Merkez Bankası'ndan 'kredi kartında değişen akdi faiz' analizi

TCMB, Merkezin Güncesi'nde "Bireysel Kredi Kartlarında Azami Akdi Faiz Oranlarının Bakiyeye Göre Farklılaştırılması" başlıklı analiz yayımladı. Analizde kredi kartı limitlerinin arttıkça harcamanın ve kredilendirmenin arttığı vurgulandı.

ABONE OL
GİRİŞ 27.09.2024 10:08 GÜNCELLEME 27.09.2024 10:09 EKONOMİ
Merkez Bankası'ndan 'kredi kartında değişen akdi faiz' analizi
Merkez Bankası'ndan 'kredi kartında değişen akdi faiz' analizi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesi'nde Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü Makro Finansal Analiz Müdürlüğü Uzmanı Kübra Bölükbaş, Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü Makro Finansal Analiz Müdürü Mehmet Selman Çolak ve Başdanışman Eren Ocakverdi tarafından hazırlanan bir analiz yayımlandı.

Analizde, bireysel kredi kartları bakiyesinin diğer bireysel kredi türlerine göre daha hızlı büyüdüğüne işaret edilerek, bireysel kredi kartları bakiyesindeki yıllık büyüme oranının geçen yıl yüzde 180'e kadar yükseldiği, bu büyümede talep kaynaklı gelişmelerin yanında kredi kartının ödeme aracı olarak kullanımının da rol oynadığı vurgulandı.

BDDK ve TCMB'den eş güdümlü adım: Kredi kartı borçlarına 60 aya kadar yapılandırma imkanı

Söz konusu blog yazısında, bireysel kredi kartları bakiyelerine ilişkin çeşitli dağılımların incelendiği aktarılarak, "Kart kullanıcılarının büyük çoğunluğunun düşük borç bakiyesine sahip olduğu, toplam bakiyenin az sayıda ve yüksek tutarlarda borç bakiyesine sahip kullanıcılarda yoğunlaştığı görülüyor. Bireysel kredi kartları borç bakiyesi bulunan 28 milyon aktif kart kullanıcısının yaklaşık yarısı (14 milyon kişi) 25 bin liranın altında bakiyeye sahip. Tutarlar yükseldikçe kişi sayısının gerilediği ve 150 bin liranın üzerinde borcu bulunan kullanıcı sayısının toplam içerisindeki payının yüzde 9 olduğu görülüyor. Bu grubun toplam bireysel kredi kartları tutarı içerisindeki payı ise yüzde 50'yi aşıyor" ifadelerine yer verildi.

Bireysel kredi kartlarının hanehalkı tarafından yaygın kullanımı ve aylık harcamalardaki dalgalanmayı yumuşatan rolü göz önünde bulundurularak azami akdi faizin diğer bireysel kredi türlerinin altında belirlendiği hatırlatılan analizde, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Bu durum, bireysel kredi kartları kanalından borçlanmayı ve tüketimi teşvik ediyor. Diğer yandan, bireysel kredi kartları borç bakiyesini kredilendirme davranışının yüksek bakiye gruplarında daha yaygın olduğu görülüyor. Kart kullanıcılarının büyük bölümünün yer aldığı düşük bakiye gruplarında ise kredilendirme davranışının daha sınırlı olduğu gözleniyor. Dolayısıyla bireysel kredi kartları bakiyesinin sürükleyicisi olan yüksek bakiyeli grubun kredilendirme motivasyonunu azaltacak düzenlemelere ihtiyaç duyuluyor. TCMB'nin kart bakiyesine göre kredi kartı azami akdi faizlerinde farklılaşmaya gitmesini de bu bağlamda değerlendirmek gerekiyor."

"BİREYLERİN GELİR PROFİLLERİYLE DE BÜYÜK ÖLÇÜDE UYUM ARZ EDİYOR"

Analizde, bakiyelerin kart kullanıcıları bazında gösterdiği farklılaşmanın, aynı zamanda söz konusu bireylerin gelir profilleriyle de büyük ölçüde uyum arz ettiği belirtildi.

Ücretli çalışanların idari kayıtları baz alınarak yapılan hesaplamaya göre gelir arttıkça bireysel kredi kartları bakiyelerinin de yükseldiğine dikkatin çekildiği analizde, şunlar kaydedildi:

"Yüksek bireysel kredi kartları bakiyelerinin aylık brüt gelir dağılımının üst diliminde yoğunlaştığı dikkati çekiyor. TCMB’nin atmış olduğu adımın yüksek gelirli bireylerin bireysel kredi kartları bakiyelerinin büyümesine sıkılaştırıcı etki yapması bekleniyor.

Özetle, TCMB, kredi kartı azami akdi faizlerinde bakiyeye göre farklılaşmaya giderek kredi kartı borçluluğunu azaltmayı teşvik ediyor ve iç talepteki dengelenmeye katkı veriyor. BDDK'nin asgari ödemesi geciken kredi kartları için borç yapılandırma programı açıklaması ile halihazırda borçları gecikmiş bireylerin bu sıkılaştırıcı politikadan en az ölçüde etkilenmesi sağlanıyor. Kurumlar arası eş güdümle alınan makroihtiyati tedbirler ile dezenflasyon süreci destekleniyor."

KAYNAK : AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • yumi 1 ay önce Şikayet Et
    sıkıldık herşeyi esnek tutn.olmaz böyle kredi düşük fzile verin.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    bence parası olan harcasin
    Cevapla
  • Esnaf bitik 1 ay önce Şikayet Et
    İşte kredi kartlarına getirdikleri kısıtlamalar ve faizleri yukarıya doğru yukseltmelerinden dolayı küçük esnafları kendilerini kredi kartlarıyla çevirenleri bitirdiler bir an önce kisitlamalari kaldirmalari lazim ve her ay faizleri yüzde 50den kademeleri olarak yüzde 5 oranında geriye doğru çekmeleri lazım
    Cevapla
  • Fayko 1 ay önce Şikayet Et
    aynen faizleri indirsinler.esnaf rahatlasın.ürünlere daha çok zam koysunlar.çıkarcı esnafa bu olanlar müstahaktır.beter olsunlar
    Cevapla
  • İstanbul 34 1 ay önce Şikayet Et
    Esnaflar doğru zam yaparsa olur dediğiniz
    Cevapla
  • Ahmetkililioglu 1 ay önce Şikayet Et
    İyi olur.
    Cevapla
  • vatandaş rıza 1 ay önce Şikayet Et
    devletimiz şu emlakçılara müdahale edin artık bütün yapılan güzelliklerin içine ediyorlar İlan sahibi emlakçısının uyarısı ile fiyat artırdığını belirterek "Emlakçımız bizi arayarak 'ev fiyatları artıyor. Piyasa hareketlendi. Krediler açıldık faizler düştü, fiyatı isterseniz biraz yukarı çekebilirsiniz" deyince biz de artırdık" açıklamasında bulundu.kapatın emlakçıları
    Cevapla
  • haber okuru. 1 ay önce Şikayet Et
    Komik. Dürüstse neden emlakçıyı dinliyor, değilse niye böyle açıklama yapıyor. Asparagas ev sahibi bu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR