Erzurum'da 320 dönümdeki GES'lerle yılda 150 milyon lira tasarruf sağlanıyor

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, 320 dönüm arazi üzerindeki güneş enerji santralleri (GES) ile yılda yaklaşık 150 milyon lira tasarruf sağlıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 18.10.2024 17:30 GÜNCELLEME 18.10.2024 17:30 EKONOMİ
Erzurum'da 320 dönümdeki GES'lerle yılda 150 milyon lira tasarruf sağlanıyor
Erzurum'da 320 dönümdeki GES'lerle yılda 150 milyon lira tasarruf sağlanıyor

Türkiye'de güneşli gün sayısının en uzun olduğu illerden Erzurum'da, güneş enerjisini verimli kullanmak amacıyla Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından 2018 yılında ilk GES kurulumu yapıldı.

Aradan geçen zamanla santral sayılarını artıran Büyükşehir Belediyesi, çeşitli yerlerde 320 dönüm arazi üzerinde 55 bin 340 güneş paneli kurdu.

Güneş enerjisiyle çevreyi koruyan Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda yaptığı elektrik üretimiyle yılda yaklaşık 150 milyon lira tasarruf sağlıyor.

"ENERJİ TAŞIMA ALTYAPISI ARTTIKÇA SANTRALLERİMİZİN SAYISI DA ARTACAK"

Erzurum Büyükşehri Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, AA muhabirine, Erzurum'un güneşli gün sayısı en fazla olan iller arasında olduğuna işaret etti.

Şehrin bu avantajını fırsata dönüştürdüklerini ifade eden Aynalı, şöyle konuştu:

"Şu anda 23 megavat kurulu güçle yaklaşık 15 bin nüfusun günlük elektrik ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Şu an yılda ortalama 150 milyon lira civarında bize bir getirisi var. Biz tükettiğimiz enerjiyi mahsup ediyoruz, kalanını da hatta verip faturalandırıyoruz ve devletten parasını alıyoruz. Aslında istesek daha çok santral yapabiliriz. Devletin bu enerjiyi taşıma kapasitesiyle ilgili bir altyapısı var. Bu altyapının üzerinde enerji alamıyorlar. Yani siz ne kadar üretirseniz üretin, taşıyabileceği miktarda enerjiyi devlet sizden satın alabiliyor. Onun için altyapı yenilenmedikçe, altyapı kapasitesi büyütülmedikçe bu santrallerin sayısını da çok çabuk artıramıyorsunuz. Devlet de buna paralel olarak altyapısını büyütme gayreti içinde. Altyapı büyüdükçe santrallerimizin sayısı da artacak inşallah."

KAYNAK : AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 1
  • Ersan Sunter 6 saat önce Şikayet Et
    İş de bu her belediye yapsa eleman maaşını çıkarır . Yurt dısına dovız gıtmez . Doğalgaz cevrım santrallerı hala turkıyedekı tuketılen elektrıgın % 27 sını karsılıyor kömür % 19 unu karşılıyor ve kömürün bir kısmı ithal.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR