THY Başkanı Bolat: 1000 kabin memuru 900 pilot alacağız

2023 yılında Türkiye ekonomisine 55 milyar dolarlık katkı sağladıklarını belirten THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, "Biz bunu 300 üzeri uçakla sağladık" dedi. Bolat, THY'ye 1000 kabin memuru ve 900 pilot alınacağını açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 29.06.2024 15:11 GÜNCELLEME 29.06.2024 17:23 EKONOMİ
THY Başkanı Bolat: 1000 kabin memuru 900 pilot alacağız
THY Başkanı Bolat: 1000 kabin memuru 900 pilot alacağız

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, katıldığı canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu.

Bolat yaptığı açıklamada THY'ye 1000 kabin memuru ve 900 pilot alınacağını açıkladı. Bunun yanında Bolat 2 yıl içinde tüm THY uçaklarında internetin ücretsiz olacağını söyledi.

2023 yılında Türkiye ekonomisine 55 milyar dolarlık katkı sağladıklarını belirten Bolat, "Biz bunu 300 üzeri uçakla sağladık. 2033 yılında bizim 810 uçağımız olacak" ifadelerini kullandı.

Bolat'ın açıklamalarından satır başları: 

THY'nin 2003 yılında 65 uçağı vardı. 2005'te Avrupa'nın 10. hava yoluydu. THY bugün Avrupa'da bir numarayız. Bir tek Ryanair ile çekişiyoruz ama onları geçmiş olacağız. 

Hava yolu işletmeciliği zor. 20 senede 180'e yakın hava yolu batmış. 

1 trilyon hava yollarının geliri olmuş. Yolcu başına 6 dolar kar edilmiş. 360 hava yolu yüzde 3 kar etmiş. Uçak finansmanı yaptırıyorsunuz yüzde 5-6'larla. Hava yolu işletmeciliği para kazanmak için yapılan bir şey değil.

TÜRKİYE'YE 55 MİLYAR DOLARLIK KATKI

2023 senesinde THY'nin Türkiye'ye katkısı 55 milyar dolar olmuş. 21 milyar dolar direkt gelir. Hizmet ihracatı 16.1 milyar dolar. Tedarik zinciri 17 milyar dolar. 

Biz bunu 300 üzeri uçakla sağladık. 2033 yılında bizim 810 uçağımız olacak.

İSTANBUL HAVALİMANI'NDA 3 PİST AYNI ANDA ÇALIŞACAK 

Geçen yıl 83,5 milyon yolcu taşıdık. Yüzde 60 transit yolcumuz var. Ülkemize turist getirmeye odaklandık. Ülkemizin çok güzel farklığı var. Anadolu medeniyetin beşiği bir yer ülkemizin en büyük farkı. THY kıtaları birleştiriyoruz bu iddiamız devam ediyor. 

Çok güzel bir havalimanımız var. Dünyanın tam ortasında. Memnunuz. 

İstanbul Havalimanı'na getirdiğimiz herhangi bir yolcuyu ortalama 2,5 saatte destinasyonuna götürüyoruz. Bu bizim network genişliğimizi gösteriyoruz. Taksi süresine baktığımızda saatlik 107-108'lere çıktık. Avrupa'nın çok üzerinde. 

Havalimanı büyük oranda oturdu. 3 pistin aynı anda işlediği bir yer havalimanı haline geliyor. Dünyada ikinci olacak. Bu yapıldığında saatte 130 operasyon yapılabilecek. 1,5 yıl içinde İstanbul Havalimanı'nda taksi süreleri azalacak, iniş kalkış süreleri kısalacak. 

Havalimanlarında kalkış iznini ve slotları Brüksel'deki Euro Control veriyor. İstanbul'da hava güneşli olduğu halde örneğin Macaristan'da hava muhalefeti olduğunda Euro Control izin vermiyor. Yolcu bunu bilmiyor. Ukrayna'nın hava sahası da kapalı. Bu rötar ve yoğunluğun sebeplerinden biri de bu. 

Hiçbir hava yolu uçaklarının yerde olmasını istemez. Yerde duran uçak firmaya zarar yazar. O yüzden uçaklarını arka arkaya dizeriz. Avrupa'ya giden bir uçağımız bir iki saat gecikse tüm seferler aksar. Rötarların bir nedeni Avrupa'da yaşanan yoğunluk. Avrupa'daki havalimanları Kovid öncesi seviyesine hala dönemedi. 

Bizim uçaklarımız gecikmesi turizme etkisi çok büyük. Şu andaki rötarların Devlet Hava Meydanlarından kaynaklandığına dair bir bulgumuz var. 

900 PİLOT 1000 KABİN MEMURU ALACAĞIZ 

2021 yılında 5561 pilotumuz varmış. 2021'den itibaren pilot alımına başladık. Filoyu modernleştireceğiz. 2023 yılını 6755 pilotla bitirmişiz. Neredeyse yeni bir hava yolu filosu kurmuşuz. 1 yıl içinde THY yaklaşık 900 pilot daha alacağız. 

Kabin memuru 2019 yılında 12 bin. Şu anda da 15 bin kabin memuru var. 1000'e yakın kabin memuru alınacak.

AJet ilk başladığında iç hat olarak başladı. AJet'in bir misyonu da Ankara'yı 3. büyük turizm başkenti yapmak. Dünyada turizmde bir numara İstanbul. Paris ve Londra'yı geçti.

Trump ve Joe Biden tartışması sırasında Türkiye reklamı girdi. ABD'den gelen turistler iyi para bırakıyor. ABD'den Türkiye'ye gelen turist sayısı 1,3 milyon oldu. 3-4 yıl içerisinde 2,5 milyonu buluruz diye tahmin ediyorum. ABD'de 14 noktaya uçuyoruz. En son Denver açıldı. Philadelphia, Memphis, Orlando yeni düşündüğümüz yerler. 

Avustralya'ya gidildi. Melbourne ve Sydney'den yolcu taşıyorduk. Avustralya'da çok büyük Yunan ve Makedon nüfusu ve Kıbrıs Türkleri de var. Avustralya'ya iyi bilet satıyorduk. Şimdi Singapur'a uçup oradan da yolcu alıp Melbourne'a uçuyoruz. 2026 yılında daha büyük uçaklarımız hizmete girdiğinde Melbourne'a aktarmasız direkt uçacağız. 

Anadolu Jet ile Ankara üzerinden birçok şehre uçuyorduk. Şimdi AJet kendi yönetimi var, kendi bütçe hedefi var. AJet'in 10 yıl içinde 200 uçaklık filo kurma ve Ankara'ya 5 milyon turist getirme hedefi var. Neden isim değişti? Avrupa'dan Sabiha Gökçen ve Ankara'ya turist getirmek istiyoruz. Akılda kalıcı bir isim olsun istedik. 

DÜNYA VE OLİMPİYAT ŞAMPİYONU SPORCULARA 1 MİLYON MİL 

THY Türk spor kulüplerine yıllardır sponsor oluyor. Bir bütçe tanımlıyoruz bunu da biletlerde kullanıyoruz. Kimseye nakit para vermiyoruz. 14 federasyonun bütçeleri var. Bu bütçeleri tanımlıyoruz. Federasyonlar biz şu tarihte şuraya gideceğiz derse biz biletleri ayarlıyoruz. Federasyon önceden haber verilirse biz biletleri upgrade ediyoruz. Eğer son dakika haber verilirse para vermiş yolcumuza "biz seni uçurmayacağız" diyemiyoruz. Voleybol federasyonu bize 10 gün önceden haber verdi. Arkadaşlarımız baktı sadece 3 kişilik yer vardı. Uçuşun değiştirilmesi de istenirse bunun bize maliyeti 100 bin dolar, biz bunu da karşılıyoruz ama bize önceden bildirilmesi gerekiyor.

Federasyonları ayırmıyoruz. Spor Bakanlığı'na bir bütçe tahsis edeceğiz. Artık Spor Bakanlığı karar verecek spor federasyonlarına bütçe dağıtımını Bakanlık yapacak. Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu olan sporculara 1 milyon mil, 2. olan sporculara 500 bin mil vereceğiz. Artık şampiyon sporcularımız önceden ister Business Class, ister normal biletini önceden alabilecek. Ampüte Milli Takımımız Avrupa Şampiyonu oldu. Her birine millerini verdik.

Bizim 88 bin çalışanımız var. Türkiye'nin mal ihracatı 255 milyar dolar ithalat 366 milyar dolar. THY 2023 yılında 16.3 milyar dolar tek başına ihracat yaptı.
Harcamalar sonrası hazineye 8.1 milyar dolar kalmış. Türkiye'deki en büyük mal ihracatçısı bu rakama erişemiyor. 88 bin çalışanımızla halkımız için çalışırken böyle ufak bir sorun yaşamamış bizi üzdü. Ama tedbirimizi aldık. THY her zaman politika üstüdür. Her milletten her görüşten insan THY'de çalışıyor. Böyle şeylere çekilmemesi lazım.

2 YIL İÇİNDE THY UÇAKLARINDA İNTERNET ÜCRETSİZ OLACAK 

2010 yılından beri Avrupa'nın en iyi hava yolu seçiliyoruz. En iyi yemek, en iyi uçak içi eğlence sistemimiz var. Anadolu Jet internet bağlantılarını TSI firması ve TÜRKSAT beraber sağlayacak. Şu anda bazı AJet uçaklarında internet var ama tüm uçaklarımıza 1 sene içinde başlayacak. 2 yıl içinde de tüm THY uçaklarına ücretsiz internet hizmetine başlayacağız. Hiçbir kota da olmayacak. Şu anda mesajlaşma ücretsiz ama 2 yıl içinde yolcu ücretsiz bir şekilde film indirme gibi internetin tüm hizmetlerinden ücretsiz faydalanacak.

Uçak alımında ise bizim almayı planladığımız 600 uçağın 225 civarı geniş gövde, kalanı da dar gövde olacaktı. Boeing'deki kalite sıkıntıları henüz giderilmedi. Hala Boeing Max'te aylık 15 adete çıkılamadı. Hem Boeing'de hem de Airbus'ta geniş gövde üretiminde sıkıntılar var. Motor bulunmasında problemler var. Boeing uçakları alım sürecinde Boeing'in kalite konusunda garantilerini görmemiz lazım.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 30 TÜMÜ
  • Nuray Gökbel 3 saat önce Şikayet Et
    Apron memurları mağdur sesimizi duyuramadık duyuramıyoruz niye alım yapılmıyor
    Cevapla
  • 2247 1 gün önce Şikayet Et
    chpe bu ülkede mescit yapılmasına herzaman karşı çıkmıştır bunlar bizden değil nokta
    Cevapla
  • TRT izleyen KÖYLÜ 1 gün önce Şikayet Et
    Sayın bolat öncelikle maşallah diyorum ama avrupada yaşadığımız halde ne yazıkki THY uçaklarının yanından bile geçemiyoruz. Çünkü fiyatlar bize göre çok pahalı...
    Cevapla
  • Misafir 1 gün önce Şikayet Et
    Gurbetci ne yapsin bugun bir bilet €1000 tek kisi yaz sezonu
    Cevapla
  • Ahmettt 1 gün önce Şikayet Et
    Bilet fiyatları aldı başını gidiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR