Temmuz ayında ihracat rekoru kırıldı! Bakan Şimşek ve Bolat'tan ilk değerlendirme!

Türkiye'nin ihracatı temmuz ayında yüzde 13,8 artışla 22 milyar 512 milyon dolara yükseldi. Bu rakam tarihin en yüksek temmuz ayı ihracatı olarak kaydedildi. Dış ticaret açığı yüzde 42,3 düşüşle 7,2 milyar dolara geriledi.

ABONE OL
GİRİŞ 02.08.2024 14:18 GÜNCELLEME 02.08.2024 15:00 EKONOMİ
Temmuz ayında ihracat rekoru kırıldı! Bakan Şimşek ve Bolat'tan ilk değerlendirme!
Temmuz ayında ihracat rekoru kırıldı! Bakan Şimşek ve Bolat'tan ilk değerlendirme!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kayseri’de temmuz ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Bakan Bolat'ın açıkladığı verilere göre Türkiye'nin ihracatı temmuz ayında 2023'ün aynı ayına göre yüzde 13,8 artışla 22 milyar 512 milyon dolara yükseldi. Böylece tüm zamanların en yüksek temmuz ihracatı olarak kayıtlara geçti.

Temmuz itibarıyla yıllıklandırılmış ihracat 261,5 milyar dolar ve bir önceki yıla göre yüzde 3,4 artış ile Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı.

Dış ticaret açığı temmuz ayında yüzde 42,3 oranında düşüşle 7,2 milyar dolara geriledi.

İthalatta düşüş eğilimi, temmuz ayında da devam etti. İthalat, temmuz ayında yıllık bazda yüzde 7,9 oranında (2,6 milyar dolar) gerileyerek 29 milyar 747 milyon dolara indi.

İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜKSELDİ

Temmuz ayında ihracatın ithalatı karşılama oranında 14,5 puanlık yükseliş yaşandı ve bu oran yüzde 75,7'ye yükseldi.

Bolat, "Hesaplarımıza göre yeni gerilimler savaş durumu olmazsa kumbara gibi biriktire biriktire 267 milyar dolar hedefimize sağdığız, Aralık ayında bu rakamı göreceğiz." dedi.

Hizmetler ihracatı yüzde 9 artışla 59 milyar dolara yükseldi.

Bolat, "Eylülde açıklanacak temmuz ayı cari işlemler açığının 20 milyar dolar, belki de biraz daha aşağısına düşmesini bekliyoruz" ifadesini kullandı.

TİCARET AÇIĞI YEDİ AYDA GERİLEDİ

Dış ticaret açığı, yılın ilk 7 ayında yüzde 32,5 oranında azalışla 49,8 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise ocak-temmuz döneminde 9 puan artarak yüzde 74,9’a yükseldi.

Mehmet Şimşek

ŞİMŞEK: CARİ AÇIKTA KAYDA DEĞER GERİLEME BEKLİYORUZ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dış ticaret rakamlarını değerlendirdi.

Şimşek, sosyal medyadan yaptığı paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Dış ticarette dengelenme belirginleşiyor. Temmuzda yıllık dış ticaret dengesi bir önceki aya göre 5,3 milyar dolar, geçen yılın aynı ayına göre ise 38,8 milyar dolar iyileşti. Yıllık cari açıkta temmuzda kayda değer bir gerileme bekliyoruz. Döngüsel faktörlere yapısal reformların da eşlik etmesiyle sürdürülebilir cari açığı ve rezervlerdeki kazanımlarımızı kalıcı hale getireceğiz."

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 33 TÜMÜ
  • Emekli 1 ay önce Şikayet Et
    Herşey çok mükemmel türkiye yüzyılını yaşıyo ekonomi uçuyo anlata anlata kendinizi öve öve bitiremiyosuz emekliye gelince türkiye zorda sıkıntıda ağlaya ağlaya bi hal olup hemen deprem pandemi ye bağlıyosunuz bunun hangisi gerçek her konuda kendinizi ikna edip milletide ikna oldu sanıyosunuz millet sizin anlattıklarınızı dinlemiyo artık çene yormayın millet kendi yaşadıklarına bakıyo
    Cevapla
  • Camal 1 ay önce Şikayet Et
    En düşük emekli maaşı asgari ücrete çıkmadığı sürece isterse Türkiye uzaya çıksın benim umurumda bile değil
    Cevapla
  • Musa 1 ay önce Şikayet Et
    Hepsi yalan sadece vatandaş üzerinden hazine dolduruyor. Türk lirasının değeri düşmüş tabi 1 dolarla 1 kilo alacağı seyi şimdi 3 kilo alıyor ondan sonra ihracat arttı diyor. Giden malzeme ile gelen döviz girdisini aciklasin
    Cevapla
  • Yusuf 1 ay önce Şikayet Et
    Borsa ondanmı alaşağı oldu. Dış politika bu ülkeyi bitiriyor. Tabi bu ortamdan memnun olan da çok. Vurgun için birebir. Faizden yerli yabancı bir çok kişi vurgun yapıyor.
    Cevapla
  • Faiz 1 ay önce Şikayet Et
    Dolar cinsünden fazi 3 aylık %8 üstünde abd bile %5 verildiği bir ortamda artması rezervinin doğal önemli olan kalıcı olarak ülkede yatırıma dönmesi yoksa daha derin bir kıriz sarmalına gireriz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR