Merkez Bankası rezervleri tüm zamanların en yüksek seviyesinde

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek TCMB'nin açıkladığı rezervlere ilişkin değerlendirme yaptı. TCMB'nin toplam rezervleri, 2 milyar 504 milyon dolar artışla 146,2 milyar dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

ABONE OL
GİRİŞ 13.06.2024 17:17 GÜNCELLEME 13.06.2024 17:17 EKONOMİ
Merkez Bankası rezervleri tüm zamanların en yüksek seviyesinde
Merkez Bankası rezervleri tüm zamanların en yüksek seviyesinde

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kırılganlıkları azaltarak güçlendirdiğimiz makro finansal istikrar, kalıcı fiyat istikrarı hedefimize ulaşmamıza önemli destek sağlayacak" dedi.

 Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankasının brüt rezervlerinin tarihi yüksek seviyeye çıktığını belirterek, "Rezervlerdeki artışa dış kaynak girişinin yanı sıra ters dolarizasyon da katkı verdi." ifadesini kullandı.

Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından Merkez Bankası rezervlerine ilişkin paylaşım yaptı.

"Brüt rezervlerde tarihi yüksek seviye." ifadesini kullanan Şimşek, 7 Haziran itibarıyla brüt rezervlerin 146,2 milyar dolara, swap hariç net rezervlerin 6 milyar dolara yükseldiğine işaret etti.

Şimşek, swap hariç net rezervlerde nisan başından bu yana artışın 71,5 milyar dolara ulaştığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Kur Korumalı Mevduat (KKM) stoku 2023 yılı ağustosa göre yüzde 38,4 azaldı, 1,3 trilyon Türk lirası düşüş gerçekleşti. Türk lirası mevduatların toplam içindeki payı 16,8 puan artarken, KKM'nin payı 12,9 puan ve yabancı para mevduatların payı 3,8 puan azaldı. Rezervlerdeki artışa dış kaynak girişinin yanı sıra ters dolarizasyon da katkı verdi. Kırılganlıkları azaltarak güçlendirdiğimiz makro finansal istikrar, kalıcı fiyat istikrarı hedefimize ulaşmamıza önemli destek sağlayacak."

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) toplam rezervleri, 7 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 504 milyon dolar artarak 146 milyar 152 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

TCMB, haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, 7 Haziran itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 2 milyar 447 milyon dolar artışla 86 milyar 356 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri, 31 Mayıs'ta 83 milyar 909 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu.

Bu dönemde altın rezervleri de 56 milyon dolar yükselişle 59 milyar 740 milyon dolardan, 59 milyar 796 milyon dolara çıktı.

Böylece Merkez Bankasının toplam rezervleri, 7 Haziran haftasında bir önceki haftaya kıyasla 2 milyar 504 milyon dolar artarak 143 milyar 648 milyon dolardan, 146 milyar 152 milyon dolara çıktı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 18 TÜMÜ
  • Abdullah64 4 ay önce Şikayet Et
    Nette hala ekside. Uzun vadede üretmeyen mahkum ve fakir olur.
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    şu arttı bu arttı derken ekmek fiyatları, şu fiyatları. ulaşım fiyatları da artıyor bir de deniyor ki enflasyon düşmeye başladı. Bu ülkede yüksek bürokratlar milletvekilleri bu enflasyondan,hayat pahalılıgından hiç şikayetçi değiller.
    Cevapla
  • Salih 4 ay önce Şikayet Et
    Bence bu adamda Kaçar,zira olumlu hiç bir sonuç ortada yok,
    Cevapla
  • Arif¹ 4 ay önce Şikayet Et
    Altın ons/$ düşünce bizim dolar kuru uukseliyor ki atin satışı yüksek olsun. Bu nasıl bir ekonomi. 32.57tl yapmışlar su an. Serbest 'te 32.10tl. Hayırlı işler. Sabah saat 10 gibi 32.2 ye düşer.
    Cevapla
  • Xperia 4 ay önce Şikayet Et
    Vergi kacirana hapis cezası getirebiliyor musun. Hayır. Kime ne anlatıyorsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR