Rapor açıklandı! Tarih verildi...Petrolün sonu geliyor

Küresel elektrik talebinin ve temiz enerji teknolojilerinin büyümesiyle petrol yerine dünyanın hızla "elektrik çağı"na ilerlediği bildirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 16.10.2024 09:37 GÜNCELLEME 16.10.2024 09:44 EKONOMİ
Rapor açıklandı! Tarih verildi...Petrolün sonu geliyor
Rapor açıklandı! Tarih verildi...Petrolün sonu geliyor

Küresel elektrik talebinin ve temiz enerji teknolojilerinin büyümesiyle dünyanın hızla elektrik çağına ilerlediği bildirildi. Dünya elektrik talebinde her yıl Japonya'nın talebine eş değer artış yaşanıyor.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) enerji analizi ve projeksiyonlarında en yetkili küresel kaynak olarak değerlendirilen Dünya Enerji Görünümü'nün (WEO) bu yılki raporu yayımlandı.

Rapor, artan jeopolitik belirsizlikler, yeni teknolojiler, temiz enerji dönüşümü ve iklim değişikliğinin enerji güvenliğine etkilerini incelerken, mevcut jeopolitik gerginliklerin, enerji güvenliği ve sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik küresel çabalar için büyük riskler yarattığını vurguluyor.

Rapora göre, jeopolitik gerginlikler, küresel enerji sistemindeki kırılganlıkları ortaya çıkararak temiz enerjiye daha hızlı geçiş ihtiyacı olduğunu gösteriyor.

Raporda, ülkelerin mevcut politikaları baz alınarak hazırlanan senaryoya göre, küresel enerji piyasası, 2020'lerin ortasından itibaren petrol ve sıvılaştırılmış doğal gazda (LNG) arz fazlasının, aynı zamanda özellikle güneş enerjisi ve bataryalar gibi önemli temiz enerji teknolojilerinde büyük üretim kapasitesinin görüleceği bir yönde ilerliyor.

Düşük emisyonlu enerji kaynaklarının 2030'dan önce dünyanın elektrik talebinin yarısından fazlasını üretmesi beklenirken, kömür, petrol ve doğal gaz dahil tüm fosil yakıtlara yönelik talebin 2030 sonu itibarıyla zirveye ulaşması ve sonrasında düşüşe geçmesi bekleniyor.

DÜNYA ELEKTRİK TALEBİNE HER YIL BİR JAPONYA EKLENİYOR

Temiz enerji teknolojilerinin benzeri görülmemiş hızda büyümesine rağmen, büyümenin dağılımı, teknolojiler ve pazarlar arasında geniş çaplı farklılıklar gösteriyor.

Son 10 yılda küresel elektrik talebi ise enerji talebinin iki katı büyüdü. Dünya elektrik talebinde her yıl Japonya'nın talebine eş değer artışın görüldüğü bu ortamda, "yeni ve daha elektrikli bir enerji sisteminin hatları" belirginleşiyor.

Temiz enerjinin hızla büyümeye devam edebilmesi ve artan talebin bu kaynaklarla karşılanabilmesi için özellikle elektrik şebekeleri ve depolama alanında yatırımların hızla artması gerekiyor. Elektrik sektörünün güvenli şekilde karbonsuzlaşması için yenilenebilir enerji ile şebeke ve batarya yatırımlarının eşit seviyede ilerlemesine ihtiyaç duyuluyor.

IEA'e göre, temiz enerji dönüşümünde artan ivmeye rağmen, dünya hala net sıfır emisyon hedefleriyle uyumlu bir patikadan oldukça uzakta. Bugünkü politikalar, küresel karbondioksit emisyonlarının yakın zamanda zirve yapmasını ve sonrasında düşüşe geçmesini sağlayacak ancak bu düşüşün keskin olmaması halinde 2100'e kadar küresel sıcaklık artışının sanayi öncesi dönem ortalamasının 2,4 derece üzerine çıkma riski bulunuyor. Bu da Paris Anlaşması'nda küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefinin üzerinde.

KAYNAK : AA
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 31 TÜMÜ
  • vatandaş 57 dakika önce Şikayet Et
    atık araç bataryaları ne olacak o katı atık gazlarından zararlı. 10 yıl sonra anlayacaklar. toprak su hava hepsini kirletecek. dünyanın sonunu atık piller getirecek.
    Cevapla
  • GELECEK_LİNUX 8 dakika önce Şikayet Et
    katı hal pilleri geliştirildi.önümüzdeki yıllarda uygulamaya başlanır.
    Cevapla
  • Vatandas 32 dakika önce Şikayet Et
    CO2’den daha mı tehlikeli?
    Cevapla
  • Çılgın Türk 1 saat önce Şikayet Et
    Üstüne ayagina giydiğin yüzüne başına sürdüğün evini boyadigin bindiğin aracın yaktığın gazin kullandığın uctugun uçağın hammaddesi petrol 2030 hatalı o 2130 olabilir
    Cevapla
  • Karadenizli 1 saat önce Şikayet Et
    dünyanın en büyük yalanı petrol bitiyor demektir, bütün bilim adamları bizi kandırıyor....
    Cevapla
  • Hasan 2 saat önce Şikayet Et
    Bataryaları doldurmak için gereken Elektriği temiz enerji denilen Hidrojen,Güneş,Rüzgar,Jeotermal,Hidrolik,Doğalgaz,Kayagazı ve Nükleerden üreterek karşılayamayacağınıza göre uzunca bir süre daha Petrol ve Kömüre ihtiyaç duyulacaktır.Ama niyet bakın petrol ve Kömürün devri kapanıyor boşuna Petrolümüzü çıkarmak için masraf etmeyelim diyen KÜRESEL GÜÇLERİN kandırmacasına alet olmak ise
    Cevapla
  • Vatandaş 2 saat önce Şikayet Et
    Elektrik petrole alternatif şeklinde değerlendirme olmaz. Petrol bir hammadde, elektrik ise bir üründür ve ana kaynak hala ağırlıklı olarak fosil yakıtlardır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR