Hamsi tezgahta yenildiği palamudu ihracatta solladı

Türkiye'de 1 Eylül'de başlayan balık av sezonu ile birlikte palamut yoğun olarak avlanırken, bu av palamudun ihracat rakamlarına yansımadı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.10.2024 21:21 GÜNCELLEME 07.10.2024 09:40 EKONOMİ
Hamsi tezgahta yenildiği palamudu ihracatta solladı
Hamsi tezgahta yenildiği palamudu ihracatta solladı

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesinin ardından denize açılan tekneler sezonun ilk gününden beri bol miktarda palamut avlarken, bu durum ihracata pek yansımadı. Bu yılın Eylül ayı döneminde sadece KKTC ve Türkmenistan'a yapılan palamut ihracatından 14 bin 246 dolar döviz girdisi sağlandı.

Bu yılın Eylül ayı döneminde KKTC 5 bin 778 kilogram karşılığı 11 bin 534 dolar, Türkmenistan'a ise bin 490 kilogram karşılığı 2 bin 712 dolar olmak üzere toplamda 7 bin 268 kilogram karşılığı 14 bin 246 dolar döviz girdisi sağlandı. Geçtiğimiz yıl ise palamut ihracatı avının da az olması nedeniyle hiç yapılamamıştı.

Palamutun avı çok ihracatı yok, hamsinin avı az ihracatı çok

Öte yandan yeni balık sezonunda avının yok denecek kadar az olmasına rağmen bu yılın Eylül ayında Türkiye'den 10 ülkeye hamsi ihracatı yapıldı. Yapılan hamsi ihracatından 1 milyon 82 bin 39 dolar döviz girdisi sağlanırken palamut avının çok olmasına rağmen ihracatta hamsinin çok gerisinde kaldı.

Yeni sezonda Eylül ayı döneminde en çok hamsi ihracatı Fransa, Belçika ve Almanya'ya yapılırken, Fransa'ya yapılan 72 bin 90 kilogramlık hamsi karşılığı 500 bin dolar, Belçika'ya 32 bin 697 kilogram karşılığı 261 bin 812 dolar, Almanya'ya 23 bin 34 kilogram karşılığı 202 bin 284 dolar ihracat geliri sağlandı. Bu ülkeleri ABD, Ukrayna, KKTC, Gürcistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Kanada izledi.

"Palamudu dış ülkeler tanımıyor"

Trabzon'da faaliyet gösteren deniz ürünleri ihracatçısı Turgay Özsandıkçı, hamsiye oranla ihracatı yok denecek kadar az olan palamudun yurt dışında fazla tanınmadığını söyledi.

Özsandıkçı, “Palamudu dış ülkeler tanımıyor. Palamut genellikle bizim sularımızda doğup okyanuslara kadar gidiyor. Palamut Türkiye'de sevilen bir balık özellikle Trabzon'da, İstanbul'da çok seviliyor. Palamudu sevdirmek lazım. Dış ülkelerde palamudu tanıtmak lazım. Palamut bir de sadece bizde değil dünyanın bir çok noktasında da bulunuyor. Burada doğuyor, boğazları geçip Akdeniz'den okyanusa gidiyor. Palamut ihracatı rakamımız çok cüzi bir rakam. Yaklaşık 10-15 bin dolar civarında fazla değil" dedi.

Yeni sezonda hamsi ihracatından şuana kadar 1 milyonun üzerinde döviz geliri sağlandığını kaydeden Özsandıkçı “Hamsi şu an Marmara Denizinde çıktı. Yeni sezonda Hamsi ihracatında 1 milyon doların üzerinde bir ihracat rakamları var ancak hamsi zamanı henüz gelmedi. Hamsiye yaklaşık 1 aylık bir zaman var. Nedeni, palamut hamsiyi yediği için kaçıyor. Dolayısıyla hamsi şu an için sularımıza pek gelmiyor ama bu sezon hamsi de olacak. bundan umutluyuz” şeklinde konuştu.

Turgay Özsandıkçı, hamsinin tahtını hiçbir balığın sallayamayacağını da belirterek "Hamsiyi Amerika'ya kadar her yere ihraç ediyoruz. Oradaki Türkler Amerikalılara tanıttı. Hamsi yiyen başka bir şey yemez çok lezzetli. Hem lezzetli hem de pişirmesi kolay" ifadelerini kullandı.

 

KAYNAK : İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Birbilen 1 ay önce Şikayet Et
    Hamsi ihracatını serbest bırakan garibanı düşünmüyor demektir.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    bide hamsi yok diye bize kazık fiyat güzel memleket kendi insanına kazık
    Cevapla
  • Berk 1 ay önce Şikayet Et
    Bütün gıda ürünlerimizin en iyisi en doğalıyla öncelikle eleştirdiğimiz Avrupa’yı ABD’yi ve Rusya’yı hatta İsrail’i besliyoruz.Milletimiz hangisini yiyor peki, kalitesiz,bol tarım ilaçlı ve besin değeri düşük olanını! Sonra naralar atıyorlar ,senelerdir,şu kadar tarım ürünü ihraç ettik diye!Yazıklar olsun bu çelişkileri görüp de düzeltmeyen yetkililere!
    Cevapla
  • ırmak 1 ay önce Şikayet Et
    bizim milletimiz yesin palamutu bilmesinler
    Cevapla
  • çuvaldız 1 ay önce Şikayet Et
    Hangi ürünün iyisini bu halk yiyor ki? Dışarı satamadıklarını bu halka en yüksek fiyattan satıyorlar. Ucuzladığında çöpe döküyorlar. Ürün çokmuş azmış farketmiyor!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR