Dolar hakimiyeti bitecek mi? BRICS parasını kimler kullanıyor?

BRICS ülkeleri, BRICS parası ile ABD dolarına olan bağımlılığı azaltma ve küresel ticarette egemenlik kuran doların hakimiyetine karşılık bir denge oluşturmak adına umut besliyor. Ticarette dolardan uzaklaşarak, kendi yerel para birimlerinin kullanılmasını teşvik etmek isten BIRCS ülkeleri, (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) bu doğrultuda hareket etmek istiyor. Peki, Dolar hakimiyeti bitecek mi? BRICS parasını kimler kullanıyor? Türkiye BRICS'e katılacak mı?

ABONE OL
GİRİŞ 26.10.2024 15:13 GÜNCELLEME 26.10.2024 15:13 EKONOMİ
Dolar hakimiyeti bitecek mi? BRICS parasını kimler kullanıyor?
Dolar hakimiyeti bitecek mi? BRICS parasını kimler kullanıyor?

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS ülkeleri yakın zamanda toplandı. Toplanılmasının ardından ortak bir para birimi olarak BRICS parası gündeme geldi. Bu para birimi ile birlikte, ABD dolarına olan bağımlılığı azaltmayı ve küresel ticarette doların hakimiyetinin dengelenmesi isteniyor. Peki, Dolar hakimiyeti bitecek mi? BRICS parasını kimler kullanıyor? Türkiye BRICS'e katılacak mı?

DOLAR HAKİMİYETİ BİTECEK Mİ?

BRICS ülkelerinin umut ettiği BRICS parası ile küresel ticarette dolar hakimiyetinin dengelenmesi isteniyor. 

Bu fikir henüz geliştirme aşamasında olduğunu hatırlatalım. Ayrıca teknik, ekonomik ve politik düzeyde çeşitli çalışmalar gerektirecektir. 

BRICS ülkeleri, yerel paralar ile ticareti teşvik ederken, uzun vadede küresel ticarette bir alternatif rezerv para birimi oluşturmayı amaçlamaktadır.

BRICS PARASINI KİMLER KULLANIYOR?

BRICS parası henüz oluşturulmadı. Bu sebepten ötürü BRICS parasını kimlerin kullanacağı bilinmiyor.

TÜRKİYE BRICS'E KATILACAK MI?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS grubuna üye olmak isteyen her ülkenin gruba katılmaları için davet edileceğini belirtmişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 22 Ekim’de yaptığı bir konuşmada “Türkiye olarak BRICS ile işbirliğimizi samimi bir şekilde geliştirmek istiyoruz.” diyerek, “İnşallah Kazan zirvesinin buna vesile olacağına inanıyorum.” açıklamasında bulunmuştu.

5 ÜLKE DAHA KATILDI

1 Ocak 2024 tarihinde Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri, ardından gecikmeli olarak Suudi Arabistan BRICS grubuna katılmıştır.

Gruba davet edilen bir diğer ülke olan Arjantin ise Javier Milei'nin Devlet Başkanı seçilmesinin ardından başvurusunu geri çekmişti.

İbrahim Turna Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - İbrahim Turna

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul'da doğdu. Beykent Üniversitesi Yeni Medya (İngilizce) bölümünden mezun oldu. Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com bünyesinde SEO Editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 3
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    Doların gitmesi ülkede var olan pahalılığı çözmüyor.
    Cevapla
  • Selam 1 saat önce Şikayet Et
    Sanırım Türkiye amerika ve avrupa tepkilerinden korkuyor. malum, nato müttefiklerimiz Türkiye düşmanı terör örgütlerine destek vermekle meşguller.
    Cevapla
  • D E R İ N Ş U U R 2 saat önce Şikayet Et
    Katılacak B R I C S T olacak cennet mekan Pr.Dr.Necmettin E R B A K A N ın Yeniden Büyük TÜRKİYE yeni bir dünya adil düzen dönemine böylece geçilip deccal siyonizm illuminatinin dünya hakimiyetini bitirip kıyametten önce bu dünyayı biz yöneteceğiz insanların çoğunun tapındığı avrupa Abd batının sonu geliyor abd dolarının tuvalet kağıdına dönüşeceği günler yakın ! . . .
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR