Son Dakika: Savunma Sanayi Destekleme Fonu'nda görüşmeler ertelendi!

Son dakika haberi... TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda başlayan Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri ertelendi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.10.2024 18:11 GÜNCELLEME 15.10.2024 18:29 EKONOMİ
Son Dakika: Savunma Sanayi Destekleme Fonu'nda görüşmeler ertelendi!
Son Dakika: Savunma Sanayi Destekleme Fonu'nda görüşmeler ertelendi!

SON DAKİKA HABERİ: AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Savunma Sanayii Destekleme Fonu görüşmelerinin ertelendiğini açıkladı.

2025 yılına kalan teklif için Güler, "Teklifi daha detaylı ele almak için görüşmeleri sonlandırdık" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çalışmayla 100 bin TL ve üzerinde limiti olan kredi kartlarından 750 TL'lik Savunma Sanayii Destekleme Fonu alınacağını bildirmişti.

BAŞKAN ERDOĞAN DETAYLI İNCELEME İSTEDİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda başlayan Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri ertelendi.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, savunma sanayii destekleme fonu görüşmelerinin ertelenerek 2025 yılına bırakıldığını açıkladı. Güler, "Cumhurbaşkanımız sunulan teklifle ilgili detaylı inceleme istedi." ifadelerini kullandı.

GÖRÜŞMELER BUGÜN BAŞLAMIŞTI

Komisyon, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Teklifin ilk imza sahibi AK Parti Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy, komisyona, teklife ilişkin bilgi verdi.

Çok yönlü gelişmelerin yaşandığı, artan risk ve tehditler nedeniyle güvenlik ortamının hızlı ve sürekli değiştiği kritik bir süreçten geçildiğini belirten Altınsoy, bölgesel çatışmalar, terörizm ve vekalet savaşlarının yaygınlaştığını; düzensiz göç, iklim ve gıda krizi ile salgın hastalıkların ortamı daha karmaşık hale getirdiğini söyledi.

ASKERİ AÇIDAN GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDAYIZ

"Böylesine hassas ve kritik bir coğrafyada var olabilmek, her alanda hak ve menfaatlerimizi koruyabilmek ve dünya barışına katkı sunabilmek için en başta askeri açıdan güçlü olmak zorundayız." diyen Altınsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizin jeopolitik konumu, bölgesinde ve dünyadaki önemini daha da artırırken risk ve tehditleri de beraberinde getirmektedir. Bu kapsamda savunma sanayimizin gelişimi ve güçlenmesi, bir ihtiyaçtan ziyade zaruret haline gelmiş durumdadır. Bu kaotik ortamda hükümetimiz; devletimizin bekası, ülkemizin ve milletimizin güvenliği için çalışmalarını azim ve kararlılıkla sürdürmektedir. Hudutlarımızın güvenliğinin sağlanmasından terörle mücadeleye, Mavi Vatan ve topraklarımızdaki hak ve menfaatlerimizin korunmasından uluslararası barış ve istikrara katkı sunmaya kadar üstlendiği tüm görevleri başarıyla yerine getirmektedir."

"KAYNAK TAMAMEN SSDF'YE AKTARILACAK"

AK Partili Altınsoy, merkezi yönetim bütçesi kapsamında yer alan savunma ve güvenlik birimlerine tahsis edilen ödeneklerin yanı sıra Savunma Sanayii Destekleme Fonu (SSDF) ile birlikte savunma sanayinin yerli ve milli imkanlarla mevcut kabiliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla 2024 yılı bütçesinden toplam 1 trilyon 133,5 milyar lira kaynak ayrıldığını belirterek, söz konusu tutarın merkezi yönetim bütçe büyüklüğünün yüzde 10,2'sini oluşturduğuna dikkati çekti.

SSDF gelirleriyle hayata geçirilen birçok önemli projeyle Türkiye'nin hava, kara, deniz ve uzayda güçlü, bağımsız ve caydırıcı bir bölgesel güç konumuna ulaştığını vurgulayan Altınsoy, 2023 yılı bütçe verilerine göre SSDF gelirlerinin yaklaşık yüzde 80'inin, vergi gelirlerinden ayrılan paylardan oluştuğunu söyledi.

Türkiye'nin hem yerli ve milli savunma sanayisinin sürdürülebilirliği ve projelerinin artarak devamı hem de uluslararası rekabet gücünün artırılması için yeni kaynak ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Altınsoy, şunları kaydetti:

"İhtiyaç duyulan kaynağın kalıcı gelir unsurları ile sağlanması amacıyla hazırladığımız ve komisyonumuza sunduğumuz kanun teklifimiz ile 3238 sayılı Kanun ile bazı kanunlarda düzenlemeler yapılmaktadır. Elde edilecek hasılatından SSDF'ye pay verilecek olan motorlu taşıtlar vergisi ile ilgili düzenlemelere de kanun teklimizde yer verilmektedir. Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda yapılan düzenlemeler ile askeri amaçla kullanılanlar hariç olmak üzere insansız hava taşıtları ile kol saatleri ve yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış motorlu uçan oyuncakların vergi kapsamına alınması teklifimizde yer almaktadır. Kanun teklifimiz, genel bütçe ihtiyaçları için hazırlanmış bir teklif değil, tamamen SSDF'ye kaynak oluşturulması amacıyla hazırlanmıştır. Buradan sağlanan kaynak tamamen SSDF'ye aktarılacaktır."

Ömer Faruk Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Faruk Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 77 TÜMÜ
  • Hasip 55 dakika önce Şikayet Et
    Savunma sanayii veya nere isteniyorsa oraya devletten maaş alan herkesten aldığı para oranında kişi bütçesini sarsmayan oran kesilsin. Yüksek maaş alan emeklilere bayram ikramiyesi verilmesin ( emekliyim) iş çözülür. Fazla gündeme gerek yok
    Cevapla
  • SELAMET 55 dakika önce Şikayet Et
    LAFA GELİNCE ORDUMUZ GÜÇLÜ OLSUN FAKAT DESTEĞE GELİNCE YOK KURUŞ VEREMEM...VALLAHİ BEN KANUN ÇIKSA GURUR LA o desteği verirdim....
    Cevapla
  • Başaran 55 dakika önce Şikayet Et
    Hükumeti ve devleti güçsüz gösteren, bu nedenle insanların tepki gösterdiği bu kanun tasarısı bu şekilde bir daha gelmesin. Sayın Destici bize hain dese de biz devletimizin bu şekilde savunmamıza kaynak bulmasını moralmen kabul etmiyoruz.
    Cevapla
  • servet 55 dakika önce Şikayet Et
    Devletime güveniyorum anamın ak sütü gibi helal olsun
    Cevapla
  • Cabbar Seydişehir 56 dakika önce Şikayet Et
    Eyt den emekli olup çalışandan alın ayriyeten 50 üzeri maaş alan devletin memuru ile işçisinden alınsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR