Kira fiyatlarını düşürecek hamle: e-Kira kontratı

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, e-kira uygulamasıyla e-Devlet'ten kira bedellerinin izlenip, aşırı artışların tespit edebileceğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 20.08.2024 13:11 GÜNCELLEME 20.08.2024 13:18 EKONOMİ
Kira fiyatlarını düşürecek hamle: e-Kira kontratı
Kira fiyatlarını düşürecek hamle: e-Kira kontratı

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, e-kira kontratı uygulamasıyla e-Devlet'ten kira bedellerinin izlenip, aşırı artışların tespit edebileceğini belirterek, "Bu da fahiş kira artışlarının önlenmesine yardımcı olacak." dedi.

Tanrıvermiş, AA muhabirine, e-kira kontratı uygulamasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Harun Tanrıvermiş

3,7 MİLYON KİŞİ TESPİT EDİLDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığının 2023'te beyanda bulunan ev sahibi sayısını 1,8 milyon olarak açıkladığını anımsatan Tanrıvermiş, yaklaşık 3,7 milyon ev sahibinin asgari beyanname vermediğini söyledi.

Tanrıvermiş, kira sözleşmelerinin artık e-Devlet üzerinden elektronik ortamda yapılmasının öngörüldüğünü anımsatarak sözleşmelerin dijital ortama aktarılmasıyla konut piyasasının daha şeffaf ve güvenilir olacağını bildirdi.

FAHİŞ KİRA ARTIŞLARI KOLAY TESPİT EDİLECEK

Merkezi Kira Takip Sistemi ile kiralama ihtilaflarının yaşanması durumunda, sözleşme şartlarına ilişkin takip ve incelemenin daha kolay yapılabileceğine işaret eden Tanrıvermiş, e-kira kontratının avantajlarını şöyle sıraladı:

"Kira sözleşmelerinin Merkezi Takip Sistemi'ne alınması hem ev sahipleri hem de kiracılar için daha şeffaf piyasanın kurulmasına imkan verecek. Kira sözleşmelerinin kayıt dışı olmasının önüne geçilebilecek. Kamu otoriteleri ile uzmanların yerleşim yerlerindeki kiralık konut ve iş yerlerini incelemesi ve fahiş kira artışlarını tespit etmeleri kolaylaşacak. Ayrıca, konut piyasasındaki kira, boşluk ve aidat gibi verilerin daha doğru ve güvenilir biçimde elde edilmesine imkan verecek. Kiralanan gayrimenkullerin kayıt altına alınması, beyanname sınırının dışında kalan konutlar ile emsal kira üzerinden vergilendirilmesi gereken maliklerin kolaylıkla tespitine olanak sağlayacak. Bu yolla gayrimenkul sermaye gelirinin rasyonel vergilendirilmesi yapılabilecek ve vergi gelirlerinde ciddi artış sağlanacak."

"KİRA İŞLEMLERİ HIZLANACAK"

Tanrıvermiş, dijitalleşen kira sözleşmelerinin işlemleri hızlandırarak gayrimenkul yatırımlarını daha cazip hale getireceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Düzenlemeyle kiracı ve ev sahibi arasında yapılacak sözleşme doğrudan ev sahibi veya yetkilendirdiği sorumlu gayrimenkul danışmanı tarafından e-Devlet üzerinden internet tapu bağlantısı kurularak gerçekleştirilmeli. Kiracı ve kefiller de elektronik imza atabilmelidir. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılması için öncelikle mevzuatta yeni düzenleme yapılması, malikin talep etmesi halinde alınacak kefillerin ıslak imza yerine elektronik imza atmaları ve depozito parasının sözleşmede belirtilmesi mümkün kılınmalıdır."

Geçiş sürecinde konut cinsi değişikliğinin yapılması gerektiğini belirten Tanrıvermiş, konut varlığının yaklaşık 7 milyonunun henüz cins değişikliğinin yapılmadığını, bunun da e-Devlet üzerinden internette tapu sayfasına bağlanılarak doğrudan malik veya vekalet verilecek sorumlu danışman tarafından sözleşme hazırlanmasına imkan vermeyeceğini ifade etti.

Tanrıvermiş, "Kira ücretinin sistem üzerinden görülebilmesi, kiracılara ve ev sahiplerine bölgelerindeki piyasa koşulları hakkında doğru ve güncel bilgi sağlayacak. Ayrıca, e-Devlet sisteminden kira bedelleri izlenerek, aşırı artışlar tespit edilecek ve gerekli müdahalelerde bulunulabilecek. Bu da fahiş kira artışlarının önlenmesine yardımcı olacak." değerlendirmesinde bulundu.

"YÜKLENEN SÖZLEŞMELERİN GÜVENLİĞİ VE GİZLİLİĞİ SAĞLANMALI"

Tanrıvermiş, sürecin sağlıklı ve etkili şekilde işlemesi için belli bir çerçevenin esas alınması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Kira sözleşmelerinin sisteme tanımlanması için belirli bir süre verilmesi önemlidir. Belirlenen süre içinde yükleme yapılmayan sözleşmeler için hukuki ve idari yaptırımlar açıkça belirtilmelidir. Yüklenen sözleşmelerin güvenliği ve gizliliği sağlanmalıdır. Kişisel veriler korunmalı ve yalnızca yetkilendirilmiş kişiler tarafından erişilebilir olmalıdır. Sözleşmenin resmi kopyasının elektronik imza ile doğrulanmış versiyonu saklanmalı ve bu kopyaya her iki taraf da erişebilmelidir. Sözleşme süresinin bitiminde, yeni sözleşmelerin de aynı şekilde e-Devlet sistemine yüklenmesi zorunluluğu getirilmelidir."

KAYNAK : AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 60 TÜMÜ
  • Ser 3 ay önce Şikayet Et
    Kira kontratının e devlete yüklendikten sonra çıktısını noterden onaylı olması iki taraf açısından daha iyi olur bence.
    Cevapla
  • Hüseyin 3 ay önce Şikayet Et
    Devlet belediyeler sosyal konut yapabilir Özakman kiracını sorunu azalır Mülkiyet sahibi ise yatırımcıdır yatırımın karşılığın almak zorundadır Devlet görevini yapmasa bunu vatandaş üstünden çözmek için tavşana kaç yazıya tut politikası oldukça biz birbirimizi yorarız
    Cevapla
  • Rmz 3 ay önce Şikayet Et
    Emlakçı hegomanyası ve aç gözlülüğüne son verilir ise kuralar %25 düşer.
    Cevapla
  • Avkat 3 ay önce Şikayet Et
    Adam gibi ekonomiyi düzeltin. Her Türk vatandaşı rahat bir şekilde ev alsın. O zaman kimse kiraya vermek için gayrimenkul almaz. Sivrisinekle uğraşmayın. Bataklığı Kurutun.
    Cevapla
  • Güngör 3 ay önce Şikayet Et
    5 milyon liralık bir evde şu anda 8000 liraya oturan kiracı mı çıkartabilmek için elimden gelen her şeyi yapıyorum o eve alırken o kadar zorluklar çektim ki devlet hep kiracıdan yana oluyor
    Cevapla
  • Ayşe 3 ay önce Şikayet Et
    Birazda kiracıyı düşünün ne var aldıkları para belli ne yapsınlar sen bir kere alıp bin kere kazaniyorsun
    Cevapla
  • Dede 3 ay önce Şikayet Et
    Kırayı gelir olmaktan cıkartın
    Cevapla
  • Özkan 3 ay önce Şikayet Et
    Evi 5 milyona aldı sanki ev fiyatları artınca ses çıkarmaz kiracıya laf eder sat o zaman kurtul
    Cevapla
  • Bur 3 ay önce Şikayet Et
    Gözün doysun be adam. Umarım cikartamassin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR