Bakan Şimşek'ten kartla ödeme kabul etmeyen işletmeler için uyarı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması ve mutlaka banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme imkanı sunması gerektiğini belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 29.09.2024 10:42 GÜNCELLEME 29.09.2024 12:05 EKONOMİ
Bakan Şimşek'ten kartla ödeme kabul etmeyen işletmeler için uyarı
Bakan Şimşek'ten kartla ödeme kabul etmeyen işletmeler için uyarı

Şimşek, AA muhabirine, Gelir İdaresi Başkanlığınca (GİB) kartla ödeme almayan işletmelere yönelik yürütülen çalışmaları değerlendirdi.

Bakanlık tarafından kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin etkinleştirilmesine yönelik bugüne kadar çok sayıda uygulamanın devreye alındığına işaret eden Şimşek, bu kapsamda, perakende mal ve hizmet sunan esnaf ve işletmelerdeki banka kartlarıyla ödeme yapılmasına imkan sağlayan POS cihazlarıyla fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazların birleştirildiğini anımsattı.

Şimşek, bu düzenleme kapsamında geliştirilen yeni nesil ödeme kaydedici cihazların, banka kartlarıyla gerçekleştirilen ödemelerde slip ve fişin tek bir belge şeklinde çıkmasına imkan sağlayarak satışların kayıt dışı bırakılmasına engel olduğuna dikkati çekti.

Bununla birlikte bazı mükelleflerin halen eski nesil cihaz kullanması ve ödemelerde kredi kartını kabul etmemesi üzerine çalışma yaptıklarını belirten Şimşek, geçen yıl sonunda yayımlanan bir tebliğle, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz alması ve bu cihazlar üzerinden mutlaka banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme kabul etmesi zorunluluğu getirdiklerini vurguladı.

"ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI KESİLİYOR"

Şimşek, yeni düzenlemeye ilişkin şunları kaydetti:

"Artık perakende mal ve hizmet sunan tüm esnaf ve işletmelerde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanılması ve bu işletmelerin mutlaka banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme imkanı sunması gerekiyor. GİB tarafından yapılan denetimlerde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almayan ya da tahsilatlarında banka kartı veya kredi kartıyla ödeme imkanı sunmayan mükelleflere özel usulsüzlük cezaları kesiliyor. Bazı işletmelerin, bankaların komisyon oranlarının yüksekliğini gerekçe göstererek nakit ödemeye göre daha yüksek tutar talep ettiğini görüyoruz. Mükelleflerimizin, bu gerekçeyle komisyon farkını vatandaştan talep etme yoluna gitmemesi önem taşıyor."

Ancak bu noktada talep edilen farkın banka komisyon oranlarının çok üzerinde olabildiğine dikkati çeken Şimşek, komisyon oranlarının bankalar arasında farklı olabildiğini, tahsil edilen tutarın bankadan alınma süresinin de bu oranı etkileyebildiğini söyledi.

GİB'E İHBAR

Şimşek, kimi bankaların oranlarının son dönemde düştüğü ve yüzde 2'nin altına indiğini aktararak, "Bu kapsamda, kendisine banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme imkanı sunulmayan ya da yüksek tutarlı fark istenen vatandaşların bunu Gelir İdaremize ihbar etmesi durumunda, denetim yapılarak gerekli cezai işlemler uygulanıyor. Vatandaşlar, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil uygulaması, BİP ya da Whatsapp gibi farklı kanallardan ihbarda bulunabilir." ifadesini kullandı.

"BANKA VE ÖDEME KURULUŞLARINA DA CEZA KESİLİYOR"

GİB'in, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almak zorunda olmasına rağmen kendilerine banka ve ödeme kuruluşları tarafından sadece POS cihazı verilen mükelleflerle bu banka ve ödeme kuruluşlarına da her bir tespit için ayrı ayrı ceza kestiğine işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Son kanun değişikliğiyle söz konusu ceza tutarı 200 bin liraya yükseltildi. Bu tutar her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacak. Başkanlık, tüm banka ve ödeme kuruluşlarına resmi yazılar yazarak bu şekilde hatalı POS cihazlarının kullanımına son verilmesini, mükelleflerden bu cihazların alınmasını ve bunlar yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazların verilmesini istedi. Verilen sürede bu değişimi yapmayan banka ve ödeme kuruluşlarına yine her bir tespit için ceza kesilecek. Bakanlığımız, perakende ticaretteki kayıt dışılıkla mücadele konusundaki çalışmalarına kararlıkla ve ara vermeden devam ediyor. Bu çalışmalarla, vergide adalet ve etkinliğin artırılmasına yönelik çalışmaları da derinleştirmiş oluyoruz."
 

KAYNAK : AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 54 TÜMÜ
  • BuNeLaaaaa 42 dakika önce Şikayet Et
    Sanki normal sattıklarından hiç kar etmiyorlarmış gibi kredi kartı ile verirsen tıtara göre gari Allah neverdiyse komisyon alırım diyor, peşinde de hiç öyle fiş keseyim havası yok utanmazların. Hatta kredi kartına kdv+komisyoncularda var. Özellikle giyim mobilya 5 e aldığını zaten 15-20 ye satıyor. Em iyi tacir, en iyi yalan soyleyip kıvırmasını bilendir gördüğüm
    Cevapla
  • Seda56 44 dakika önce Şikayet Et
    Sayın bakanım emlak sektörüne ne zaman el atacaksınız yüksek kiralar yüksek satılık daireler maliyetinin kaç katına satılıyor bu fani dünyada bir evmizin olması hayallerde kaldı maalesef buna acilien bir çözüm getirmelisiniz yaptırım uygulayarak nasıl ki market fiyatları kabartılıyor emlakçılar da aynı taktikle soygun yapıyorlar gerğini yapın lütfen
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    Tmm sayın bakanım da bankaların kesintileri aldı vaşını gidiyor siz bunada bir formül çare bulursunuz
    Cevapla
  • 1yigido 1 saat önce Şikayet Et
    Öncelikle araç muayene istasyonları denetlensin.Yıllardır haksız bir şekilde kredi kartı ile ödemeler de tefeci gibi faiz alıyorlar
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    Sarraflar, Kuyumcular, Düğüncü Mağazaları geniş kapsamlı ve detaylı denetlenmeli...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR