Fiş vermeyen de almayan da ceza ödeyecek

Alışverişte fiş veya fatura kesmeyen esnafa ceza artırılıyor. Bir kere yapana ceza 10 bin lira olacak, her tekrarda bu tutar artacak. Fiş almayanlar da 5 bin lira ceza ödeyecek.

ABONE OL
GİRİŞ 17.07.2024 19:23 GÜNCELLEME 17.07.2024 20:02 EKONOMİ
Fiş vermeyen de almayan da ceza ödeyecek
Fiş vermeyen de almayan da ceza ödeyecek

Alışverişte fiş almayana da, vermeyene de ceza geliyor.

Meclis'e sunulan yeni vergi paketiyle kayıtdışı ekonomi ile mücadelenin artırılması hedefleniyor. Birçok ceza tutarı da artırılacak.

Fiş ve fatura düzenlemeyenlere şu anda 3 bin 400 lira ceza kesiliyor. Torba yasa teklifi ile bu ceza katlanacak.

Vergi uzmanı Abdullah Tolu, "Birinci tespitte 3 bin 400 olarak uygulanan ceza 10 bin lira oluyor. İkinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira beşinci tespitte 50 bin lira altıncı ve sonraki her tespitte 100 bin lira özel üsulsüzlük cezası kesilecek." dedi.

Fiş kesmeyenlerle beraber, almayanlar da sorumlu tutulacak. Fiş almadığı tespit edilen müşteriler 5 bin lira ceza ödeyecek.

Tolu, "Kanun teklifinde şöyle bir düzenleme var eğer alıcı 5 iş günü içerisinde satıcının fatura düzenlemediğini vergi dairesine bildirirse alıcılara bir özel usül cezası kesilmiyor." şeklinde konuştu.

Satıcılar son dönemde fiş yerine müşteriye adisyon gibi belgeler veriyor. Müşteriler de bunun fiş yerine geçtiğini düşünüyor.

Böyle bir durumda satıcıya iki kat özel üslup cezası kesilecek. Ödenmesi gereken tutar iki katına çıkacak.

KAYNAK : NTV
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 85 TÜMÜ
  • fatih 2 ay önce Şikayet Et
    Önce vergi sistemini değişmeleri lazım..dolaylı vergiyi kaldırması lazım..esnafa geçim indirimi uygulayıp en büyük gideri olan ev masraflarınıda gider gösterebilmesi sağlanmalıdır..o zaman herkes gider gösterebileceği için aldığı herşeyin fişini ister..iş otomatiğe döner..bizde devlet dolaylı vergi alır..kazan kazanma vergi alır..stopajdır peşin vergidir..alırda alır..bide esnafı böyle.
    Cevapla
  • Okur 2 ay önce Şikayet Et
    Ya hala hikaye anlatmaya devam ediyorsunuz Atı alan Üsküdar'ı geçmiş son 3 4 senede zengin olan insanların kontrol etsinler özellikle emlakçılar esnaflar
    Cevapla
  • 123 2 ay önce Şikayet Et
    Küçük esnaf zaten zor ayakta duruyor. Milyon eurolari futbolcu ve teknik direktörlere veren vergi borcu silinen holdinglere ne ceza keseceksiniz ? Alt tabakaya bu kadar yüklenmeyin insanlar geçim derdinde.
    Cevapla
  • Allaha kul 2 ay önce Şikayet Et
    Bu ülkeyi bu hale getiren hak etmedigini fazlaıyla kazanan aç gözlü esnaf aç gözlü ev sahibi ve AÇ GÖZLÜ ADALETSİZ KİRACILAR BU TOPLUM DA ÇÜRÜMÜŞ BİR ZİHNİYET VAR
    Cevapla
  • safak 2 ay önce Şikayet Et
    Ankara'da esnaf kart dahi kabul etmiyor. Nakit istiyor bunun takibe alınması gerekir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR