Vatandaş isyan etti! Taksilerde ''pos komisyonu'' ile zam

Taksilerde kredi kartı ile ödeme imkanı sağlayan pos aplikasyonlarında alınan komisyonlar yüzde %10'a çıktı, komisyon müşteriye yansıtılmaya başlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.06.2024 12:34 GÜNCELLEME 30.06.2024 12:34 EKONOMİ
Vatandaş isyan etti! Taksilerde ''pos komisyonu'' ile zam
Vatandaş isyan etti! Taksilerde ''pos komisyonu'' ile zam

Taksilerde kredi kartıyla ödemede 'hizmet ücreti' adıyla alınan komisyon ücreti yolcuları bıktırdı. Tüketici Federasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, müşteriden komisyon alınamayacağını belirtti.

Son dönemde bazı işletmelerin kredi kartı komisyon oranlarınki artışı tüketicilere yansıttığı iddiaları taksilerde de gündeme geldi. İstanbul'da taksi ücretlerini kredi kartıyla ödeyenler ''hizmet bedeli'' adı altında kesilen komisyondan şikayet ediyor. Buna son örnek İstanbul Havalimanı'ndan dönüşte taksi kullanan bir yolcunun başına geldi. Taksi ücreti 780 TL tutan müşteri kredi kartı ile ödeme yaptığında 857 TL ücret alındığının gördü. Makbuzda 77 TL de ''hizmet bedeli'' olarak komisyon alındığını gören yolcu duruma tepki gösterdi. Taksilerde kredi kartına kesilen çeşitli oranlardaki komisyonlar sosyal medyada da şikayet konusu oldu.

''İADE BAŞVURUSU YAPIN''

Bazı pos cihazı şirketleri taksilerde kredi kartı ile ödemeyle ilgili komisyon çizelgesi bile yapıyor. Taksilerde yaygın kullanılan bir pos cihazının hizmet bedeli tarifesine göre 60 TL'ye kadar 5,95 TL, 75 TL'ye kadar 8,95, 100 TL'ye kadar 10,95, 150 TL'ye kadar 13,95, 200 TL'ye kadar 16,95, 250 TL'ye kadar 19,95, 250 ve üzeri yüzde 8,95 hizmet bedeli alınıyor. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, "5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 17. Maddesinde 'Kartlı ödemelerde herhangi bir hizmet bedeli yansıtılamaz. İstisnalar sıralanmıştır. Sadece kıymetli madenler, borsada işlem gören hisse senetleri, yabancı para gibi bedellerde hizmet bedeli alınabilir. Bu komisyon bedelleri hukuka aykırıdır. Fark ödeyen vatandaşlarımız iade için Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvurarak yasal faizi ile ödedikleri komisyonları geri alabilirler. Artık bu konuda İnternetten de başvuru yapılabilmektedir. Başvuruda hiçbir ücret alınmamaktadır" diye konuştu.

''APLİKASYON ŞİRKETLERİ ALIYOR''

Konuyla ilgili Akşam Gazetesi'ne konuşan İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu kredi kartlarıyla yapılan ödemelerde komisyon kesildiğini ancak bunun taksici esnafı ile bir ilgisinin olmadığını belirterek, "Bu konuda bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Taksilerde bulunan post cihazlarının bağlı bulunduğu bankalar ve müşterilerin kullandığı 'taksi çağırma' aplikasyonlarının bağlı olduğu şirketler komisyon alıyor. Vatandaşın bu komisyonu ödememek için nakit ödeme yapması gerekiyor" dedi.

KAYNAK : Akşam Gazetesi
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 35 TÜMÜ
  • Muammer Ş. 16 saat önce Şikayet Et
    Taksicinin ne suçu var kardeşim Nakit para bulundur yaninda madem? Hatta kredi kartindan atm den git nakit cek ve nakit cekim ucreti ode...oda hemen hemen aylik %5 e gelir ...sanki o komisyon taksicinin cebine giriyor
    Cevapla
  • Körfez taksici 22 saat önce Şikayet Et
    Taksi müşterisi ödemesini peşin parayla yapsln komisyonun taksiciyle hiç bir ilgisi yok mskinayl veren firma allyor
    Cevapla
  • Vatandaş 1 gün önce Şikayet Et
    Şöyle bir yorumları okudum buradan sonuç olarak Emekçi insanlara dokunmuşlar yok kredi kartı çektiği zaman şu fiyat nakit aldığımız bu fiyat ama nedense araç muayene istasyonunda ödenen ödenen komisyonunu bir şey diyen yok devlet dairelerinde bazılarında kredi kartlarına faiz alıyorlar bir devletin kurumunda kredi kartı'na faiz konur mu konmaz 01.07 bugün 24 tarihinde yürürlüğe girilecek
    Cevapla
  • Vatandaş 1 gün önce Şikayet Et
    Aynısını kuyumcu da yapıyor, kasap da yapıyor, giyim kıyafetci de yapıyor. Bir şey alacakken kart ile alacaksan şu kadar nakit ise şu kadar fiyat diyorlar
    Cevapla
  • Misafir 1 gün önce Şikayet Et
    Taksi yerörüne DUR denmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR