Bakan Şimşek 'Dünyada yeni trend' deyip, açıkladı: Yapay zekaya yatırım artacak!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vali Program'a ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Birkaç gün önce New York'tan dönen Şimşek, açıklamasında 'dünyada yeni trend' diyerek yapay zekaya yönelik yatırımların artacağını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 29.09.2024 15:58 GÜNCELLEME 29.09.2024 17:12 EKONOMİ
Bakan Şimşek 'Dünyada yeni trend' deyip, açıkladı: Yapay zekaya yatırım artacak!
Bakan Şimşek 'Dünyada yeni trend' deyip, açıkladı: Yapay zekaya yatırım artacak!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Karabük'te yaptığı konuşmada Türkiye'nin ekonomisine dair atılan adımları ve verileri değerlendirdi.

Konuşmasında enflasyonun 2026'da tek haneye düşürüleceğini ifade eden Bakan Şimşek, önümüzdeki aylarda enflasyonun kalıcı olarak düşeceğinin görüleceğini aktardı.

Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program'ın (OVP) amacının bütçe açığını düşürmek ve cari açığın sürdürülebilir bir düzeye çekmek olarak açıkladı.

"ÖNCELİKLİ HEDEF ENFLASYONU KALICI OLARAK DÜŞÜRMEK"

En öncelikli hedeflerinin enflasyonu kalıcı şekilde tek haneye düşürmek olduğunu vurgulayan Şimşek, "Çünkü enflasyon tek haneye düştüğünde ülkede büyüme hızı artıyor. Kalıcı refah artışı için, önünüzü görmeniz için, yatırımlarda, verimlilikte, inovasyonda atılım için fiyat istikrarını sağlamamız lazım." dedi.

"2026'DA ENFLASYON YÜZDE 10'UN ALTINA DÜŞECEK"

Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu konudaki desteğinin çok güçlü olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

Tekrar enflasyonu tek haneye düşüreceğiz. Mayıstan bu yana enflasyonda yüzde 23,5 düşüş var. 2024'te yüzde 40, 2025'te yüzde 20 ve 2026'da yüzde 10'in altında bir enflasyona kavuşacağız.

HEDEFLERİN ALTYAPISI OLUŞTU

Enflasyonun şu andaki en büyük sorun olduğunu altını çizen Şimşek, Orta Vadeli Programın nihai hedefinin sürdürülebilir yüksek büyüme, daha adil gelir dağılımı ve kalıcı refah artışı olduğunu belirten Şimşek, bu hedeflerin makroekonomik altyapısını oluşturduklarını söyledi.

"CARİ AÇIK DÜŞÜYOR"

Şimşek, Türkiye'nin bundan bir yıl önceki cari açığının yüksek olduğunu anımsatarak, alınan tedbirlerle açığın yaklaşık 57 milyar dolardan 20 milyar doların altına düştüğünü söyledi.

Geçen sene depreme yapılan harcamaların da etkisiyle artan bütçe açığını tedbirlerle yüzde 5,2'ye çektiklerini dile getiren Şimşek, açığı daha da aşağı çekmeyi hedeflediklerini vurguladı.

MALİ DİSİPLİN

Enflasyonun tek haneye düşürülmesi için mali disiplinin önemine dikkati çeken Şimşek, kazanımları kalıcı hale getirmek için kamuda disiplin gerektiğinin altını çizdi. "Bütçede disiplini sağlamaya başladık" diyen, Bakan Şimşek'in konuşmasından öne çıkanlar:

"KKM DÜŞECEK"

Kur korumalı mevduat (KKM) geçen yıl ağustos ayında zirveye ulaşmıştı. Neredeyse 144 milyar dolar seviyesinde çıkmıştı. KKM'den çıkışı biz önceliklendirdik. KKM'de 98 milyarlık bir düşüş oldu. Bu çıkış daha da devam edecek.

"REZERVLER ARTTI"

Uluslararası tanıma göre rezerv yeterliliğine sahip ülke konuma geldik. Geçen yıl rezerv yetersizliğinin de bir endişe kaynağı varken, net rezervler 90 milyar dolar civarında arttı ve söz konusu endişeler ortadan kalktı.

KREDİ NOTU

Türkiye 2024 yılı içerisinde 3 ayrı uluslararası derecelendirme kuruluşu tarafından notu arttırılan tek ülke oldu. Kredi notu uygulaması Turgut Özal'la başladı.

SANAYİDE KATMA DEĞERİ ARTIRMAK

Şimşek, amaçlarından birisinin de sanayide katma değeri yükseltmek olduğuna dikkati çekerek, orta-yüksek ve yüksek teknoloji bileşenini yukarı çekmek için de programlarının olduğunu bildirdi.

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ

Enerjide dönüşümün kendileri için öncelikli konularından birisi olduğunu ifade eden Şimşek, "Yenilenebilir enerji, yerel petrol ve doğalgaz kaynaklarının harekete geçirilmesi, mevcut kaynakların etkin ve verimli şekilde kullanılması başta olmak üzere enerjide dönüşüm bizim için bir zarurettir." dedi.

YAPAY ZEKA HAZIRLIĞI

Dünyada yeni trendin yapay zeka olduğunu söyleyen Şimşek, gerekli yatırımların yapılacağını belirtti. "Savunma sanayinde yapay zeka çok önemli. Türkiye, yapay zeka hazırlık endeksinde kendisi gibi ülkelerden daha iyi konumda ama gelişmiş ülkelere yetişmek için daha çok çalışacağız." diyen Şimşek, yapay zekanın sağlayacağı verimliliğin etkin şekilde kullanılacağını belirtti.

Son 20 yılda gelen yatırım bedelinin 263 milyar dolar olduğunu söyleyen Şimşek, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bu doğrudan doğruya yatırım amaçlı gelen para. Borç değil, Borsa'ya gelen para değil. Son yıllarda yavaşladı evet ama hızlandırmak için çalışmalar yürütüyoruz."

ULUSLARARASI YATIRIM

Türkiye'ye yatırım gelmez diyorlar. 2003'ten önceki 30 yılda küresel olarak gelen para 15 milyar dolar. Son 20 yılda gelen yatırım bedeli ise 263 milyar dolar. Bu doğrudan doğruya yatırım amaçlı gelen para. Borç değil, Borsa'ya gelen para değil. Son yıllarda yavaşladı evet ama hızlandırmak için çalışmalar yürütüyoruz.

"ÇİFTÇİ, ESNAF VE KOBİ'LERİN YANINDAYIZ"

Şimşek, sunumunun sonunda Karabük'teki ekonomi faaliyetlerine ilişkin değerlendirmeler yaparak; çiftçi, esnaf ve KOBİ'lerin yanında olduklarını belirterek, 38 milyar liralık yatırım yapıldığını belirtti.

KAYNAK : AA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 18 TÜMÜ
  • Mektepli 1 saat önce Şikayet Et
    Enflasyon düşer , benim korkum kredi bağımlısı firmaların kepenk kapatmasıydı . O da gerçekleşiyor. Aslında bu da enflasyon yükseklği gibi tehlikeli durum. Askıda kalan üretim zincirlerinin yeni firmalarla doldurulması lazım
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    önce kiraları bir düşürsünler maaş 17000 kira 17500 başka söze gerek yok
    Cevapla
  • Genclik 2 saat önce Şikayet Et
    Sayın bakanım ALLAH rızası için şu KİRA FİYATLARİNA BİR EL ATİN.kari koca calisiyoruz .asgari ücrete yarışı kiraya gidiyor.EV ALMAK İMKANSİZ .TOKİ çıkmıyor.biz ölene kadar ev sahiplerine mi CALİSACAGİZZZ yeter artikkkk daha NEYİ BEKLİYORSUNUZZZZZ
    Cevapla
  • Ali veli 2 saat önce Şikayet Et
    Fırsatçı sahtekar çok misal istasyon marketde raf da gofret iki çeşit tek fiyat yazmış 15 TL neyse blr tane aldık ki onbeşde çok neyse kasada 18 TL dedi gittim raf yanına burda 15 yazıyor dedim bu sefer şey mey bu 15 dlyor digeri buradaki kurnazlık manevra alanı yapmış iki ürüne tek fiyat yazarak kimse sesini çıkarmazsa 3 TL fazladan alacak VB gibi ticaret yapan fırsatçılar var .
    Cevapla
  • Yuşa 2 saat önce Şikayet Et
    Dövize sahip birinin ülkemdeki durumu ile o ülkedeki durumumuz hakkında ne söylenebilir. Alın gücü nedir. Yoksulluk sınırı kaç TL dir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR