Son 2 haftada Türkiye'ye para aktı! Rakamlar ortaya çıktı

Türkiye'nin ekonomide izlediği yol haritası karşılık vermeye devam ediyor. Son 2 haftada Türkiye'ye 8,4 milyar dolarlık yabancı girişi olurken, borsada da yabancılar 4 hafta sonra yeniden alıma geçti.

ABONE OL
GİRİŞ 30.09.2024 08:05 GÜNCELLEME 30.09.2024 09:15 EKONOMİ
Son 2 haftada Türkiye'ye para aktı! Rakamlar ortaya çıktı
Son 2 haftada Türkiye'ye para aktı! Rakamlar ortaya çıktı

Türkiye, ekonomi alanında attığı kararlı adımların meyvesini alıyor. Son 1 yıl içerisinde 3 kredi kuruluşundan da not artırımı alan tek ülke olan Türkiye, risk primi (CDS) düşüşü, gri listeden çıkış, dezenflasyon sürecinin başlaması yabancı yatırımcının ilgisini son 2 haftada zirveye taşıdı.

Enflasyonla mücadelenin yanı sıra büyüme performansını da sürdüren Türkiye bu durumla pozitif ayrışmaya da devam ediyor. Son 2 haftada swap kanalı ile 4 milyar dolar, tahvil ve bono alımlarıyla 3 milyar 230 milyon dolar, eurobond ihracının nakit kısmıyla ise 1 milyar 150 milyon dolar olmak üzre toplamda 8,4 milyar dolar yabancı girişi gerçekleşti. Merkez Bankası'nın swap hariç rezervleri 12 milyar dolar arttı.

Hazinenin geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği tahvile ise 3 kat talep geldi. Yabancılar borsada da 4 haftalık aranın ardından yeniden net alıma döndü.

TÜRK TAHVİLİNE YOĞUN TALEP

Sabah Gazetesi'nden Oktay Özdabakoğlu'nun haberine göre yabancı yatırımcılar tahvil-bono piyasasında 6-13 Eylül haftasında 1 milyar 647 milyon dolar, 13-20 Eylül haftasında ise 1 milyar 583 milyon dolarlık net alım yaptı. 2 haftadaki net alım 3 milyar 230 milyon dolara ulaştı.

Yılbaşından bu yana yabancıların net tahvil-bono alımı 14 milyar doları geçti. Geçen yıl yüzde 0.5'e kadar gerileyen yurtdışı yerleşiklerin Devlet İç Borçlanma Senedi stokundaki payı, eylül itibarıyla yüzde 9'u geçti. Yabancıların 6-20 Eylül arasındaki iki haftada swap kanalıyla girişi ise 4 milyar dolar oldu.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİ REKOR KIRIYOR

Risk primindeki düşüşle birlikte hızlanan yabancı girişi Merkez Bankası'nın döviz rezervlerine rekor kırdırdı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre toplam rezervler 13-20 Eylül haftasında 2 milyar 842 milyon dolar artarak 156 milyar 392 milyon dolarla tarihin en yüksek seviyesine çıktı.

Rezervlerde son 2 haftada yaşanan artış 9 milyar 631 milyon dolar oldu. Rezervlerde 29 Mart 2024'ten bu yana ise 33 milyar 266 milyon dolara ulaştı. Brüt rezervlerde 26 Mayıs 2023'ten bu yana yaşanan artış ise 57.9 milyar dolar oldu. Son iki haftada swap hariç net rezervlerdeki artış 12 milyar dolar olarak kaydedildi. Swap hariç net rezervler geçen yılın mayıs ayına göre 90.5 milyar dolar arttı. Mayıs 2023'te 0.71 olan rezerv yeterliliği, uluslararası tanıma göre eşik değeri aşarak, Eylül 2024 itibarıyla 1.01'e ulaştı.

TAHVİLE 3 KAT TALEP

Türk varlıklara ilgi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın geçen hafta uluslararası piyasalarda gerçekleştirdiği tahvil ihracına da yansıdı. Dolar cinsinden 10 yıl vadeli tahvilde ihraç tutarı 3.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhraç edilen 3.5 milyar dolar nominal tutarlı tahvilin yaklaşık 1.85 milyar dolarlık kısmı 2024 ve 2025 vadelerindeki tahvillerin yükümlülük yönetimi işlemi kapsamında değiştirilmesi için kullanılırken, kalan kısmı nakit finansman olarak temin edildi.

Yeni ihracın değişime tabi olmayan nakit finansman kısmına yaklaşık 150 yatırımcı, ihraç tutarının 3 katına yakın talep gösterdi. Tahvilin yüzde 40'ı ABD, yüzde 36'sı Birleşik Krallık, yüzde 11'i diğer Avrupa ülkeleri, yüzde 9'u Türkiye, yüzde 4'ü Orta Doğu ve diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı. 2024'te uluslararası piyasalarına 10.5 milyar dolar tutarında tahvil ihraç edildi.

TL MEVDUATTA ARTIŞA DEVAM

Bankacılık sisteminde de TL mevduata geçiş devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduatlar 20 Eylül haftasında 30.4 milyar TL düşüşle 1.53 trilyon TL'ye geriledi.

Böylelikle kur korumalı mevduatlarda son bir ayın en hızlı düşüşü görüldü. Söz konusu haftada TL mevduatın büyüklüğü 11 trilyon lirayı geçti. TL'nin toplam mevduattaki payı yüzde 62 olurken, kur korumalının toplamdaki payı yüzde 8.6'ya geriledi. TL mevduatta 29 Mart'tan bu yana yaşanan artış 2.3 trilyon lirayı geçti.

YABANCI YATIRIMCI YENİDEN BORSADA

Yabancı yatırımcılar Borsa İstanbul'da da 4 hafta sonra net alıma döndü. TCMB verilerine göre yabancılar 13-20 Eylül haftasında borsada 96.1 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Yabancılar borsada en son 23 Ağustos haftasında net alım gerçekleştirmişti.

Yabancıların hisse senedi stoku 33.6 milyar dolardan 34.9 milyar dolara yükseldi. Yabancılar 2023 sonundan bu yana hisse senedinde yaklaşık 2.2 milyar dolar satış yaptı. HSBC geçen haftaki analizinde Türkiye'de borsada yaşanan hareketlerin alım fırsatı verdiğini yazdı. Borsa İstanbul'un güçlü fırsatlar sunduğuna dikkat çekti.

KAYNAK : Sabah Gazetesi
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 38 TÜMÜ
  • Emekli Memur 24 dakika önce Şikayet Et
    Doları sabit tut %50 faiz ver, adamlar dolar sabit olduğu için yüksek faizi alsın aynı fiyattan doları alıp yüksek karla çıksın, tabiki dolar akar,sonuç bizler daha fakir zenginler coniler hanslar daha zengin, sizi Allah a şikayet ve havale ediyorum.
    Cevapla
  • davut 1 saat önce Şikayet Et
    Para o kadar çok alıyor ki sadaka verecek yer bulunamıyor
    Cevapla
  • davut 1 saat önce Şikayet Et
    Ortadoğu ülkesiyle karıştırdın galiba ne savaşı ulan millet aç
    Cevapla
  • Yavuz 1 saat önce Şikayet Et
    faizle boşaltmak için mi aktı acaba
    Cevapla
  • Misafir 2 saat önce Şikayet Et
    Yabancı birine borsa verilmemeli asla
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR