Altından sonra yatırımcının yeni adresi! Sessiz sedasız rekorlar kırıyor

2024 yılının gözde yatırım aracı altın olsa da gümüş sessiz sedasız getiri rekorları kırıyor. Altının gramı bu yıl yüzde 53 getiri sağladı. Ancak gümüş yüzde 68 kazançla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. İşte 2025 beklentileri...

ABONE OL
GİRİŞ 27.10.2024 10:07 GÜNCELLEME 27.10.2024 10:19 EKONOMİ
Altından sonra yatırımcının yeni adresi! Sessiz sedasız rekorlar kırıyor
Altından sonra yatırımcının yeni adresi! Sessiz sedasız rekorlar kırıyor

Altın yatırımcıları ‘altın dönemlerini’ yaşıyor. Merkez bankalarının faiz indirimlerine başlaması, Orta Doğu’daki çatışma ortamı altın fiyatlarında yükselişi destekliyor. Altının ons (31.1 gram) fiyatı 2 bin 735 dolar seviyelerine çıkarak rekor kırdı.

Yıla 2 bin 50 liradan başlayan gram altın ise 3 bin 138 liraya yükselerek yılbaşından bu yana yüzde 53 getiri sağladı. Ancak son dönemde adından söz ettiren bir diğer değerli metal ise gümüş oldu. Yıla 22.75 liradan başlayan gram gümüş 38.22 liraya kadar yükseldi. Böylece yılın ilk 10 ayında yatırımcısına yüzde 68 kazanç sağlayarak altını geride bıraktı.



50 DOLAR KONUŞULUYOR

Kısa vadede altın ve gümüş fiyatlarında kâr satışları yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Finans Analisti İslam Memiş, “Ancak orta ve uzun vadede gümüşün yine altından fazla getiri sağlayacağını öngörüyorum. Ocak ayında yatırımcılara sürekli gümüş almalarını önermiştim. Hedef olarak gümüş gramında 37 lira, onsunda (31.1 gram) 37 dolar belirtmiştim. Gram tarafında beklentim gerçekleşti, sıra ons tarafında. O da yılsonuna kadar gerçekleşir” dedi. 2025’in yine gümüşün yılı olacağını belirten Memiş, “2025’te gümüşün ons fiyatında 50 dolar, gramında 47 lira seviyesini bekliyorum” diye konuştu.

RASYO BIZE NE SÖYLÜYOR?

Özellikle altın/gümüş rasyosu yani oranına vurgu yapan Memiş, “Bunu kısaca şöyle anlatabiliriz; rasyo geriledikçe gümüş değer kazanır, rasyo yükseldikçe altın değer kazanır. Altın/gümüş rasyosu haftayı 81 seviyesinden tamamladı. Yani 81 kg gümüş verip 1 kg altın alabiliyorsunuz. Mesela; geçen ay rasyo 85’ti. Yani geçen ay 1 kg altın için 85 kg gümüşe ihtiyacı olan bir yatırımcı bugün 1 kg altını 81 kg gümüşle yerine koyabiliyor. Aradaki 4 kg gümüş kâr oluyor” diye belirtti. Memiş, 2025 için altın/gümüş rasyosunun 72 seviyelerine gerileyebileceğini öngördüğünü söyledi.



AL-SAT FARKI KALMIYOR

Rasyonun avantajlarını da anlatan Memiş, şöyle konuştu: “Arada başka bir araç (nakit para) kullanmadan altın ve gümüşleri takas yapabiliyorsunuz. Açıkta kalma riskiniz olmuyor. Al-sat makas aralığından korunuyorsunuz. Birikiminizi çeşitlendirerek risk azaltmış oluyorsunuz. Rasyo işlemini Kapalıçarşı’dan fiziki olarak yapabilirsiniz. Bankanızın arbitraj veya pariteler bölümünden yapabilirsiniz. Çalıştığınız bankada yoksa bankanızı değiştirebilirsiniz. İstanbul dışındaysanız kuyumcunuza veya dövizcinize gidip sipariş verebilirsiniz.”

Gümüş, elektronik, güneş enerjisi panelleri ve otomotiv gibi alanlarda yaygın olarak kullanıldığı için ekonomik büyüme dönemlerinde gümüşe olan talep artabiliyor. Ekonomik durgunluk zamanlarında bu talep hızla azalabilirken gümüş fiyatlarında ani düşüşler yaşanabiliyor.

SANAYİDEKİ KULLANIMI ÖNEMLİ

ONSTAN NEMALANDI

Sene başından beri gümüş fiyatının yükseldiğini belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Bunun iki nedeni var, birincisi altın fiyatı yükselirken kıymetli metal olduğu için gümüş de yükseliyor. Ama esas gümüşle ilgili artış endüstriyel metal olma özelliğiyle de ilgili. Yani, son dönemde güneş enerjisinde, elektrikli araçlarda daha fazla gümüş kullanılacağı beklentisi fiyatların yönünü belirliyor. Altın ons fiyatlarının da yılbaşından beri 1.950 dolardan 2 bin 750 dolara kadar tırmanmasından nemalandı diyebiliriz” dedi.

34 DOLAR DİRENÇ SEVİYESİ

“Şu anda 34 dolar ons seviyesi gümüş için önemli bir direnç seviyesi” diyen Yıldırımtürk, “Burası aşılırsa o zaman gümüşün onsunda 39 dolar seviyesi görülebilir. Bunun olması için de altının ons fiyatının da 3 bin dolarları görmesi gerekiyor. Şu anda zaten ons altın 2 bin 735 dolarda. Ama özellikle ABD başkanlık seçimi sonucu belli olduktan sonra ons altında 2 bin 600 dolara kadar bir gerileme bekliyorum. Gümüş de bu noktada 32 dolar hatta daha da aşağısına gelebilir. Bundan sonra ise ons altının tekrar sene sonunda 2 bin 750 dolar olmasıyla gümüşün onsu yine tekrar 34 dolara yükselebilir” diye konuştu.

2025’TE YÜZDE 43 ARTIŞ BEKLENTİSİ

ABD’nin önde gelen bankalarından Citi’nin araştırma birimi Citi Research, ABD işgücü piyasasındaki olası bozulmalar ve Fed’in faiz indirimleri gibi faktörleri işaret ederek, hem altın hem de gümüş fiyatlarını yukarı yönlü revize etti. Banka, daha önce 2 bin 700 dolar olan 3 aylık ons altın tahminini 2 bin 800 dolara, 6-12 aylık tahminini de 3 bin dolara çıkardı. Gümüş fiyatı için de benzer bir güncelleme yapan Citi, 6-12 aylık tahminini ons başına 38 dolardan 40 dolara çıkardı.

EN UMUT VERICI VARLIK

Banka, Fed’in faiz indirimi ve zayıflayan Çin perakende talebine rağmen altın ve gümüşün güçlü bir performans sergilediğini vurguladı. Öte yandan Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) delegelerine göre 2025’te altın için yüzde 10, gümüş için yüzde 43’lük yükseliş potansiyeli var. Delegeler altın fiyatlarının gelecek yıl bu zamanlar ons başına 2 bin 941 dolara yükseleceğini öngörürken, gümüşün 2025’e kadar en umut verici varlık olmasını bekliyor. Beklenti gümüş fiyatlarının ons başına 45 dolara yükseleceği yönünde.

KAYNAK : Posta
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • Asabi 3 saat önce Şikayet Et
    Gümüş yüzük aldım bir ara bozdurayım dedim para etmez dediler almadılar.
    Cevapla
  • Misafirye 3 saat önce Şikayet Et
    Ben hesapladım aradaki fark % 2 gibi sadece. Neden bu şekilde hesaplamışlar anlamadım.
    Cevapla
  • Fatih'in oğlu 3 saat önce Şikayet Et
    İnsana yatırım yapma tavsiyesinde bulunun önce!! Hicbirsey sessiz sedasız yükselmiyor herşey bağıra bağıra prim yapıyor ne anlatıyorsunuz işinizi düzgün yapın.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR