Adana sıcağında dutun şifalı yolculuğu başladı

Adana'nın Kozan ilçesinde Kurban Bayramı ile birlikte köylülerin odun ateşinde şifa için ürettikleri dutun pekmez yolculuğu başladı.

ABONE OL
GİRİŞ 17.06.2024 21:08 GÜNCELLEME 18.06.2024 09:32 EKONOMİ
Adana sıcağında dutun şifalı yolculuğu başladı
Adana sıcağında dutun şifalı yolculuğu başladı

Kozan'da bin rakımlı Münük Mahallesi'nde dut ağaçlarında hasada başlayan Gök ailesi odun ateşinde aşırı sıcaklara aldırmadan dutları kazanlarda kaynatarak pekmez hazırlığına başladı.

Siyah ve beyaz duttan ürettikleri pekmezi kışın şifa için tüketen köylüler fazla olan pekmezi de satarak ev ekonomilerine katkıda bulunuyor.

Bağışıklık ve karaciğer için şifa deposu olan dut pekmezini sıcaklara aldırmadan şifa için yaptıklarını aktaran Ali Gök, "Sabah ezanı sonrası dut hasadı yaparız. Ardından odun ateşini yakarak kazanlarda saatlerce karıştırırız. Burada önce süzeriz ardından pekmez olması için 5-6 saat boyunca kaynar. Karaciğer ve bağışıklık için bizler için ilaç olarak tüketiriz. Fazlasını satarız. Köyde kullanımı çoktur. Kilosunu 200 TL'den satıyoruz" dedi.

Aile üyeleri pekmezin zorlu ve meşakkatli bir yapımı olduğunu kaydederek kışın şifa için tükettiklerini kaydetti.

 

KAYNAK : İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    münük mahallesi KIZLARSEKİSİ köyüne ait mahalle
    Cevapla
  • Kozan Ahmet 1 hafta önce Şikayet Et
    kozanin münük diye bir mahallesi yok
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    afiyet şifa olsun
    Cevapla
  • malatya balabanlı 1 hafta önce Şikayet Et
    Son derece şifalı dut pekmezi , herkes yemeli
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR