Kuyumcular mercek altında: 36 ilde denetimler sürüyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahının 16 bin 46 lira olduğunu açıklamasının ardından 9 büyükşehirde gerçekleştirilen denetimler, 36 ili kapsayacak şekilde genişletildi.

ABONE OL
GİRİŞ 04.10.2024 13:01 GÜNCELLEME 04.10.2024 13:01 EKONOMİ
Kuyumcular mercek altında: 36 ilde denetimler sürüyor
Kuyumcular mercek altında: 36 ilde denetimler sürüyor

Hazine ve Maliye Bakanlığının, Bakan Mehmet Şimşek'in "Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira." açıklamasının ardından 9 büyükşehirde gerçekleştirdiği kuyum sektörü denetimleri 36 ildeki 500 büyük ve riskli mükellefi kapsayacak şekilde artırıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ekipleri, kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelere ilişkin denetimlerini derinleştiriyor.

Bu kapsamda, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ile Risk Analiz Genel Müdürlüğü ilk aşamada Şimşek'in "Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira. Bunlar çok düşük rakamlar." dediği kuyumculuk sektörünü yakın takibe almış ve temmuz ayında 9 büyükşehirdeki işletmelerde fiili envanter denetimi gerçekleştirmişti.

Bakan Şimşek'in kayıt dışılıkla mücadeleye aralıksız devam edilmesi yönündeki talimatları çerçevesinde harekete geçen Vergi Denetim Kuruluna bağlı vergi müfettişleri ve Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı gelir uzmanlarından oluşan ekipler, denetimlerini genişletti. Bakanlık ekipleri, bu kez 36 ildeki 500'ü aşkın işletmede büyük ve riskli kuyumcu işletmelerine ilişkin denetim ve fiili envanter çalışması yaptı.

ALTININ GERÇEK GRAMININ FATURADA OLUP OLMADIĞI İNCELENDİ

Kuyum sektöründe faaliyet gösteren mükelleflere yönelik denetimlerde, fiili stok sayımlarının yanında işletmelerde faturasız altın ve değerli taş alım ve satımı yapılıp yapılmadığı, ödemelerin ve tahsilatların firmaya ait olmayan banka hesapları üzerinden gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği kontrol edildi.

Denetimlerde, faturalarda ürünlere ait gerçek gram bilgilerine yer verilip verilmediği, mükelleflerin yetki belgeleri olmadığı halde döviz alım-satımı yapıp yapmadığı da araştırıldı. Ayrıca, bu işletmelerde başkalarına ait POS cihazlarının kullanılıp kullanılmadığı gibi birçok husus da incelendi.

"DÜRÜST MÜKELLEFİN YANINDAYIZ"

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, konuya ilişkin değerlendirmesinde de kayıt dışılıkla her alanda etkin yöntemlerle mücadele ettiklerine işaret ederek, "Vergide adalet ilkemiz çerçevesinde çok kazandığı halde düşük gelir beyan eden büyük ve riskli mükellefleri incelemeye devam ediyoruz." dedi.

Dürüst mükelleflerin her zaman yanında olduklarını belirten Şimşek, "Kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlamakta kararlıyız. Tüm sektörlere yönelik denetimlerimiz artarak devam edecek." ifadesini kullandı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 125 TÜMÜ
  • Misafir 9 dakika önce Şikayet Et
    yıllardır aklınız sadece ücretlilerdemi
    Cevapla
  • Ali 13 dakika önce Şikayet Et
    Kuyumculara destek olalım 16 binle nasil gecinsinler...
    Cevapla
  • Millet 14 dakika önce Şikayet Et
    Vergi müfettişleri mesaide yıllardır çay kahve içip dedikodu yapmaktan başka ne işe yarıyor acaba. Adam gibi çalışan şimdikinin 10'da biri kadar müfettiş ve yapay zeka destekli yazılımla çalışan bir kontrol mekanizması olsa memlekette kimse vergi kaçıramaz.
    Cevapla
  • Alpagu 16 dakika önce Şikayet Et
    İrili ufaklı özel hastane, pastahane, kafe, kafeterya, ekmek/simit fırınları, lokanta, büfeci, eczacı(güzellik uzmanı dükkanı gibi) müteahhit, kuaför, kokareç/midyeci, Dönerci,hırdavatcı, yumurtacı toptan/ parekende tekstil, gıda işi yapanlar say say bitmez Ülkemde vergi kaçıran sektör
    Cevapla
  • Evren 17 dakika önce Şikayet Et
    Döviz büroları kontrol ediliyormu??? Galericiler emlakcilar??????
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR