Fed'ten jumbo karar! Altının 2025 rotası belli oldu: 'Olumsuz etkilenebilirdi'

Fed kararını ‘jumbo faiz indirimi’ olarak nitelendiren Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, kararın detaylarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 19.09.2024 13:40 GÜNCELLEME 19.09.2024 13:40 EKONOMİ
Fed'ten jumbo karar! Altının 2025 rotası belli oldu: 'Olumsuz etkilenebilirdi'
Fed'ten jumbo karar! Altının 2025 rotası belli oldu: 'Olumsuz etkilenebilirdi'
  • Haber7

ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararını açıkladı.

Banka, eylül ayı Para Kurulu Toplantısının ardından faizleri 50 baz puan indirdi. FED politika faizini, yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti. Böylece banka 4 yılın ardından gevşeme döngüsüne adım attı.

Fed'in jumbo faiz indirim kararı piyasada yeni bir dönemin de kapısını açtı.

Altın fiyatları, Fed'in faiz indirim döngüsüne başlamasının etkisiyle, yükselişini hızlandırarak rekor kırarken, bugünkü işlemlerde zirve seviyelere yakın seyrediyor.

Borsa İstanbul, Fed'in kararının ardından alıcı açılış gerçekleştirdi. Borsa İstanbul güne yüzde 1.01 oranında yükselişle 9.872 puandan başladı.

Karar öncesinde daha önce pek görülmeyen ayrışma dikkat çekerken, kararın hemen sonrasında piyasanın bakış açısı da önemli başlıklardan biri olarak öne çıktı.

Piyasalarda gündemi Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, Haber7'yedeğerlendirdi.

 

 

FED’TEN JUMBO FAİZ KARARI

Fed kararını ‘jumbo faiz indirimi’ olarak nitelendiren Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, 25 bp beklediklerini ancak 50 bp indirim için suyun üzerinde görünür bir neden olmadığını vurguladı. Kuru, resesyon endişesine ilişkin ellerinde bir veri olmadığını ancak 50 baz puan faiz indirimi için Fed’in elinde veri olabileceğine ilişkin yorumlarda bulundu.

Fed’in sürece önden yüklemeli şekilde başladığını belirten Soner Kuru, piyasaların coşmaması için ise karar metni ve söylemlerin şahin olduğunun da altını çizdi. Fed’in işsizlik hedefi olduğunu da vurgulayan Ekonomist Kuru, Fed’in enflasyonla mücadele sürecinde ‘geç kalmışlıkla’ atfedildiğini ve tekrar böyle bir duruma mahal verilmemesi açısından böyle bir karar verildiğini söyledi.

Kuru, sadece 1 üyenin 25 bp faiz indirimine ilişkin oy kullandığının da altını çizdi. Pozitif reel alanı olduğunu ifade eden Soner Kuru, hikayeyi olumluya çeviren hususun üyelerin noktasal grafiklerdeki beklentileri revize etmeleri olduğunu dile getirdi.

Kasım ve Aralık ayı toplantılarında kararı bir kez 50 bp ve bir kez de 25 bp olmak üzere piyasaların fiyatladığını söyleyen Soner Kuru, yurt içi ve yurt dışında varlıkların olumlu yönde etkilendiğini belirtti.

 

 

ALTINDA FED RÜZGARI

Altında yıl sonu beklentisini koruduğunu ifade eden Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, ons altında 2.600 – 2.700 dolar seviyelerini beklediklerini ancak dün 2.600 seviyesini gördüğünü ve bir düzeltme olacağını belirtti.

Altında yönün yukarı yönlü olacağını dile getiren Soner Kuru, 2.500 seviyesinde kalıcı direncin oluştuğunu açıkladı. Kuru, 25 bp indirim ihtimalinde altının olumsuz etkilenebileceğinin altını çizdi. Yukarıda 3.000 dolar seviyesini psikolojik olduğunu söyleyen Kuru, 3.000 dolar seviyesinin 12 aylık süreye yayılması gerektiğini dile getirdi.

Soner Kuru, 2025 yılına ilişkin tahminlerde bulundu. 2025 yılında ons altının 2.750 – 2.950 bandında seyredeceğini ifade eden Kuru, altının faiz indirimini uzun süredir fiyatlamasına da dikkat çekti. Gram altında beklentilerini açıklayan Kuru, yıl sonunda 3.200’ü test edebileceğini ifade etti.

 

 

BORSA YÜKSELECEK Mİ?

Borsa İstanbul’da 4 aydır patinaj döneminde olunduğunu belirten Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, hisse tarafında yabancı satışının olması ile borsada zayıf görünümün hakim olduğunu ifade etti. Kuru, son dönemde hacimlerin düşük olduğunu da dikkat çekti.

Borsa tarafında son hareketlerde Fed’in etkisi ile 10.200 seviyesi aşılırsa yukarı yönlü trendin başladığına işaret olduğunu dile getiren Kuru, ancak bunun için erken olduğunun da altını çizdi. Borsada yıl sonu beklentisini koruduğunu söyleyen Soner Kuru, 12.500 puan seviyesini yılın geri kalanında beklediklerini belirtti.

 

KAYNAK : Haber7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Genclik 7 saat önce Şikayet Et
    Ahhhh ahhhh su ALTİN Bİ DUSMEDİ
    Cevapla
  • Önce vatandaşım 8 saat önce Şikayet Et
    Bırakın kardeşim insannarı rahat parası olan iş kursun istihdam sağlasın üretim yapsın üretmesek hep yerimizde sayarız paramızın değeride eriyip gider
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR