Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı! Bakan Şimşek'ten ilk açıklama

Temmuz ayı enflasyonu belli oldu. Enflasyon temmuz ayında aylık bazda yüzde 3,23 artış kaydetti. Yıllık enflasyon ise yüzde 61,78'e geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten ise rakamlara ilişkin ilk değerlendirme geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 05.08.2024 11:54 GÜNCELLEME 05.08.2024 11:54 EKONOMİ
Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı! Bakan Şimşek'ten ilk açıklama
Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı! Bakan Şimşek'ten ilk açıklama

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜİK verilerine göre TÜFE'deki değişim temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,23 artış kaydetti. Enflasyon yıllık bazda ise yüzde 61,78'e geriledi.

Kira zam tavanını belirleyen 12 aylık ortalama enflasyon göstergesi yüzde 65,93 olarak açıklandı.

Haziran ayında enflasyon aylık bazda yüzde 1,64, yıllık enflasyon yüzde 71,6 olarak açıklanmıştı.

AYLIK ENFLASYON NEDEN YÜKSELDİ?

Aylık enflasyonun yüzde 3'ün aşması bekleniyordu.

Enflasyonda alkollü içecek ve tütün ürünlerindeki vergi güncellemelerinin yanı sıra akaryakıt ve enerji kalemlerindeki zamların etkili olacağı tahmin ediliyordu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların temmuzda aylık enflasyona 1,5 puan ilave katkı yapacağını belirtmiş ve verinin beklentilerden yüksek gelebileceğini söylemişti.

Yıllık enflasyondaki hızlı gerilemenin ise baz etkisiyle gerçekleşmesi bekleniyordu.

ELEKTRİK ZAMMI ENFLASYONU NASIL ETKİLEDİ?

Ana harcama grupları itibarıyla aylık bazda en yüksek artış yüzde 8,08 ile konutta yaşandı. Bu yükselişte temmuz ayında gelen yüzde 38'lik elektrik zammı etkili oldu.

En yüksek ikinci artış ise yüzde 5,84 ile alkollü içecekler ve tütünde yaşandı. Temmuz ayında alkollü içecek ve tütün ürünlerinde vergi güncellemeleri yapılmıştı.

Aylık bazda giyim ve ayakkabıda ise yüzde -2,58'lik fiyat değişimi yaşandı.

Yıllık bazda da en az artış gösteren ana grup yüzde 39,57 ile giyim ve ayakkabı oldu.

Yıllık bazda en yüksek artış ise yüzde 104,5 ile eğitimde yaşandı.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ NASIL ŞEKİLLENDİ?

Merkez Bankası'nın düzenlediği Piyasa Katılımcıları Anketi'nde enflasyon beklentileri yukarı yönlü revize edilmişti. Geçen ay yüzde 2,41 olan temmuz ayı enflasyon beklentisi, bu anket döneminde yüzde 2,77'ye çıkmıştı.

Reuters'ın anketinde enflasyonun temmuzda aylık yüzde 3,45 artacağı tahmin edildi. Yıllık enflasyonun ise yüzde 62,1'e gerileyeceği öngörülmüştü.

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,51 arttığını tahmin ediyordu.. Ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 71,60 olan yıllık enflasyonun yüzde 62,23'e ineceği öngörülüyordu.

ÇEKİRDEK GÖSTERGELERDEKİ DEĞİŞİM

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2,47, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 28,48, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 60,31 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 68,37 olarak gerçekleşti.

Enerji, gıda, alkol ve tütün ürünleri ile altının dışarıda bırakılarak hesaplandığı özel kapsamlı C göstergesi ise aylık bazda yüzde 2,45 yükseldi. C göstergesi yıllık bazda yüzde 60,23 oldu.

ÖNCÜ GÖSTERGELER NEYE İŞARET ETTİ?

Öncü göstergeler enflasyonda artışın hızlanacağına işaret etti.

İstanbul'un enflasyonu temmuzda aylık bazda yüzde 4,21 artış kaydetti. İTO verilerine göre Perakende fiyatlar yıllık bazda yüzde 72.80’e yükseldi.

Geçen ay toptan fiyatlar, aylık bazda yüzde 1,04 arttı. Toptan fiyatlardaki yıllık değişim yüzde 55,12 olarak gerçekleşti.

Türk-İş, gıda fiyatlarının temmuz ayında yüzde 1,35 arttığını açıkladı. Son 12 ay itibarıyla değişim oranı yüzde 64,99 olarak hesaplandı. Mutfak enflasyonundaki yıllık değişim yüzde 81,16 oldu.

Temmuz ayında açlık sınırı, 19 bin 234 liraya yükseldi. Böylece açlık sınırı, asgari ücretin 2 bin 232 lira üzerinde gerçekleşti. Yoksulluk sınırı ise 62 bin 653 liraya çıktı.

ÜRETİCİ FİYATLARINDA HIZLANMA

Üretici fiyatlarında da aylık artış temmuz ayında hızlandı. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,94 artış, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 21,81 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41,37 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 47,55 artış gösterdi.

BAKAN ŞİMŞEK: ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ DAHA ÇOK HİSSEDİLECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, temmuz ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Yıllık enflasyon düşüyor. Temmuzda aylık enflasyon geçici etkiler kaynaklı arttı. Yıllık enflasyon ise hazirana göre 9,8 puan azalarak yüzde 61,8'e geriledi.

Ana hedefi dezenflasyon olan programımızın her alanda olumlu sonuçlarını almaya devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş daha çok hissedilecek.

Fiyat istikrarını sağlayarak vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak artıracağız."

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 103 TÜMÜ
  • Riza 1 ay önce Şikayet Et
    Senin yalanlarını yesinler oturduğunuz yerden düştü diyorsunuz
    Cevapla
  • Emeklidur 1 ay önce Şikayet Et
    Enflasyon iyidir.İnsanın ve kurumların malı,mülkü,parası oturduğu yerde katlanıyor.Sadece fakir fukaranın işine gelmiyor.Bu eskiden beri böyledir.Enflasyon,zengin ve faizcilerin bir oyunudur.Kimi yer kimi bakar misali.
    Cevapla
  • mmed 1 ay önce Şikayet Et
    Faizi kaldırın
    Cevapla
  • Fikirsiz fikri 1 ay önce Şikayet Et
    3,28 mi? İnanan var mı? Bir tavuk dürüm Temmuzun başında 105 ₺ iken sonunda 140 ₺ olmuş. Artış % 33. Ev kirası 6 bin iken 12 bin olmuş. Artış %100 iken 3.28’i kim icad etti?
    Cevapla
  • Abdullah 1 ay önce Şikayet Et
    TÜİK her zaman emekli yi mağdur ediyor yüksek ten aldığım maaş kuşa döndü
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR