Peynirde yeni düzenleme: Artık bu şekilde satılamayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, eritme peynirinin, geleneksel ve yöresel peynirleri çağrıştıracak ve tüketiciyi yanıltacak şekilde üretilerek piyasaya sürülmesini yasakladı.

ABONE OL
GİRİŞ 26.07.2024 13:34 GÜNCELLEME 26.07.2024 14:07 EKONOMİ
Peynirde yeni düzenleme: Artık bu şekilde satılamayacak
Peynirde yeni düzenleme: Artık bu şekilde satılamayacak

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, eritme peynirinin, tulum, örgü, çeçil, dil, tel, abaza, kaşar peynir gibi geleneksel ve yöresel peynirleri çağrıştıracak, tüketiciyi yanıltacak şekilde üretilerek piyasaya arz edilmesinin yasaklanacağını duyurdu.

ETİKETLERE PUNTO AYARI GELİYOR

Eritme peynir etiketinde en az 1,2 milimetre olan punto büyüklüğü de en az 3 milimetre olacak şekilde artırılacak. Ayrıca çeşnili peynirlerde toplam çeşni oranı yüzde 6 ile sınırlandırılıyor.

Çeşni amaçlı kullanılacak sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ile tahıl gibi bileşenlerin ezme veya püre şeklinde kullanılması yasaklanıyor. Eritme peynirlerinde peynirin kullanım amacıyla ilgili ifadelerin gıdanın adının yerine kullanılması engelleniyor.

NİSAN AYINDA DA DÜZENLEME YAPILMIŞTI

Tarım ve Orman Bakanlığı, nisan ayında da tüketicilerin korunması için gıda etiketlerinde yeni bir düzenlemeye gitmişti. Birbiriyle karıştırılabilecek bir gıdanın adında ve etiketinde, özelliklerini taşımadığı başka bir gıdanın adıyla birlikte “… tadında”, “… lezzeti”, “… keyfi” ve benzeri ifadeler kullanılması da yasaklanmıştı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yürürlükteki mevcut Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği (Tebliğ No: 2015/6) 08/2/2015 tarihinde yayımlanmıştı. Gıda güvenilirliğinin temini, tüketicinin yanıltılmasının önlenerek menfaatlerinin korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla Tebliğ'in güncellenmesi ihtiyacı oluşmuştur. Bu amaç doğrultusunda Peynir Tebliği taslağı hazırlanarak, kamuoyunun görüşüne açılmıştır. Gelen görüşler değerlendirilerek, Tebliğ taslağına nihai halinin verilerek yayımlanması planlanmaktadır. Taslak düzenleme ile; eritme peynirinin, tulum, örgü, çeçil, dil, tel, abaza, kaşar peyniri gibi geleneksel ve yöresel peynirlerimizi çağrıştıracak ve tüketiciyi yanıltacak şekilde üretilerek piyasaya arz edilmesi yasaklanacak, eritme peyniri etiketinin temel görüş alanında, halihazırda en az 1,2 mm olan gıdanın adının yazım punto büyüklüğü en az 3 mm olacak şekilde arttırılacak, çeşnili peynirlerde toplam çeşni oranı 6 ile sınırlandırılacak, çeşni amaçlı kullanılacak sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ile tahıl vb. bileşenlerin ezme veya püre şeklinde kullanılması yasaklanacak, eritme peynirlerinde; peynirin kullanım amacına ilişkin ifadelerin gıdanın adının yerine kullanılması engellenecek, Bakanlığımızca gıda güvenilirliğinin temini ile tüketici sağlığı ve menfaatlerinin korunması için çalışmalarımız kararlılıkla devam edecektir."

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 16 TÜMÜ
  • Geriyiz 3 ay önce Şikayet Et
    Gıdadan, üretime, tarıma, hayvancılığa halk yararına ve sağlığına yönelik tedbir ve güvenlik konularında Avrupa'dan 20 yıl gerideyiz kabul edelim artık.
    Cevapla
  • resul 3 ay önce Şikayet Et
    Günaydın Beyler.. yıllardır kireç yiyoruz. Dini imanı da kimseye de bırakmıyoruz.
    Cevapla
  • misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Piyasadaki herşeyin içi kimyasal ve zararlı madde dolu onlar ne olacak? Yediğimizin ne tadı var ne tuzu..
    Cevapla
  • Ulubatlı 3 ay önce Şikayet Et
    Eritme peynirler kanser yapıyor diyorlar. Aslı varmı .ucuz diye alıyoruz.
    Cevapla
  • Mert 3 ay önce Şikayet Et
    Günaydın çok geç hayata geçen bir uygulama atı alan Üsküdar’ı geçti
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR