Ticaret Bakanı Bolat, ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi

Bakan Bolat, ağustosta cari işlemler hesabının 4,3 milyar dolar fazlayla son 5 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleştiğini bildirerek, "Ekonomi programımız ve dış ticaret politikalarımız olumlu sonuçlar vermeye devam ediyor." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 11.10.2024 13:45 GÜNCELLEME 11.10.2024 13:45 EKONOMİ
Ticaret Bakanı Bolat, ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi
Ticaret Bakanı Bolat, ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi

Bakan Bolat, sosyal medya hesabından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan ağustos ayı ödemeler dengesi verilerine ilişkin paylaşım yaptı.

Ekonomi program ve dış ticaret politikasının olumlu sonuçlar vermeye devam ettiğine işaret eden Bolat, "Ağustos ayında cari işlemler hesabı 4,3 milyar dolar fazlayla son 5 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Cari işlemler hesabı 2021'den bu yana ilk defa üst üste 3 aydır fazla vermiştir. Bir önceki yılın aynı ayına göre cari işlemler hesabından 3,8 milyar dolarlık iyileşme kaydedilmiştir. Cari işlemler hesabı, yılın 8 ayında sadece 9,7 milyar dolar açık vermiştir. Cari işlemler hesabındaki güçlü iyileşme, makroekonomik istikrarı pekiştirerek ekonomimizin geleceğine dair olumlu bir tablo sunmaya devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bolat, cari işlemler açığının ocak-ağustos döneminde de bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 75,2 azalışla 9,7 milyar dolar olduğunu aktararak, paylaşımını şöyle sürdürdü:

"Böylelikle tepe noktası olan Mayıs 2023'te 55,6 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, sonraki aylarda tam 44,4 milyar dolar azalarak ağustos itibarıyla 11,3 milyar dolara gerilemiştir. Böylelikle yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, Ocak 2022'den bu yana en düşük seviyesine gerilemiştir. Ağustosta yıllıklandırılmış ihracatımız, yıllık bazda yüzde 3,5'lik artışla 262 milyar dolara yükselmiştir. Aynı ayda yıllıklandırılmış ithalat ise yüzde 8,3'lük azalışla 340,7 milyar dolara gerilemiştir. Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı yüzde 33,6 azalarak 78,7 milyar olurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı 8,8 yüzde puan artarak yüzde 76,9'a yükselmiştir. Geçen yıl mayısta yıllık dış ticaret açığı 122 milyar dolar olup, 15 ayda tam 43,5 milyar dolar azalmıştır."

TÜİK'in yayınlandığı "Uluslararası Hizmet Ticareti İstatistikleri"nde gerçekleştirilen revizyonun ödemeler dengesi istatistiklerine yansımasıyla, 2023 yılı hizmet ihracatının 106 milyar dolara güncellendiğini aktaran Bolat, böylece cari işlemler açığının 45 milyar dolardan 40,5 milyar dolara revize edildiğini belirtti.

"REKOR YENİLEDİ"

Bolat, dış ticaret açığındaki gerilemeye hizmet ihracatındaki artışın da eşlik ettiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Hizmet gelirleri ağustosta yıllıklandırılmış bazda 111,1 milyar dolarla rekorunu yenilemiştir. Hizmetlerin altında yer alan seyahat gelirleri ise 52,5 milyar dolara yükselmiştir. Mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekler ve ithalatı düşürmeye yönelik tedbirlerin uygulamadaki sonuçlarıyla cari işlemler açığında önemli bir gerileme kaydedilmiştir. Mal ve hizmet ticaretindeki olumlu seyrin devamıyla cari işlemler hesabında görülen iyileşmenin devam etmesi öngörülmektedir. Dış ticaret dengesindeki olumlu gelişmeler ekonomik büyümeyi daha dengeli hale getirirken, cari işlemler hesabındaki iyileşmeyle birlikte makroekonomik istikrarı güçlendirmektedir. Bakanlık olarak küresel mal ve hizmet ihracatındaki payımızı artırmak hedefiyle üretici ve ihracatçılarımızla sıkı işbirliği içinde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz."

KAYNAK : AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 1
  • Bumerang 5 saat önce Şikayet Et
    Ekonomi olarak ne kadar gelişirseniz gelişin. Cari açık verdiğiniz sürece bunu halkın hissetmesi çok zor. Çünkü cari açık verildiği sürece döviz sıkıntısı olacağı için halkın temel ihtiyaç maddelerine belki kısıtlama sınırlı kalır. Ama diğer harcamalarına mesela cep telefonlarına tüketilmesine kısıtlama getirmek zorunda kalınıyor.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR