Faiz kararı sonrası Barclays ve HSBC'den TCMB açıklaması

Barclays ve HSBC Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası beklentilerini paylaştı. Barclays TCMB'den Kasım’da ilk faiz indirimini beklediğini açıklarken, HSBC gevşeme döngüsünün 2025’te başlayacağını öngördü.

ABONE OL
GİRİŞ 20.09.2024 10:13 GÜNCELLEME 20.09.2024 10:15 EKONOMİ
Faiz kararı sonrası Barclays ve HSBC'den TCMB açıklaması
Faiz kararı sonrası Barclays ve HSBC'den TCMB açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizini piyasa beklentilerine paralel olarak yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Bu kararla birlikte, TCMB faiz oranını üst üste altıncı ayda da aynı seviyede korudu. Kararın ardından, uluslararası bankalar HSBC ve Barclays, Türkiye’nin para politikasına yönelik beklentilerini güncelledi.

HSBC: FAİZ İNDİRİMİ 2025'TE GEVŞEME DÖNGÜSÜYLE GELEBİLİR

HSBC Ekonomisti Melis Metiner, yayımladığı notta TCMB'nin bu kararının bankalarının tahminleri doğrultusunda olduğunu belirtti. Metiner, enflasyonla mücadelede TCMB'nin temkinli tutumunu sürdürdüğüne dikkat çekerek, bu yıl herhangi bir faiz değişikliği beklemediklerini ifade etti. Ancak ekonomist, yılın son çeyreğinde faiz indirimi yönündeki risklerin arttığına vurgu yaptı.

Raporda, enflasyon beklentileri ve hizmet sektöründeki fiyat artışlarının sınırlı bir iyileşme kaydettiği belirtilirken, bu koşullar altında politika faizinin yıl sonuna kadar mevcut seviyede kalmasının olası olduğu ifade edildi. HSBC, faiz oranlarındaki gevşeme döngüsünün 2025 yılında başlayacağını öngörüyor.

Metiner, "Bugünkü açıklama, TCMB'nin hizmet enflasyonu verilerini yakından takip etmeye devam edeceğini gösteriyor. Eğer hizmet enflasyonu tarafında belirgin bir iyileşme yaşanırsa, Merkez Bankası faiz indirimlerine beklenenden daha erken başlayabilir" dedi. HSBC ayrıca, 2025’in ilk çeyreğinde politika faizinin yüzde 42,5'e, ikinci çeyrekte ise yüzde 36,5'e kadar inmesini bekliyor.

BARCLAYS İLK FAİZ İNDİRİMİ İÇİN KASIM AYINI İŞARET ETTİ

Barclays Ekonomisti Ercan Ergün ise yayınladığı raporda daha erken bir faiz indirimi öngörüsünde bulundu.

Barclays’in analizinde, TCMB'nin 2024 yılı Kasım ayında faiz indirimi için zemin hazırladığına dair işaretlerin olduğuna dikkat çekildi. Ergün, "Daha önce Ocak 2025 olarak tahmin ettiğimiz ilk faiz indirimini, TCMB'nin Kasım 2024’te başlatmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Barclays ayrıca, 2025’in Ağustos ayına kadar her toplantıda 250 baz puanlık bir indirim öngörüyor ve politika faizinin bu süreçte yüzde 25 seviyesine kadar çekileceğini tahmin ediyor.

ASH: MERKEZ BANKASI'NDAN BU YIL FAİZ İNDİRİMİ BEKLEMİYORUM

HSBC ve Barclays'ın değerlendirmelerinin yanında, yatırım çevrelerinde tanınan ekonomist Timoty Ash de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bu yıl faiz indirimi yapmasını beklemiyor. CNBC-e'ye verdiği özel röportajda görüşlerini paylaşan Ash, Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesinin enflasyon nedeniyle zor olduğunu belirtti. CNBC-e canlı yayınında Berfu Güven'in sorularını yanıtlayan Ash, "Enflasyon şu an ön planda. Bu nedenle Merkez Bankası'nın bu yıl bir faiz indirimi yapmasını beklemiyorum. Türkiye'nin şu an ihtiyacı olan şey, enflasyon cephesinde bir şeyler yapılması" şeklinde konuştu.

ECB üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot ise CNBC-e'ye verdiği röportajda "TCMB doğru rotada... Kredibilitesini ve bağımsızlığını yeniden tesis etti" dedi.

CDS 4,5 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEDİ

Faiz kararının ardından Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) ise 256,5 baz puanla Şubat 2020'den bu yana görülen en düşük seviyeye yaklaştı.

Analistler, TCMB'nin karar metninden alınan sinyallerin enflasyonla mücadelenin ciddi şekilde devam edeceği şeklinde yorumlandığını kaydederek, bu durumun Türk lirası varlıklara olan talebi destekleyebileceğini ifade etti.

KAYNAK : Ajanslar
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR