Türkiye'nin jeopolitik önemine dikkat çekti! Güney Kore'nin tercihi Türkiye oldu!

Güney Kore'nin Milli Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin enerji alanında uluslararası işbirliği imkanlarının geliştirilmesine büyük önem verdiğini belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 03.10.2024 09:42 GÜNCELLEME 03.10.2024 10:11 EKONOMİ
Türkiye'nin jeopolitik önemine dikkat çekti! Güney Kore'nin tercihi Türkiye oldu!
Türkiye'nin jeopolitik önemine dikkat çekti! Güney Kore'nin tercihi Türkiye oldu!

Güney Kore'nin Milli Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin enerji alanında uluslararası işbirliği imkanlarının geliştirilmesine büyük önem verdiğini belirterek, 'Bu çerçevede, Güney Kore'yle başta yenilenebilir ve nükleer olmak üzere enerji alanındaki işbirliğinin somut ortaklıklara dönüşmesi temennimizdir' dedi. Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Jeong Yeondoo ise Türkiye'nin jeopolitik önemine dikkati çekerek, 'İkili ticaret hacmimiz 10 milyar doları aşmış olup, gelecekte bunun daha da büyümesini bekliyoruz' ifadelerini kullandı.

CSO Ada Ankara Tarihi Salon'da Güney Kore'nin Milli Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe, Bakan Bayraktar, Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Jeong Yeondoo, yabancı misyon temsilcileri ve birçok davetli katıldı.

Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, iki ülkenin geçmişi uzun yıllara dayanan dost iki ülke olduğunu, Türkiye'nin, 1949'da Kore'yi bağımsız bir devlet olarak tanıdığını hatırlattı.

1950-1953'te yaşanan Kore Savaşı'nın iki uzak ülke arasındaki ilişkileri yakınlaştırdığını belirten Bayraktar, Birleşmiş Milletlerin (BM) çağrısı üzerine Kore'ye giden Türk askerinin dillere destan mücadelesinin hem iki ülke hem de iki halk arasında kopması mümkün olmayan özel bir bağ oluşturduğunu, Türk askerinin, Kore Savaşı'ndaki başarılarıyla tüm müttefik ordularının da saygısını kazandığını söyledi.

Kore Savaşı'nda şehit olan 462 Türk askerinin, Güney Kore'nin Busan kentinde bulunan BM Kore Anıtsal Mezarlığı'nda yattığını belirten Bayraktar, iki ülke arasındaki ilişkilerin 2012'de stratejik ortaklık seviyesine yükseldiğini dile getirdi.

GÜNEY KORE ŞİRKETLERİNİN TERCİHİ TÜRKİYE OLDU

İki ülkenin birçok uluslararası teşkilatta işbirliği içinde olduğunu dile getiren Bayraktar, Güney Kore'nin global şirketlerinin de aralarında bulunduğu 200'ün üstünde Koreli firmanın Türkiye'de yaklaşık 450 milyon dolarlık yatırımı olduğunu, Kore firmalarının Türkiye'nin jeostratejik konumundan faydalanarak Türk ortaklarıyla yaptıkları yatırımları geliştirmelerinin her iki ülke açısından da yararlı olacağını vurguladı.

Bayraktar, Türkiye'nin enerji alanında uluslararası işbirliği imkanlarının geliştirilmesine büyük önem verdiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede, Güney Kore'yle başta yenilenebilir ve nükleer olmak üzere enerji alanındaki işbirliğinin somut ortaklıklara dönüşmesi temennimizdir. Bu yıl içerisinde yapmayı arzu ettiğimiz Karma Ekonomik Komisyon toplantısı, ekonomi ve enerji alanındaki ilişkileri bütüncül bir şekilde ele alma fırsatı oluşturacaktır.

Bölgesel gerilim ve krizlerden doğrudan etkilenen iki ülke olarak Türkiye ve Kore'nin, küresel barış ve istikrarın korunması ile kalkınmanın sağlanması konusunda daha yakın ve güçlü ortaklıklar geliştirebilecekleri bir zemin mevcuttur.

Bu bağlamda Kore'yle ilişkilerimizi, Yeniden Asya Girişimimiz kapsamında önümüzdeki dönemde de halklarımızın karşılıklı menfaati temelinde ilerletme arzumuzu vurgulamak isterim."

TİCARET HACMİ 10 MİLYAR DOLARI AŞTI

Jeong, Türkiye'de göreve başladığından bu yana iki ülke arasındaki ortak tarihi kültürden gelen kardeşlik bağlarının gücünden derinden etkilendiğini söyledi.

Türkiye'nin Kore Savaşı'na asker göndermesine değinen Jeong, "Onların cesareti, Kore'nin özgürlüğünü ve demokrasisini güvence altına almaya yardımcı oldu. Bu gece bu fedakarlığı onurlandırıyoruz." dedi.

Jeong, Türkiye'nin canlı genç nüfusu ve güçlü sanayi altyapısı ile ekonomilerinin birbirini tamamladığı belirterek, bunun sinerjik ve tarihsel açıdan önemli bir ortaklık sunduğunu kaydetti.

"İkili ticaret hacmimiz 10 milyar doları aşmış olup, gelecekte bunun daha da büyümesini bekliyoruz." diyen Jeong, bölgede içler acısı durumlara şahit olduklarını belirterek "Umarım bölgedeki tansiyon düşer ve barış bir an önce hakim olur." dedi.

TÜRKİYE'NİN JEOPOLİTİK ÖNEMİNE DİKKATİ ÇEKTİ

Jeong, şunları ifade etti:

"Türkiye'nin jeopolitik önemi gözler önüne alındığında işbirliğimiz küresel zorlukları ele almak için hayati öneme sahiptir. Birlikte, gelecek nesiller için barışı, refahı ve ortak ilerlemeyi teşvik etmeye devam edeceğiz. Kore ve Türkiye arasındaki dostluğun her geçen gün daha da güçlenmesini dilerim."

KAYNAK : AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • Gökhan 2 saat önce Şikayet Et
    Kore Türkiye hangi kritik teknolojik yatırmı yaptı varmı aklınızda olan bir araba yatırımı var o da Türkiye dünya üzerinde jeopolitik önemi avrpa Orta dğuya kendi ürünün satmak Türkiye nüfusu ve arzı zaten Türkiye de en ucuz çalıştıran araba fabrikası Tamami ile Türkiyeyi Sömürüge üzerine kurulu.Savaşa gitmişiz yardım etmişiz önemi yok onlar için saf kalpl türklrin duygularını sömürüsü
    Cevapla
  • Kamil 3 saat önce Şikayet Et
    Elektrikli Otomotiv fabrikaları kurmak için de Türkiye ideal bir ülkedir . Kuzey Kore , Çin , Rusya İttifakı - ABD ve Batı Hegemonyası arasında savaş çıkması durumunda, Fabrikaları hangi otomobili , maliyet ucuz üretip de Çin Denizi etrafından dolanan gemilere yükleyip , Avrupa ve Ortadoğuya nasıl ihraç edecekler ? Otomobil üretmek için gerekli tedarik zincirini nasıl oluşturacaklar ?
    Cevapla
  • Vatansever 1 saat önce Şikayet Et
    Seni çok bilmiş seni
    Cevapla
  • Vatansever 3 saat önce Şikayet Et
    Güney Kore conilerin çocukları Türkiye de conilerin adına çalışıyorlar kardeş ülke diyerek Ayıdan post gavurdan Dost olunmaz
    Cevapla
  • 2727gaziantep 5 saat önce Şikayet Et
    10 tane arap müslüman komşumuz olacana dinsiz. yapon ve güney kore gibi 2 komşumuz olsaydı keşke
    Cevapla
  • Bozkurt 3 saat önce Şikayet Et
    Güney Korenin ne hayrını ve yararını gördün ki onları bizim ordumuz kurtardı ama hic bir yararı olmadı
    Cevapla
  • Kamil 6 saat önce Şikayet Et
    Çip üretiminde 2 nm çiplerin kendi ülkeleri içinde üretilmesini stratejik bir hedef olarak görüyorlar . Keza olası bir Kuzey Kore - ABD geriliminde tüm çip imalat yatırımları tehlikeye maruz kalabilir , çöp yatırım olabilir . Türkiye ise Çip üretim tesisleri inşa etmek ve geniş müşteri kitlesine ulaşabilmek için güvenli bir ülkedir .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR