Ticaret Bakanlığı'ndan dört ülke için yeni karar: Damping önlemi uygulanacak!

Yeni alınan kararlarla birlikte; Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli "sıcak haddelenmiş yassı çelik" ithalatına yönelik damping önlemi uygulanması kararlaştırıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 11.10.2024 12:28 GÜNCELLEME 11.10.2024 14:52 EKONOMİ
Ticaret Bakanlığı'ndan dört ülke için yeni karar: Damping önlemi uygulanacak!
Ticaret Bakanlığı'ndan dört ülke için yeni karar: Damping önlemi uygulanacak!

Resmi Gazete'deki tebliğlere göre; Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli "sıcak haddelenmiş yassı çelik" için yürütülen nihai gözden geçirme soruşturması tamamlandı.

Soruşturma sonucu, ürün ithalatının dampingli olduğu ve yerli üretim dalında zarara yol açtığı tespit edildi.

DAMPINGE KARŞI ÖNLEM

Bu nedenle ürünün ithalatında CIF bedelinin yüzde 6,1'i ile yüzde 43,31'i arasındaki oranlarda dampinge karşı kesin önlem uygulanmasına karar verildi.

Çin menşeli 7 firmanın ürünlerine CIF bedeli yüzdesi olarak 15,42 ile 36,37 arasında bulunan dampinge karşı önlem konuldu.

Yine Çin menşeli sayılan 7 firma haricindeki firmaların ürünlerine ise yüzde 43,31 dampinge karşı koruma uygulanacak.

Hindistan’dan ithalatta ise Tata Steel için yine CIF bedelinin yüzdesi olarak 6,1 diğerleri için yüzde 9 dampinge karşı önlem yürürlüğe girdi.

Japonya için tüm firmalara yönelik yüzde 9 önlem alınacak.

Rusya’dan ise Magnitogorsk ve Novolipetsk için yüzde 6,1, diğerleri için yüzde 9 dampinge karşı koruma uygulanacak.

İTHALATTA DAMPİNG NEDİR?

Bir malın normal değerinden (ihracatçı veya menşe ülkedeki iç piyasa satış fiyatından) daha düşük bir fiyatla ihraç edilmesine damping denir. Dampingli ithalattan zarar gördüğünü iddia eden yerli üretim dalı, söz konusu ithalata önlem alınması için usulüne uygun hazırlanmış bir başvuruyu İthalat Genel Müdürlüğü’ne iletebilir. Başvuru üzerine ilgili Mevzuat çerçevesinde gerekli şartların sağlanması halinde soruşturma açılabilmekte ve soruşturma sonucunda damping, zarar ve illiyet bağının tespit edilmesi durumunda önlem alınabilmektedir.

KAYNAK : AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Çiftçi 1 ay önce Şikayet Et
    Aynı şey Cevizde de yaşanıyor. Dampingli ceviz ithalatı iç piyasada ceviz fiyatlarının çok düşmesine ve yerli üreticinin büyük oranda zarar etmesine yol açtı. Geçen yıl 120-160 TL aralığında olan birinci kalite ceviz 70-100 lira aralığına düşmüş durumda. Mazot-gübre-işçilik ücretleri katlanarak devam ederken ceviz fiyatlarının yükseleceği yerde %50-60 düşmesi çiftçiye zulümdür.
    Cevapla
  • Yahya Kemal 1 ay önce Şikayet Et
    Biz Cevize gübre ve ilaç vermiyoruz. İthalat olmasa Antepfıstığı fiyatına satarsınız.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    amin inşllah
    Cevapla
  • kel 1 ay önce Şikayet Et
    allah ordumuzu ülkemizi polisimizi reisi korusun allah güç kuvet versin
    Cevapla
  • kel 1 ay önce Şikayet Et
    allah rızası için sn ak partili büyüklerim artık yatırım yapmayın yeter silah ve vatandaş cebine aktarın bakın dünya kadar yatırım yaptı ak parti bir çıgır açtı ülkemizi baştan sona kadar yeniledi gel görki belediyenin açtığı bol sulu çorba lokanta kadar reklam olmadı halk çorbayı öve öve biteiremiyor yapılan o silahlar çorba kadar görülmedi allah uyandırsın halkımızı allah ülkemi ordu
    Cevapla
  • Çiftçi 1 ay önce Şikayet Et
    Yazdıklarının konuyla ne alakası var. Çiftçi ve diğer üreticiler dampingli ithal ürünler yüzünden her yıl zarar ediyor. Mazot-gübre-ilaç, işçilik giderleri sürekli artarken üretici ürününü satamıyor zarar ediyor. Buna acil çözümler bulunmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR