Vergide adalet güçleniyor! Bakan Şimşek açıkladı: Haksız kazançların önüne geçiyoruz
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, vergide adaleti güçlendirdiklerini vurgulayarak "Vergisini ödeyenlerin hakkını korumak için kazandığı halde vergisini vermeyen tüm kesimlerin üzerine kararlılıkla gitmeye devam edeceğiz!" dedi.
ABONE OLHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek vergi denetimlerine ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulundu.
Vergide adaleti güçlendirdiklerini vurgulayan Bakan Şimşek şu ifadeleri kullandı:
"Yoğun saha denetimleriyle kayıt dışılığı azaltarak vergide adaleti güçlendiriyor, haksız kazançların önüne geçiyoruz.
Vergisini ödeyenlerin hakkını korumak için kazandığı halde vergisini vermeyen tüm kesimlerin üzerine kararlılıkla gitmeye devam edeceğiz!"
Yoğun saha denetimleriyle kayıt dışılığı azaltarak vergide adaleti güçlendiriyor, haksız kazançların önüne geçiyoruz.
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) August 18, 2024
Vergisini ödeyenlerin hakkını korumak için kazandığı halde vergisini vermeyen tüm kesimlerin üzerine kararlılıkla gitmeye devam edeceğiz! https://t.co/JuA43tGx81
MALİYE MOBİLYA SEKTÖRÜNDEKİ KAYIT DIŞI FAALİYETLERİ RADARINA ALDI
AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgiye göre, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında sektör bazlı saha denetimleri devam ediyor.
Gelir İdaresi Başkanlığınca ülke genelinde eş zamanlı sürdürülen denetimlerinde mobilya sektörüne odaklanıldı.
Bu kapsamda, bir ay boyunca mobilya imalatçıları ve imalata katkıda bulunan ilişkili sektörlerde saha denetimi yapıldı.
Mobilyacıların imalatçı veya satıcı olarak örgütlendiği İstanbul'da MODOKO ve MASKO, Ankara'da da Siteler gibi yerler başta olmak üzere, üretimin yoğun olduğu 29 kentte faaliyette bulunan mükelleflere denetim gerçekleştirildi.
Mobilyanın ham maddeden mamul aşamasına gelinceye kadar üretim zincirinde yer alan tüm sektörler denetim planına dahil edildi.
Bu kapsamda, ağaç ve orman ürünleri toptan satışı, ham mobilya imalatı, kesim, boya, vernik gibi fason iş yapanlar, hırdavatçılar, kumaş ve sünger gibi yardımcı ürünleri satanlar, avize, cam, aksesuar, halı, kilim, perde satışı yapanlarla toptan ve perakende mobilya satışı gerçekleştirenler denetlendi.
Denetimlerde, kayıt dışı faaliyet, işletmeye ait olmayan POS cihazı kullanımı, IBAN aracılığıyla yapılan tahsilatlarda belge düzenlenmesi, başkasına ait banka hesapları üzerinden tahsilat yapılması, işletmede belge düzenine uyum, doğru KDV oranı uygulanması, kayıt dışı işçi çalıştırılması ile iş yeri kira bedelinin banka kanalıyla ödenmesi gibi hususlar kontrol edildi.
Buna göre, bir ay boyunca mobilya ve bağlantılı sektörlerde 17 bin 258 mükellef denetlendi ve yaklaşık 53 milyon lira suistimal cezası kesildi.
Denetimlerde, 42,3 milyon lira hasılatın kayıt dışı bırakıldığı tespit edildi, 61 mükellefte KDV oranlarının uygulanmasına ilişkin uyumsuzluk bulundu.
Ekipler, 4 bin 727 mükellefin başkasına ait IBAN'ı kullanarak tahsilat yaptığını, 61 mükellefin de işletmeye ait olmayan POS cihazı kullandığını tespit etti.
463 FİRMANIN MÜKELLEFİYET KAYDI YOK
Denetimlerde 463 iş yerinin mükellefiyet kaydı olmadan çalıştığı saptanırken 52 işçinin kayıt dışı çalıştığı görüldü ve Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirildi.
Gelir İdaresi, iş yerlerinin giriş çıkışlarında sevkiyat yapan araçların gerekli belge düzenine uyup uymadığını da eş zamanlı kontrol etti.
Kayıt dışı çalıştığı tespit edilen ve kayıt uyumsuzluğu bulunan firmalarda fiili envanter çalışması yapılarak, mal sayımı gerçekleştirildi.
Ekiplerce yapılan tespitler tasnif edilerek gerekli vergi incelemelerine de başlandı.
"ÇALIŞMALAR, TÜM MÜKELLEFLER KAYIT ALTINA ALININCAYA KADAR DEVAM EDECEK"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuya ilişkin değerlendirmesinde, gerekli denetim ve yoklama çalışmalarının tüm mükellefler kayıt altına alınıncaya kadar devam edeceğini, denetimlerin her sektörde artarak süreceğini söyledi.
Bu alandaki mücadelenin dozunu artıracaklarını vurgulayan Şimşek, "Çok kazanandan ve kayıt dışı olandan vergi almak için ne gerekiyorsa yapacağız. Denetimlerimiz, sektörler kayıt dışı faaliyet gösterenlere odaklanıyor. 'Maliye mutlaka kapınızı çalacak' demiştik, başta kayıt dışı olanlar olmak üzere, çok kazanıp az vergi verenleri denetlemeye devam edeceğiz." dedi.
Şimşek, kayıt dışılıkla her alanda etkin yöntemlerle mücadele ettiklerine dikkati çekerek, dürüst mükelleflerin de her zaman yanında olduklarını vurguladı.
Maliye ekiplerinin sürekli sahada olacağını dile getiren Şimşek, hedefin vergide adalet ve etkinlik olduğunu kaydetti.
-
Ddd 3 ay önce Şikayet EtKuyumcular, dişçiler, güzellik merkezleri, saç ekim merkezleri, mobilyacılar... bunlarda inanılmaz paralar dönüyor ama bırakın fiş vermeyi kredi kartı bile kabul etmiyorlar. Bunlara ajan memurlar gönderilmeli ve kaçak vergi kat kat alınmalı bunlardan..Beğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 3 ay önce Şikayet Etuyutucu masallar uyu milletim uyu sanki bundan önce başka bir parti iktidarı vardı da bunlar gelince hemen kontrollere başladılar. sermayenin emrine girip isteğini yapıyorlar.Beğen
-
Şadi 3 ay önce Şikayet EtYa kuyumcular desek, mobilyacılar mı desek,oto tamirciler mi desek, inşaat malzemeleri satanları mı desek hangisi fatura veriyor? kim alıyor? Her taraf kayıp kaçakBeğen Toplam 3 beğeni
-
Hakan 3 ay önce Şikayet EtBu dediğime dikkat edin dershaneleri acil denetleyin çok kayıt dışılık var ani baskınlar yapın denetleyinBeğen Toplam 1 beğeni
-
Kerim 3 ay önce Şikayet EtTamam iyi güzel peki madem verimlilik artıyor o halde köprüye niye zam geldi? Dolar da yerinde maaşlar daBeğen