Çinli dev otomobil devi Türkiye'den çekildi

Kasım 2023 yılında Türkiye pazarına büyük hedeflerle giriş yapan Çinli otomobil devi Türkiye'deki faaliyetlerini durdurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 17.07.2024 15:58 GÜNCELLEME 17.07.2024 17:10 EKONOMİ
Çinli dev otomobil devi Türkiye'den çekildi
Çinli dev otomobil devi Türkiye'den çekildi

Çinli Dev elektrikli otomobil üreticisi Kağıthane'de bulunan Showroom'u da boşalttı. Markanın internet sitesindeki irtibat telefonları da artık çalışmadığı ortaya çıktı.

Hozon Neta'yı Türkiye’ye getiren GRS Automobility şirketi, çalışanlarının önemli bir bölümünü işten çıkardı.

GRS Automobility’nin distribütörlüğünü üstlendiği Hollandalı Carver markası da iflasını açıkladı.

Çinli otomobil devin BYD'den Togg açıklaması! 'Agresif olacağız'Çinli otomobil devin BYD'den Togg açıklaması! 'Agresif olacağız'

Hozon Neta, geçen yıl 420 km menzilli Neta U modelini satışa sunmuştu. 2024’ün ilk çeyreğinde Neta Aya ve Neta GT, 2025 yılında ise Neta S modellerinin satışına başlamayı planlamış ve 2023 yılı için en az 12 showroom açmayı hedeflemişti.

Ancak, satışa başladıktan kısa bir süre sonra Ticaret Bakanlığı, Çin’den ithal edilecek elektrikli araçlar için tüketiciyi korumaya yönelik yeni şartlar getirdi.

SADECE 53 ARAÇ SATABİLDİ

Bu şartlar arasında, ithalatçı firmanın 7 bölgede 20 servis kurma zorunluluğu da bulunuyordu. Bu kararın ardından birçok aracı gümrükte kalan Hozon Neta, yalnızca yeni düzenlemeden önce Türkiye’ye sokabildiği 53 adet elektrikli otomobili satabildi.

BYD'den Türkiye'ye yatırım: Fabrikayı 1 yıldan önce inşa edeceğizBYD'den Türkiye'ye yatırım: Fabrikayı 1 yıldan önce inşa edeceğiz

Ticaret Bakanlığı'nın "Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ" kararı, 29 Aralık itibarıyla yürürlüğe girdi. Bu karar, finansal yapısı güçlü olmayan ve alternatif motorlu araçları bulunmayan Çinli markaların Türkiye’deki faaliyetlerini zora soktu.

İLK ETKİLENEN HOZON NETA OLDU

Bu gelişmeler sonucunda, Türkiye otomotiv pazarındaki Çinli marka sayısı 10’a geriledi. Hozon Neta, bu karardan etkilenen ilk marka oldu.

MÜŞTERİLER NE YAPACAK?

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği verilerine göre, GRS Automobility, 8 ayda yalnızca 53 adet Neta U otomobil satabildi.

Çinli devin Türkiye yatırımı ses getirdiÇinli devin Türkiye yatırımı ses getirdi

Yürürlükteki düzenlemeye göre, şirket satışlarını durdursa bile önümüzdeki 10 yıl boyunca müşterilerine yedek parça ve servis hizmeti sağlamak zorunda.

Türkiye faaliyetleri ve servisle ilgili sorulara yanıt almak için aranan GRS Automobility yetkililerine ulaşılamadı.

KAYNAK : İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 96 TÜMÜ
  • Suskun 1 ay önce Şikayet Et
    Çin MALI VEYA UCUZDAN keza ne kadar kaliteli çözüm odaklı geniş servis ne kadar uzun ömürlü ve sağlam olacak bunu netleştirmeye araç almak?
    Cevapla
  • Selim 1 ay önce Şikayet Et
    Türkiyede fabrika açmayan bütün ürünlere %300 vergi alınsın. Türkiyede üretilenlerden ise sadece %20 kdv alınsın. Böylece hem yabancı yatırımı artar hemde türkiyede üretilen ürünlerde sadece kdv alınırsa ucuz araç alma şansı doğar
    Cevapla
  • Orhan Aksu 1 ay önce Şikayet Et
    Bu basit çözüm gibi durur ama Avrupa Birliği ülkelerinin de tam karşılığı Türkiye'den ithal edilecek tüm ürünlere ek vergi koyduğunu bir düşün bakayım rahip bronson olayını hatırlayın Trump Türkiye'den ithal edilen sac ve Çelik ürünlerine%20 ek vergi getirdi 3 liralık dolar 17 lira oldu Bunun tek çözümü var bir ülkeye aldığın kadar mal satabilmektir yani üretim üretim üretim
    Cevapla
  • Ziyaretçi 1 ay önce Şikayet Et
    Artık togg ve diğerleri var.. togg bir marka diğer hepsi bir marka.. alıp destekleyelim ki ne kapansın ne de başka milletlere satılsın.. yoksa tesla bile yarın öbür gün abd ile bir sorun yaşandığında güncelleme yollamasa biter yerinden kalkamaz çöp kutusu olarak kullanılır çünkü bu arabalar yazılımla yürüyor.. abd tehditle yürüyen bir ülke f35 i ortağı olmamıza rağmen vermedi..
    Cevapla
  • Caner 1 ay önce Şikayet Et
    Pek de dediğin gibi olmayabilir. Bak Çinli BYD geliyor elektrikli araçta dünya devi. Togg un işi çok zor bundan sonra
    Cevapla
  • Ömer 1 ay önce Şikayet Et
    Niye
    Cevapla
  • HakKAN 1 ay önce Şikayet Et
    ucuz diye atlamayı ne çok seviyoruz. Yakında benzerini çery yaparsa şaşmayın. çine güven olmaz.
    Cevapla
  • Kutbettin kartopu 1 ay önce Şikayet Et
    Chry butun dunyada satan ve çok satan bir marka
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR