Maliye harekete geçti! Cezası 20 milyon TL'ye çıkıyor

Maliye, fiş ve fatura kesmek yerine IBAN'la tahsilat yapanlara yönelik yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Fatura ve fiş kesmeyenlerin cezası 30 bin TL çıkarken, IBAN’ını başkasına kullandıranlara 20 milyona kadar ceza verilebilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 21.06.2024 13:56 GÜNCELLEME 21.06.2024 15:15 EKONOMİ
Maliye harekete geçti! Cezası 20 milyon TL'ye çıkıyor
Maliye harekete geçti! Cezası 20 milyon TL'ye çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelir artırıcı düzenlemeler kapsamında fiş ve fatura gibi belgeleri düzenlemeyenlerle bu belgeleri almayanlara ağır yaptırımlar getirerek, kayıt dışı ticareti azaltmayı öngörüyor. Bu kapsamda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı öneriler arasında toplumun tamamını ilgilendiren alışverişte belge düzenlemesi dikkat çekiyor.

FİŞ ALMAYAN DA ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI ÖDEYECEK

Halen fatura ve fiş gibi belgeleri düzenlemeyenlere tutarın yüzde 10’u kadar ve en az 3 bin 400 lira tutarında özel usulsüzlük cezası uygulanıyor. Alıcının mükellef değil de tüketici olması halinde ceza 1/5 oranında uygulanıyor.

GİB yeni dönemde hem alıcı hem de satıcılara uygulanan cezanın artırılmasını öngörüyor. Bu kapsamda satıcılar yönünden belge düzenine uyulmadığı durumda birinci tespitte ceza tutarının 3 bin 400 liradan asgari 30 bin liraya yükseltilmesi öneriliyor. Eğer satış bedeli yüksek ise düzenlenmeyen tutarın yüzde 30’u kadar özel usulsüzlük cezası uygulanacak.

Ancak alıcılar 5 gün içinde belge düzenlenmemesini GİB’e bildirmesi halinde cezadan kurtulacak.

HESABINI BAŞKASINA KULLANDIRANA 20 MİLYON LİRAYA KADAR CEZA

Yaptığı satışları şirket hesabı yerine ailesi veya başkasının IBAN hesaplarına havale yaptırarak tahsil eden şirketler ile kendisine ait hesabı bunlara kullandıranlara da ağır yaptırımlar geliyor.

Her iki kesime de asgari 30 bin lira-azami 20 milyon lira olmak üzer işleme konu tutarın yüzde 10’u kadar ayrı ayrı özel usulsüzlük cezası kesilecek.

POS CİHAZINI BAŞKASINA KULLANDIRANA 90 BİN LİRA

Öte yandan son dönemlerde sıkça gündeme gelen başkasına ait POS cihazını kullananlar ile POS cihazını başkasına kullandıranlara da ağır yaptırımlar öngörülüyor. Bu kapsamda mükellefiyet türüne göre her iki tarafa da 22 bin liradan başlayıp 90 bin liraya kadar çıkan miktarda özel usulsüzlük cezası kesilmesi planlanıyor.

KAYNAK : Ekonomim/Hüseyin Gökçe
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 109 TÜMÜ
  • vatandaş 3 ay önce Şikayet Et
    Karttan nakit veya kredi kartı çekim ile, nakit arasında fiyat farkı yansıtanlarada uygulma yok mu..A malı Nakit alırsan 100 tl, kart çekersen 150 lira gibi uygulama var mı? Suça teşvik değil mi? Kurumsal mağazaya gidiyorsun nakit mi kartmı diye soruyor işte
    Cevapla
  • vatandaş 3 ay önce Şikayet Et
    Dolmuş, taksi fiş veriyor mu ?
    Cevapla
  • Ahmet Nalburcu 3 ay önce Şikayet Et
    Temennim; Ülke yararına İnşaallah iyi sonuçlar alınır.
    Cevapla
  • İsyankar 3 ay önce Şikayet Et
    İki gün önce Gelibolu Lapseki arası calisan feribota bindik.iki adet gazoza 100 TL aldılar.fis istedim adam ben bilmiyorum abi deyip bana pos makinesini gosteriyo.bunlarinda denetlemesi yapiliyormu.
    Cevapla
  • MAHO AĞA 3 ay önce Şikayet Et
    Vergi kaçıranı bulmak çok kolay adam kendine ve 1. Derece yakınlarına ne almış bak ev,araba,yat,yazlık, nakit birde verdiği vergiye bak şak diye çıkar ortaya .kokorecci 3 günde kazandığı ile ev almış başka bisey demeye gerek yok.biz vergi ödemeye devam.
    Cevapla
  • Balballı 3 ay önce Şikayet Et
    Dolandırıcılarda vergiye tabimi. Facebuk üzerinden satış yapan, başkasının adına hesap açan dolandırıcılara savcı takipsizlik kararı veriyor. Maliye yakalıyacakmı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR