Kirada kayıt dışı depremi: ''Ya kiraya zam yaparım ya da evi boşaltırsın''!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gelir beyanı bildirmeyi zorunlu tutarken, getirdiği kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapılması koşulu, bazı ev sahiplerini telaşa düşürdü.

ABONE OL
GİRİŞ 08.10.2024 12:50 GÜNCELLEME 08.10.2024 14:30 EKONOMİ
Kirada kayıt dışı depremi: ''Ya kiraya zam yaparım ya da evi boşaltırsın''!
Kirada kayıt dışı depremi: ''Ya kiraya zam yaparım ya da evi boşaltırsın''!

Hazine ve Maliye Bakanlığı kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında; kira ödemelerini bankalar ve PTT aracılığıyla yapmayanlara ceza kesileceğini açıklamıştı. Aynı şekilde 2025 yılı başı itibariyle kontratların da e-Devlet’ten yapılacağını duyurmuştu.

Bazı ev sahipleri vergiden kaçmak amacıyla bunu kabul etmeyip ''O zaman ya kiraya zam yaparım ya da evi boşaltırsın'' baskısı yapmaya başladı. Kiracılar ise bu durum karşısında mahkeme yolunu tutuyor. İşte tüm detaylar....

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre piyasanın kayıt altına alınması ve fahiş artışların önüne geçilmesi ile ilgili alınan bu kararlar, bazı ev sahiplerini rahatsız etti. Özellikle kontratsız kiralama yapan ve elden ödeme alanlar, kiracıları ile karşı karşıya geldi. ''Kirayı elden veren kiracıya da ceza kesileceğinin'' açıklanması ile birlikte, kontratı olmayan veya yenilemeyen kiracılar ev sahiplerine ‘kontrat yapalım’ talebinde bulunmaya başladı. Ancak bazı ev sahipleri vergiden kaçmak amacıyla bunu kabul etmeyip ''O zaman ya kiraya zam yaparım ya da evi boşaltırsın'' baskısı yapıyor. Kiracılar ise bu durum karşısında mahkeme yolunu tuttu.

''HAKLARINIZ IÇIN KONTRAT YAPIN''

Avukat Ercan Aslan ''Maliye’nin bu kararı sonrası ev sahibine dava açmak isteyenlerin sayısında artış gözleniyor. Çünkü kontratsız ve elden ödeme şeklinde gelir sağlayan ev sahibi sayısı oldukça fazla. Eğer ev sahibi kira kontratı yapmayı reddediyor ve kirayı elden almak istiyorsa, bu durumu vergi dairesine bildirebilirsiniz. Kiracılar mutlaka yasal haklarını kullanarak kira kontratı talep etmeli, ödemelerini banka üzerinden yapmalı. Böyle bir durumda kontrat talebinizi resmî bir şekilde (mesela noter aracılığıyla) iletmeniz haklarınızı koruyacaktır. Uzun vadede, haklarınızı güvence altına almak için kontratsız bir kiralama sürecine kesinlikle girilmemelidir'' dedi.

KAYNAK : Türkiye Gazetesi
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 32 TÜMÜ
  • Emin 2 saat önce Şikayet Et
    Ben yıllardır banka üzerinden alırım içim de rahat.
    Cevapla
  • Doğrusu 2 saat önce Şikayet Et
    Devlet kendisi ev yapıp vatandaşına kiracıya versin hepsini devlet alsın biz kiracılar devlet ile ev sahiplerinin arasında ezilmekten kurtulalıml.
    Cevapla
  • ertan 2 saat önce Şikayet Et
    yahu berberler 300TL ye bir traş yapıyor..günde 10bin TL kazanan var..ne fiş ne fatura ne vergi..bu ne traş...kira gelirinin 10 katı kazananlar var..bu ne traş be ne lahana turşusu...esnafların çoğu böyle..gidin bir terziye ..beş dakikalık bir dikişten 200-300 tl alıyor..vergi sıfır fiş yok...bunlar nasıl oluyor..!!!
    Cevapla
  • Salih 2 saat önce Şikayet Et
    Ev sabi olmak dert sahibi olmak oldu artık. Kimse kiraya vermek için ev almaz..Mahkemede 10 yıl sürünür.Hakkını alamaz.
    Cevapla
  • Fatih 2 saat önce Şikayet Et
    Kontrata ne gerek var ki? Kiracı gitsin parayı PTT veya banka aracılığı ile açıklaması ile yatırsın. Ev sahibi düşünsün. Ayrıca kontrat yoksa zaten evden çık dese mahkeme süreci vs yıllar sürer. Kendi ayaklarına sıkmasınlar. İnsan gibi davransınlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR