Yapay zekada çuvallayan Boeing'den ABD için 'Yapay zekâ kontrollü katil jetler' hamlesi

ABD'nin skandallar ile gündeme gelen Boeing şirketi ile yapay zeka destekli 'katil jetler' geliştireceği iddia edildi. Söz konusu projede bir drone başına 30 milyon dolar harcama yapılacağı belirtildi.

ABONE OL
GİRİŞ 23.09.2024 12:35 GÜNCELLEME 23.09.2024 17:10 EKONOMİ
Yapay zekada çuvallayan Boeing'den ABD için 'Yapay zekâ kontrollü katil jetler' hamlesi
Yapay zekada çuvallayan Boeing'den ABD için 'Yapay zekâ kontrollü katil jetler' hamlesi

Bu yıl uzayda iki NASA astronotunu mahsur bırakan havacılık devi Boeing , şimdi de yapay zekayla yönetilen ölümcül savaş uçakları üretmeyi planlıyor.

'Yapay zeka' tarafından pilotluk edilen ve MQ-28 Ghost Bats olarak adlandırılan 'mürettebatsız' katil uçaklardan oluşan önerilen filonun  yalnızca ABD için  binlerce kişi olacağı tahmin ediliyor.

Boeing'in Ghost Bats uçağı, burun kısmında değiştirilebilir yükler için yaklaşık 53 kübik feetlik depolama kapasitesine sahip olup, bir gün çoklu taktik nükleer silahlar da dahil olmak üzere çeşitli bombalar ve mühimmatlar taşıyabilir. 

AVUSTRALYA 500 MİLYON DOLARA 3 ADET SATIN ALDI 

Şu anda Ghost Bat'ın üç prototipi Avustralya'da Kraliyet Avustralya Hava Kuvvetleri (RAAF) için üretildi ve uçuş testlerinden geçirildi; bunlardan en az biri kendi testleri ve entegrasyon denemeleri için Amerika Birleşik Devletleri'ne teslim edildi.

Ancak Boeing'in Ghost Bat 'kavram kanıtı' kendini RAAF'a kanıtlamayı başardı; RAAF, üç adet MQ-28 için 500 milyon dolardan fazla ödeme yaptı ve daha fazlasını üretmek için yerel üretim altyapısının masraflarını karşıladı.

RAAF'ın bir sonraki hedefi, 2025 yılına kadar gerçek ve aktif askeri operasyonlarda kullanılmak üzere toplam 10 Ghost Bat'e sahip olmak ve sorunlu havacılık firmasının öldürücü insansız hava aracına 'vuruş kabiliyeti' kazandıran ilk şirket olma ayrıcalığı için Ar-Ge maliyetlerini üstlendi .

BOMBA BÖLMESİ NAGASAKİ'YE ATILAN ATOM BOMBASINDAN 7 KAT DAHA GÜÇLÜ

Hayalet Yarasa'nın bomba bölmesi, varsayımsal olarak, Nagasaki'ye atılan 21 kilotonluk atom bombasından yedi kat daha güçlü, birden fazla W80 tipi savaş başlığını rahatlıkla taşıyabilir.

Boeing'in bilgi notuna göre, Ghost Bat'in hem Avustralya'da hem de ABD'de bulunan mevcut çalışan prototipleri 11 metre uzunluğunda, 3 bin 600 kilometreden fazla uçabiliyor ve halihazırda 'bağımsız uçmak için yapay zekayı kullanma' yeteneğine sahip.

Potomac Officers Club'a göre, ABD Hava Kuvvetleri'nin daha iddialı ve maliyetli planları arasında bu geleceğin yapay zeka pilotlu savaş uçaklarını kurmak ve bakımını yapmak için yaklaşık 9 milyar dolar harcamak yer alıyor...

YAPAY ZEKA DESTEKLİ "KATİL JETLER" İÇİN DRONE BAŞINA 30 MİLYON DOLAR HARCANACAK

Amerika'nın operasyonel, yapay zeka destekli öldürme makinelerinin drone başına 30 milyon dolara mal olması bekleniyor, ancak Pentagon hala Boeing rakiplerinin son versiyon için tekliflerini değerlendiriyor: 2029 ve sonrasına uzanan daha uzun bir zaman çizelgesi.

ABD Hava Kuvvetleri, 2025 mali yılı bütçesinin bir parçası olarak yapay zeka savaş uçağı programını geliştirmek ve test etmek için bu yıl 557 milyon dolar talep ederken, nihai ödül bu 1.000 jetlik ABD yapay zeka filosunu üretmek için milyarlarca dolarlık anlaşmalar olacak.

BOEİNG ŞİRKETİNİN SİCİLİ KİRLİ

Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde Boeing'in ticari yolcu jetlerinin birden fazla modeli,  kapı tapalarının patlaması ,  havada motor yangınları ve  346 kişinin ölümüne yol açan iki ölümcül kazayla karşı karşıya kaldı.

Kâr amacı gütmeyen İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün silah bölümünün savunuculuk direktörü Mary Wareham, Boeing'in ilk etapta rekabet ettiği, Pentagon'un 'ölümcül otonom silahlar' olarak adlandırdığı silahları üretmeyi amaçlayan sözleşmelerin tüm varsayımlarını sorguladı. 

New York Times'a verdiği demeçte, 'Öldürme işini makinelere devrederek ahlaki bir çizgiyi aşıyorsunuz,' dedi ve ekledi : 'İnsanların yerine bilgisayar sensörlerinin insan hayatını almasına izin veriyorsunuz.'

İSRAİL'İN YAPAY ZEKAYI GAZZE'DEKİ SİVİLLERE KARŞI KULLANMASINA DEĞİNDİLER

Eski Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Feldstein, Gazze'deki mevcut çatışmada yapay zekanın savaşta kullanılmasına ilişkin endişe verici işaretler olduğunu, İsrail'in yapay zeka sistemi Lavender'ın her bir Hamas düşmanı savaşçısı başına onlarca masum sivilin öldürülmesinden sorumlu tutulduğunu belirtti. 

Feldstein DailyMail.com'a yaptığı açıklamada, "Benim gözümde bu, arıza oranları hakkında net bir fikre sahip olmadan yola çıkan otonom bir arabaya benziyor ve her şeyin yolunda gitmesini umuyorsunuz," dedi. "Ama bu makinenin çevredekiler için güvenli olup olmadığını bilmek için doğrulanabilir bir veriniz yok.

ÜLKELER RAKİP OLSALAR BİLE KURALLAR ÜZERİNE ANLAŞTILAR

Sözlerine devam eden Feldstein, "Ülkeler, rakip olsalar bile, 'Vahşi Batı'nın oluşmasına ve potansiyel olarak felaketle sonuçlanacak bir zarara yol açmasına izin vermek yerine, temel davranış normlarını oluşturmanın kendi çıkarlarına olduğu konusunda anlaştılar" dedi.

'Benzer bir davranış örüntüsünün yapay zeka silahları konusunda da ortaya çıkmasını umuyorum,' diye ekledi, 'Çin, Rusya veya İran ile çok şiddetli bir şekilde rekabet etmek durumunda kalsak bile.'

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR