Yıllar sonra yeniden gündemde... Emekliler bayram öncesi yaşadığı bu şoku unutamadı

Emekliler günümüzde maaşlarının yanı sıra her iki bayramda ikramiye alıyor. Bundan 30 yıl önce CHP/SHP'nin koalisyon ortağı olduğu hükümet ise "kurbanlık alınmaması için" Kurban Bayramı öncesi emekli aylıklarını ödemiyordu.

ABONE OL
GİRİŞ 19.06.2024 11:10 GÜNCELLEME 20.06.2024 08:33 EKONOMİ
Yıllar sonra yeniden gündemde... Emekliler bayram öncesi yaşadığı bu şoku unutamadı
Yıllar sonra yeniden gündemde... Emekliler bayram öncesi yaşadığı bu şoku unutamadı
  • HABER7

Emeklilere yönelik ciddi düzenlemelerin gerçekleştirildiği AK Parti iktidarını sürekli emekliler üzerinden vurmaya kalkan muhalefetin bu husustaki gerçek politikasını, geçmiş dönemdeki karnesi ele veriyor.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin yerine kurulan Sosyaldemokrat Halkçı Parti’nin (SHP) koalisyon ortağı olduğu 49. ve 50. hükümetlerde emekli vatandaşlara büyük mağduriyetler yaşatıldı. Şehir çeperlerini saran gecekondu semtlerinde yaşamaya mahkum edilen, saatlerce hastane ve ilaç kuyruğunda bekletilen, ilerici-gerici alevi-sünni kavgalarına tutuşturulan, karaborsa ekonomisine mahkum edilen 90’lar Türkiye’sinde ayakta kalmaya çalışan emeklilerin, ödeneksizlik yüzünden gecikmeli aldıkları maaşların keyfi olarak da hesaplarına yatırılmadığı günler yaşanıyordu.

SİZE MAAŞ YOK, KURBANLIK ALIRSINIZ!

20 Kasım 1991-27 Temmuz 1994 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan CHP/SHP’li Mehmet Moğultay’ın ortaya koyduğu icraat, emeklilerin nasıl üvey evlat muamelesine tâbi tutulduğunu gösteriyor.

CHP’li Bakan Moğultay, 21 Mayıs 1994 tarihinde idrak edilen Kurban Bayramı öncesinde emeklileri şoka uğratan sözler sarf etmişti. Moğultay, emeklilerin kurban almaması için maaşlarını Kurban Bayramı öncesinde yatırmayacaklarını söylemişti.

Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Moğultay, “Size bayramdan önce maaş ödemeyeceğim. Çünkü benden alacağınız maaşlarla gidip kurban keseceksiniz. Maaşınızı bayramdan sonra alacaksınız.” demişti.

Skandal ifadeler, Milliyet gazetesinin 14 Mayıs 1994 tarihli nüshasının 7. sayfasından “Bu nasıl mazeret!” başlıklı habere yansımıştı.

Günümüzde ise emeklilere maaşın yanı sıra Ramazan ve Kurban Bayramı’nda ikramiye ödeniyor. Ayrıca emekli aylıklarındaki yüzde 10’luk kesinti kaldırıldı. 2002 yılında 6,5 milyon emekl varken 2024’te emekli aylığı alanların sayısı 15 milyon 851 bine yükseltildi.

 

KAYNAK : Haber7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 106 TÜMÜ
  • Malatyalı 3 ay önce Şikayet Et
    Yok yok herşey çok güzel olacek dediler ve yaptıler halal olsun halk otübüslerın ödemesını yapmiyorler yarın böbür günde metruler çalışmez ne güzel herşey çok güzel
    Cevapla
  • Vatansever 3 ay önce Şikayet Et
    Çoktan unutmuşlar ki, nankörlük ediyorlar. Avrupadaki emekliler de çift maaşlı olmalarına rağmen çok zor şartlar altında geçinmeye çalışıyor. Türkiye ye de keyiflerinden gelmiyorlar
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    özel söktör çalışıyor. memurlar çalışanın vergisi ile sefa sürüyor. üstüne üstelik birde idari izin veriliyor. bunlar bu kadar çokmu çalışıyorlar.
    Cevapla
  • Dinarlı Fahri 3 ay önce Şikayet Et
    9 gün tatil nedir arkadaş ülkemizin Ekonomik darboğazdan çıkması için arı gibi çalışılması gerekirken benden toplanan vergiler neden alın terine değilde,, tatil ve izin yapacaklar için ödeniyor,haa idari izin kullanacaksada kullansın,kullandığı tatilde geçirdiği gün kadarını maaştan keseceksin
    Cevapla
  • Kürşat 3 ay önce Şikayet Et
    Son seçimde bu zamanları yaşayan emekliler oy verdi bu CHP ye ama merak etmeyin enkısa zamanda o kuyruklar da bekledikleri günler geri gelecek hani Tayyip'e ders verecekler ya valla kanımca Reiste kılıcı çekti erken den maaş alma dönemleri bitti 4yıl sonrada chp gelir maaş alma dönemlerinde biter nasıl olsa her yalana inanıyor bizim her şeyi bilen emekliler aha ekrem örneği ortada
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR