Gaz üretimi bu gemi ile ikiye katlanacak
Enerji filosuna katılacak 7. gemi 2026'da Karadeniz'de üretime başlayacak. Platform, Sakarya Gaz Sahası'nda günlük üretimi ikiye katlayarak 20 milyon metreküpe çıkaracak.
ABONE OLCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta duyurduğu enerji filosuna katılacak 7. gemi 2026'da Karadeniz'de üretime başlayacak. Yüzer üretim tesisi sahadaki gaz üretimini iki katına çıkaracak. A Haber'de katıldığı programda soruları yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin enerji filosunun yeni üyesi yüzer üretim, depolama ve tahliye platformunun (FPSO) "Yüzer üretim tesisi ile 2026 yılında Karadeniz'de üretime başlamayı hedefliyoruz" dedi.
SAHADA SABİT KALACAK
Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 5.5 milyon metreküp olan üretimin ilk fazda 2025'in ilk çeyreğinde 10 milyon metreküpe çıkarılmasının hedeflendiğini kaydeden Bayraktar, "Bu yeni platformla biz inşallah bunu 20 milyon metreküpe çıkarmış olacağız" dedi. Platformun, 2026'da aktif şekilde günlük 10 milyon metreküp doğalgaz üreteceğini ve yaklaşık 5 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını karşılayacağını aktaran Bayraktar "Gemi, Sakarya Gaz Sahası'na gidecek ve 20 yıl boyunca orada bu gazı üretmeye devam edecek. Orada sabit kalacak" diye konuştu.
TÜRKMEN GAZI 2025'TE
Bayraktar, platformun boyunun yaklaşık 300, genişliğinin 56, yüksekliğinin 58 metre olduğunu belirterek, geminin deniz tabanından gazı alarak işleyeceğini ifade etti. Bayraktar, Türkmenistan gazının getirilmesi konusuna ilişkin yıllık 1.5-2 milyar metreküp gazın ilerleyen aylarda veya 2025 başında Türkiye'ye getirilmesini hedeflediklerini söyledi.
İKİ AYDA MARMARA'YA ULAŞACAK
Türkiye'nin enerji filosuna katılacak yeni gemiye ilişkin bilgiler paylaşan Bayraktar, "Yeni gemimiz ya da yüzer üretim platformumuz önümüzdeki hafta başında Türkiye'ye doğru yola çıkıyor. Bu gemi esas itibarıyla bizim doğal gazda, Karadeniz gaz sahasındaki üretimimizi artırmak için planlamalarımızın içerisinde yer alan bir ünite, bir platform" ifadesini kullandı.
"Gemi, Singapur'dan önümüzdeki hafta başında yola çıkacak. İki aya yakın bir seyir süresi var" bilgisini paylaşan Bayraktar, platformun Marmara'da bir tersanede birkaç ay süren bakım işleminden geçeceğini, sonrasında Filyos Limanı'na gideceğini söyledi.
TÜRKİYE, NİJER'DE ALTIN ÜRETECEK
Türkiye'nin, Afrika kıtasından Nijer ile enerji alanında yaptığı çalışmalarına da değinen Bayraktar, Türkiye'nin Nijer'de 3 altın madeni sahasının bulunduğunu ve altın çıkarmak için gerekli çalışmalara 2020'de başlandığını anımsattı. Bayraktar "Hedefimiz 2025 yılında ilk altın üretimini gerçekleştirmek.
Nijer, bu anlamda zengin kaynaklara sahip ülke. Gerek altın madenleri, gerek diğer madenler uranyum madeni olsun, petrol ve doğalgazda da bir potansiyeli var. Dolayısıyla ülkemizin ihtiyaçlarının bir kısmını dış kaynaklarla karşılamış olacağız."
-
Türk 3 ay önce Şikayet EtAk deniz ne oldu Ak deniz ne oldu korktunuz mu petrol gaz aramayaBeğen
-
T.C vatandaşı 3 ay önce Şikayet EtSen takılma böyle şeylere devlet yönetim işlerine maaşını al ayın sonunu getir devlet uzun,orta, kısa vadeli vatandaşın çıkarına göre hareket eder senin benim gibi değildir sadece aklı olan anlar boş ver sen.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Gerçek Bozkurtlu 3 ay önce Şikayet EtSahte "Türk" sen büyüklerin işine karışma. Elbette bildikleri vardır. Vakti geldiğinde çıkarırlar Akdeniz'de ki gazı petrolü.Beğen Toplam 1 beğeni
-
YAŞAR ŞENEL 3 ay önce Şikayet Etanlamadığım zaten karaya yani filyosa gaz dönüşüm tesisi yapılmamış mıydı bu neden alındıBeğen Toplam 2 beğeni
-
Fuat Sarı. Düzce 3 ay önce Şikayet EtAnlamıyorsan yorum yapma yapılan tesis çıkacak gaza yetmiyor yapmasına uzun zaman ve çok maliyet bu gemi dağa çok ucuz ve aynı işi yapıyor sırf muhalefet etmek için yazan mallara itaf olunurBeğen Toplam 5 beğeni
-
bülent duman 3 ay önce Şikayet Etmaşallah diyelim.hayırlı olsun inşallahBeğen Toplam 1 beğeni