Türkiye'nin nükleer hedefleri için yeni adımlar atılıyor

Akkuyu NSG'nin ardından, 2 yeni nükleer santral için çalışmalar hızlandı. Trakya ve Sinop'ta inşa edilecek santrallerde son durum ne? Yeni santrallerin enerji üretimine katkısı ne olacak?

ABONE OL
GİRİŞ 05.07.2024 20:50 GÜNCELLEME 05.07.2024 20:50 EKONOMİ
Türkiye'nin nükleer hedefleri için yeni adımlar atılıyor
Türkiye'nin nükleer hedefleri için yeni adımlar atılıyor

Türkiye, enerji bağımsızlığı hedefi doğrultusunda önemli adımlar atmaya devam ediyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ardından, Trakya ve Sinop’ta inşa edilecek yeni nükleer santraller için çalışmalar hızlandı.

Bu kapsamda, Çin başta olmak üzere birçok ülke ile görüşmeler yapılıyor. Yeni projelerin ekonomiye büyük katkı sağlaması bekleniyor.

TÜRKİYE’NİN NÜKLEER ENERJİ VİZYONU

Türkiye, nükleer enerji alanında attığı adımlarla dünyada bu teknolojiyi kullanabilen sınırlı sayıdaki ülkeler arasında yer alma hedefinde kararlıdır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kararlılığı şu sözlerle ifade ediyor: “Türkiye’yi dünyada nükleer enerjiyi işleyen ve kullanabilen sınırlı sayıdaki ülkeler arasına dahil etmiş olacağız. Biz nükleer enerji ülkemize kazandırmakta kararlıyız.”

Bu amaç doğrultusunda Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin ardından, Trakya ve Sinop’ta iki yeni nükleer santral inşa edilmesi planlanıyor. Türkiye, bu projelerle enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı ve ekonomik kalkınmayı hedeflemekte.

YENİ NÜKLEER SANTRALLER İÇİN GÖRÜŞMELER

Yeni nükleer santrallerin inşası için Çin, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerle görüşmeler sürdürülüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu görüşmeler hakkında şunları söylüyor: “Sadece Çin yok. Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri’nden şirketler de var. Dolayısıyla nükleerde de bir çeşitlendirme stratejimiz devam ediyor.”

Bu dönemde Trakya’da yapılacak santral için en güçlü aday Çin olarak öne çıkıyor. Son yapılan Çin ziyaretinde, nükleer enerji projeleri önemli gündem maddelerinden biri olmuştu.

ÇİN İLE İŞBİRLİĞİ

Trakya’da inşa edilecek santral için Çin’in en kuvvetli aday olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin nükleer enerji stratejisinde çeşitlendirme politikası devam etmektedir ve bu doğrultuda farklı ülkelerle işbirliği yapılmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çin ile yapılan görüşmeler hakkında şunları ekliyor: “En son Çin ziyaretinde de önemli gündem maddelerimizden bir tanesi nükleerde. Türkiye’nin mutlaka Sinop, mutlaka Trakya’da iki tane büyük nükleer santrale en az 8 tane yeni reaktöre ihtiyacı var. Dolayısıyla bunlarla alakalı da çalışmalarımız devam ediyor.”

SİNOP VE TRAKYA’DA YENİ REAKTÖRLER

Sinop ve Trakya’da en az 8 yeni reaktör inşa edilmesi planlanıyor. Bu projeler için anlaşmaların bir an önce sağlanması ve inşaat çalışmalarının başlaması hedefleniyor. Türkiye, bu projelerle enerjide tam bağımsızlık hedefini gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

EKONOMİK KATKILAR

Nükleer enerjinin Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlaması bekleniyor. Özellikle Akkuyu Nükleer Güç Santrali devreye girdiğinde yıllık tasarruf tutarının 50 milyar doları bulması öngörülüyor. Bu tasarruf, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltarak ekonomik kalkınma sürecine büyük katkı sağlayacak.

Türkiye’nin nükleer enerji alanında attığı adımlar ve gerçekleştirdiği projeler, enerjide dışa bağımlılığı azaltma ve ekonomik kalkınma hedeflerine önemli katkılar yaratma hedefinde. Trakya ve Sinop’ta inşa edilecek yeni nükleer santrallerle Türkiye, enerjide tam bağımsızlık yolunda önemli bir adım daha atmış olacak.

Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 30 TÜMÜ
  • Kahraman 1 gün önce Şikayet Et
    Nükleer santral şart ama ABD ve Avrupa ülkeleri ile bu iş olmaz Rusya Japonya Çin Kore bu ülkeler ile anlamaliyiz nedenleri f35 gibi olmasını istemiyoruz.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 gün önce Şikayet Et
    Yapılan nükleer santrallar daha küçük olsun her 5 er şehre yetecek sayıda her bölgesinde yapılsin
    Cevapla
  • Vatandaş 1 gün önce Şikayet Et
    Bu güzel haberleriniz için teşekkürler arkadaşlar
    Cevapla
  • Vatandaş 1 gün önce Şikayet Et
    Yapılan nükleer santralar ülkeme millletimize hayırlı olsun
    Cevapla
  • Kamil 2 gün önce Şikayet Et
    Trakya da Nükleer santraller inşa ederken çoklu hedefler ortaya koymalıyız . Endüstriyel tesisler , büyüyen şehirler , zirai ve hayvancılık tesisleri için sürekli enerji ihtiyacı doğuyor . Nüfus artıyor , İçilebilir temiz su kaynakları görece azalıyor , yağış yetersiz kalıyor , Reaktör türbinleri çevrilirken , Karadeniz suyunu da arıtmalıyız . Seralara , borular ile sıcak su vermeliyiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR