Bakanlık buğday karşılığı İHA-SİHA ticareti iddialarını yalanladı

Ticaret Bakanlığı, "Ukrayna'nın, Türkiye'den satın aldığı İHA ve SİHA'ların ödemelerini buğday olarak yaptığı ve Türk buğdayının toprağa gömüldüğü iddiasının tamamen yalan olduğunu" bildirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 23.09.2024 17:13 GÜNCELLEME 23.09.2024 17:39 EKONOMİ
Bakanlık buğday karşılığı İHA-SİHA ticareti iddialarını yalanladı
Bakanlık buğday karşılığı İHA-SİHA ticareti iddialarını yalanladı

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, sosyal medya hesabından toğrağa gömülen buğday çuvallarını göstererek ithal buğdayın silolara koyulduğunu, yerli üretimlerin bu şekilde saklandığını iddia etmişti.

Çömez'in iddiasını Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) asılsız ve maksatlı olduğunu dile getirmişti. Bugün bir açıklamada Ticaret Bakanlığı'ndan geldi.

Ticaret Bakanlığı, Ukrayna'nın, Türkiye'den satın aldığı İHA ve SİHA'ların ödemelerini buğday olarak yaptığı ve Türk buğdayının toprağa gömüldüğü iddiasını yalanladır açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan, söz konusu iddiaya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Geçtiğimiz günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarından paylaşılan 'Ukrayna'nın, ülkemizden satın aldığı İHA ve SİHA'ların ödemelerini buğday olarak yaptığı ve Türk buğdayının toprağa gömüldüğü' iddiası tamamen yalandır." ifadesi kullanıldı.

Türkiye'ye buğday ithalatında çiftçileri korumak amacıyla halihazırda yüzde 130 gümrük vergisi uygulandığına işaret edilen açıklamada, diğer taraftan, dahilde işleme rejimi kapsamındaki buğday ithalatının da yerli buğday üretimi göz önünde bulundurularak 21 Haziran - 15 Ekim 2024 tarihleri arasında durdurulduğu vurgulandı.

"SAVUNMA SANAYİNDE YAKALANAN İHRACATI GÖLGELEMEYE YÖNELİK KASITLI BİR GİRİŞİM"

Türkiye ve Ukrayna arasında iddia olunan haliyle bir ticaretin gerçekleşmediğinin, kamuoyuna açık olan ikili dış ticaret verileriyle sabit olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ayrıca, üreticilerimizden temin edilen buğdayın toprağa gömüldüğüne ilişkin olarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezinin 20 Eylül'de yapmış olduğu açıklamayla bu yalan ayrıca net bir biçimde ortaya konulmuştur. Söz konusu iddiaların bu kez ülkemizce Ukrayna'ya gerçekleştirilen İHA ve SİHA ihracatı ile ilişkilendirilerek gündeme getirilmesinin, ülkemizin savunma sanayinde yakaladığı ihracatı gölgelemeye yönelik kasıtlı bir girişim olduğu açıkça görülmektedir. Bu tür yalan iddialar, uyum içerisinde ilerleyen dış ticaret ve tarım politikalarımız üzerinden hedeflerine emin adımlarla yürüyen ülkemiz ekonomisine set çekmeyi amaçlamaktadır."

 

KAYNAK : AA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR