EPDK’dan doğal gaz zammı açıklaması: Konutlara etkisi yüzde 24.4

Doğal gaz zammına ilişkin açıklama yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), gaz alım bedelindeki yüzde 38'lik artışın, Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki ortalama etkisinin yüzde 24.4 düzeyinde olacağını duyurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 01.08.2024 16:05 GÜNCELLEME 01.08.2024 17:16 EKONOMİ
EPDK’dan doğal gaz zammı açıklaması: Konutlara etkisi yüzde 24.4
EPDK’dan doğal gaz zammı açıklaması: Konutlara etkisi yüzde 24.4

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) doğal gaz fiyatlarına artışla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Gaz alım bedelindeki yüzde 38'lik artışın, Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki ortalama etkisi ise yüzde 24.4 düzeyindedir" denildi. 

EPDK'dan yapılan açıklama şöyle:

Bilindiği üzere 1 Ağustos 2024 tarihinden itibaren geçerli doğal gaz tarifeleri BOTAŞ tarafından kamuoyuna açıklanmıştır.

Söz konusu açıklamada belirtilen yüzde 33.1 ve yüzde 38 oranındaki artışlar birim gaz alım bedeline yansıyan artışlardır.

Gaz alım bedelindeki yüzde 38'lik artışın, Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki ortalama etkisi ise yüzde 24.4 düzeyindedir.

Sonuç olarak nihai faturada belirleyici oaln birim gaz alım bedeli, sistem kullanım bedeli ve vergiler dahil hesaplandığında Türkiye geneli için konut fiyatları ortalama yüzde 24.4 oranında artmıştır. Diğer bir deyişle 1 metreküp doğal gazın fiyatı nihai olarak ortalama 7.6 TL'den 9.4 TL'ye çıkmıştır.

Yıllık tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin, elektrik üretimi hariç kullandıkları doğal gazın satış fiyatı ise Türkiye geneli için ortalama yüzde 28.7 oranında artmıştır. Söz konusu tüketiciler için 1 metreküp doğal gazın fiyatı nihai olarak ortalama 11.8 TL'den 15.2 TL'ye çıkmıştır.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 62 TÜMÜ
  • Jopdedik 2 ay önce Şikayet Et
    Uluslar arası piyasa da dogalgaz %50 ucuzladı ama.Bu zam niye?
    Cevapla
  • Mehmet HAN 2 ay önce Şikayet Et
    Sobayı kuranlara sesleniyorum.sobada ne yakacaksiniz.dogal gaz kullananlar en son odun ,kömür ucretlerinden haberiniz yok.iki yorgan çekip buzulup yatin
    Cevapla
  • semercioglu 2 ay önce Şikayet Et
    Kimi yapamaz ama yapanlar ve gaz zammını şikayet edip haftada bir gün ailesi işe yemege 3-5 bin TL verenlere söylüyorum Bir tas yemek az ye restorantta zammı hissetmezsin. Ama lüks yaşam olacak diyorsan Allah hesabını sorar
    Cevapla
  • semercioglu 2 ay önce Şikayet Et
    Burada fetöcüler çok fazla algı yapıyor Arkadaşlar evet ekonomi kötü emekliyim Ancak her zammada kızmayın dış ülkeden alıyoruz. Ha gaz bulduk ne oldu sorusuna gelince Alt yapı masrafınının anca çeyregi çıkmadı bedeva dogal gaz kullandık 2 kış Devletin bedeva Verdigi gaz Sakarya kuyusundan çıkan gaza denk gelmedi bile. Ama siz hep para derseniz Vatansız kalınca anlarız paranın kagıt oldugunu
    Cevapla
  • Yahya 2 ay önce Şikayet Et
    Ne kadar boş konusuyorsun
    Cevapla
  • DİNDAR 2 ay önce Şikayet Et
    Kalın battaniye bakıyorum kışın sadece ocak kullanacağız.Duş eski sistem küçük kazan altına yakacak odun,su ısındığında kullanım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR