyat istikrarı için şart olan herşey yerinde bir karardır. Hiç birimiz dön dolaş aynı sıkıntıyı yaşa oyununu kabül etmiyorız artık. Enflasyon tarih olmalı ve Emperyal ve siyonistlerin Türkiye için ekonomi enflasyon silahını göstermesini kullanmasını istemiyoruz. Ülke buna müsait olmamalı.
    Cevapla
  • misafir 4 ay önce Şikayet Et
    bence bu mahkeme gereksiz
    Cevapla
  • vatanımdavatanım 4 ay önce Şikayet Et
    babalarının çiftliği sanki,yasalar veriyorsa sende vereceksin,kimsin nesin?
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Bunu da iptal etseydin. Ülkeyi siz yönetiyorsunuz ya...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR