Bakan Şimşek: Kayıtdışılık denetimlerimiz yoğun bir şekilde sürüyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı konusundaki denetimlerinin yoğun şekilde sürdüğünü söyledi.
ABONE OLHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı konusundaki denetimlerinin yoğun şekilde sürdüğünü söyledi.
Bakan Şimşek "Kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabeti ve vergi kaybını gidermek için sektörel saha denetimlerimizi yoğun bir şekilde sürdürüyoruz." dedi.
Kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabeti ve vergi kaybını gidermek için sektörel saha denetimlerimizi yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. https://t.co/599j09ia9U
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) August 23, 2024
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmaları kapsamında, sigara ve makaron üreticisi 23 firmanın 8 ilde bulunan 26 adresinde dün eş zamanlı fiili sayım yaptı. Sayım sonuçlarına göre vergi incelemesi süreci başlatılacak.
AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgiye göre Vergi Denetim Kurulu (VDK), Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, "Kayıt dışılığın mükellefler arasında sebebiyet verdiği haksız rekabet ve adaletsizliği gideriyoruz. Vergide adalet ve etkinliği artıracağız, çok kazanandan çok vergi alacağız." mesajı ve talimatı doğrultusunda sektörel incelemelerini sürdürüyor.
Kurul, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında tütün sektöründe özellikle makaron üreticilerini mercek altına aldı.
Yürütülen çalışmalarla, özellikle teminat yükümlülüğüne uymayan firma bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Daire Başkanlığından temin edilerek VDK Risk Analiz Merkezince risk analizine tabi tutuldu.
HASILAT BEYANLARI YAPILMADI
Risk değerlendirmesi sonucunda ilk etapta İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu 8 ilde 23 sigara ve makaron üreticisi firmanın 26 ayrı adresi tespit edildi. Bu firmaların aynı zamanda yüksek maliyetleri olmasına rağmen hasılat beyanlarının olmadığı veya düşük olduğu belirlendi.
Tespit edilen 23 firmanın 8 ilde bulunan 26 adresinde vergi müfettişlerinin koordinasyonunda gelir uzmanları ile Emniyet ve Jandarma personelinin de katılımıyla eş zamanlı sayım gerçekleştirildi. Sayım işlemi gün boyunca devam etti.
STOK KAYITLARI İLE FİİLİ DURUM KARŞILAŞTIRILDI
Sayımlarda, özellikle teminat vermediği halde faaliyetine devam eden firma olup olmadığı, üretim tesislerinde bandrol mevzuatına aykırı ürün bulunup bulunmadığı, stok kayıtları ile fiili durum arasında fark olup olmadığı kontrol edildi. Ayrıca, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ile Vergi Usul Kanunu kapsamında diğer kaçakçılık fiillerinin varlığı araştırıldı.
Yapılan sayımlar neticesinde haklarında tespit yapılan mükellefler, vergi incelemesine alınacak.
Bakanlık, tütün ürünleri imalatıyla uğraşan bir firmaya, yapılan randıman analizi ve kaydi envanter çalışması sonucunda kayıt dışı çalıştığının tespit edilmesi üzerine 6 milyar lira vergi ve ceza uygulamıştı.
-
Mazotçi 2 ay önce Şikayet EtŞu ülkede devlet memurları kamu işçileri ve maaşlı çalışanlardan başka vergi veren yok. Esnaf sanayici alayı vergi kaçırıyor hırsız olmuş. Sorsan memleket sevdasından ölürlerBeğen Toplam 1 beğeni
-
gediğine koyar 2 ay önce Şikayet Etkayıtdışı hırsızlıklar kötüye kullanmalar kara paralar var bunlara ne çözümünüz var?Beğen
-
Gültepeli bjk 2 ay önce Şikayet EtBelediyeleri bölgesel belediyecilik yapın muhtarlıkları kaldırın futbol kulüplerini transferleri vergiye tabi tutun zenginlik vergisi alın avrupadakigibi ,nerden buldun vergisi, vs vs vs bunları sizlerde biliyorsunuz biz sizlere akıl vermiyelim amma işçiden emekliden emekçiden vergi almayın artık,,eskiden alınıyormuydu yoo emekli emekligibi işçi işçigibi gayet rahat yaşıyordu sayın şimşeBeğen Toplam 1 beğeni
-
Yüzde 35 oluyor 2 ay önce Şikayet EtKamu işçisinin vergisini sabitleyin asıl zulüm onlara yapılıyorBeğen Toplam 1 beğeni
-
Bana göre 2 ay önce Şikayet EtDilanların Lezzanların vb.lerin peşine düşün. Bunlar devede kulak.Beğen Toplam 5 beğeni