ABD'li bankacılık devinden Türkiye enflasyon tahmini

Bank of America (BofA) Türkiye için ilişkin paylaştığı raporda enflasyonun yavaşlamaya devam edeceğini, yıl sonu enflasyon beklentilerinin yüzde 43,3 olduğunu belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 08.10.2024 12:22 GÜNCELLEME 08.10.2024 16:20 EKONOMİ
ABD'li bankacılık devinden Türkiye enflasyon tahmini
ABD'li bankacılık devinden Türkiye enflasyon tahmini

ABD'li yatırım bankası Bank of America, Türkiye'ye ilişkin bir not paylaştı.

Enflasyonun yavaşlamaya devam edeceği öngörüsü dile getirildi.

Banka, yıl sonu enflasyon beklentisini de yüzde 43,3 olarak duyurdu.

2025 SONU POLİTİKA FAİZİ BEKLENTİSİ YÜZDE 30

Eylül ayı enflasyon verisinin baz senaryolarını değiştirmediği ve ilk faiz indiriminin aralıkta beklendiği belirtilen raporda "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kararının verilere bağlı olacağını düşünüyoruz.

Enflasyonda daha fazla yukarı yönlü sürpriz görmezsek aralık ayında 200-250 baz puan faiz indirimi olabileceğini düşünüyoruz.

Eğer veriler hayal kırıklığı yaratırsa ilk faiz indirimini gelecek yılın ilk çeyreğinde görebiliriz." ifadesine yer verildi.

ABD'Lİ ÜNLÜ EKONOMİST HANKE'DEN TÜRKİYE YORUMU

Amerikan Johns Hopkins Üniversitesi’nde uygulamalı ekonomi profesörü olan ve hiperenflasyon konusunda uzmanlaşmış Steve Hanke, Türkiye'nin şu anda bir dezenflasyon süreci içerisinde olduğunu ve bu sürecin istikrarlı ilerlediğini söyledi.

Dünyaca ünlü ABD'li ekonomist Steve Hanke, ''Türkiye virajı dönüyor, enflasyon düşüyor ve düşmeye de devam edecek.'' dedi.

"TÜRKİYE VİRAJI DÖNÜYOR, ENFLASYON DAHA DA DÜŞECEK"

Steve Hanke: Öncelikle yüksek frekanslı bir veri tabanı bu ve her an buradan veri geliyor. Aynı zamanda gerçek zamanlı bir sistem. Satın alma gücü teorisini kullanarak 19. yüzyıldan bu yana var. Bir model geliştirdim ve bu modelle de ülkelerdeki enflasyon oranlarını doğru bir şekilde ölçtüm. Ben bu modeli kullanarak birçok makale yazdım. Dünyadaki en yüksek enflasyonları ölçtüm. Bunlar çok yüksek enflasyon oranlarıydı. 1 aylık yüzde 15 enflasyon ölçtüm, fazlası da oldu. Ancak ana konu şu ki yüksek frekanslı veri tabanı, ölçtüğüm büyük enflasyon oranları resmi rakamları ortaya çıkardı. Benim ölçümlerim resmi rakamlardan daha önce ortaya çıkıyor. Örneğin Türkiye'de yıllık enflasyon oranı 2023 Temmuz ayına gidersek yaklaşık yüzde 76 civarındaydı. Ve benim ölçümüm ondan daha düşüktü. Sonrasında da düştüğünü gördük. Türkiye virajı dönüyor, enflasyon düşüyor ve düşmeye de devam edecek.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • vatandaş 6 saat önce Şikayet Et
    usd yükseliyor yine , ne anladım . aynı senaryolar
    Cevapla
  • ahmet 6 saat önce Şikayet Et
    Bu dünya devimi Türkiyenin ekenomisini yönetiyor başlarım sizin dünya devinizden işinize geldimi batı işinize gelmedimi her türlü kötülüğün anası batı
    Cevapla
  • Kenan42 6 saat önce Şikayet Et
    Yahu abd 2 yila yakinyuzde yuze yakin reel faiz verdi bizde reel faiz neredeyse 0 suan abd de faiz 5,5 fedin enflasyon uzun sure 3 tu ayda reel 2,5 faiz vedi buda neredeyse 2 kati bizdede uzun sure faizin 50de kalmasi gerek yoksa föviz yine ucar aylik enflasyon 1.5 e gelmedikce faiz indirilmemeli ihracatci desteklenmeli lux tuketim mali getiren ithalatcilara engel olmali
    Cevapla
  • Yatırımcı 6 saat önce Şikayet Et
    Türk borsasını küçük yatırımcıyı batıran bankof ortagıda manipilasyoncusundan biride şimşek Hırsız bunlar küçük yatırımcıların borsadaki paralarını çalarlar.
    Cevapla
  • Misafir 6 saat önce Şikayet Et
    TÜİK olduktan sonra enflasyon sıfıra da düşer...
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR