Tarım ve Orman Bakanlığı yasaklara uymayan balıkçılara göz açtırmayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, yasa dışı su ürünleri avcılığının önlenmesine yönelik 2025'te 158 bin denetim gerçekleştirecek.

ABONE OL
GİRİŞ 04.11.2024 12:01 GÜNCELLEME 04.11.2024 12:37 EKONOMİ
Tarım ve Orman Bakanlığı yasaklara uymayan balıkçılara göz açtırmayacak
Tarım ve Orman Bakanlığı yasaklara uymayan balıkçılara göz açtırmayacak

AA muhabirinin 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan yaptığı derlemeye göre, Türkiye'nin coğrafi konumu ve doğal kaynakları, su ürünleri sektörü açısından önemli fırsatlar sunuyor.

Nüfusun artması ve doğal kaynakların giderek azalması nedeniyle yetiştiricilik yoluyla gerçekleştirilen su ürünleri üretiminin payı avcılığa göre giderek artıyor. Söz konusu artışta sulama ve enerji amacıyla yapılan gölet ve barajlar da etkili oluyor.

Geçen yıl gerçekleşen 1 milyon tonluk su ürünleri üretiminin yüzde 41,6'sı deniz avcılığı, yüzde 3,3'ü iç su avcılığı ve yüzde 55,1'i yetiştiricilikten oluştu. Avcılık ve yetiştiricilik dahil toplam su ürünleri üretiminin yüzde 18,8'i iç sularda gerçekleştirildi.

Verilere göre, 2022'de 514,8 bin ton olan su ürünleri yetiştiriciliği yüzde 8,1 artışla geçen yıl 556 bin tona yükseldi. İç sularda alabalık, denizlerde de çipura, levrek ve özellikle son dönemde Türk somonu üretiminde önemli artış görüldü.

Türkiye'de geçen yıl itibarıyla yıllık 536 bin ton kapasiteli 554 deniz balığı yetiştiriciliği tesisi, yıllık 277 bin ton kapasiteli 1831 iç su balıkları yetiştiriciliği tesisi olmak üzere 813 bin ton kapasiteli 2 bin 385 su ürünleri yetiştiriciliği tesisi faaliyet gösteriyor.

YILLIK 7 BİN 500 TON ÜRÜN KAPASİTELİ YETİŞTİRİCİLİK ALANI ÜRETİME AÇILACAK

Su kaynaklarının korunması ve yasa dışı avcılıkla mücadele kapsamında deniz ve iç sulardaki av sahalarında, karaya çıkış noktaları dahil tüm güzergah, tesis ve balık hallerinde, balık unu ve yağı fabrikalarında, perakende satış yerleri ve soğuk hava depolarında çapraz denetim yapılıyor. Bu kapsamda yılın 6 ayında 79 bin denetim gerçekleştirildi.

Yasa dışı su ürünleri avcılığının önlenmesine yönelik olarak gelecek yıl da 158 bin denetim yapılması planlanıyor. Ayrıca 200 bin metrekare terkedilmiş av aracı da su kaynaklarından temizlenecek.

Mevcut stokların korunması ve sürdürülebilir şekilde işletilmesi amacıyla iç su kaynaklarına gelecek yıl 70 milyon balık yavrusu salınacak. Ayrıca, yeni su ürünleri yetiştiricilik bölgelerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında tespit edilen yıllık 7 bin 500 ton ürün kapasiteli yeni alanın üretime açılması planlanıyor.

15 BİN KÜÇÜK ÖLÇEKLİ BALIKÇI DESTEKLENECEK

Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği kapsamında su ürünleri stoklarının korunarak sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi amacıyla üretim planlaması sürecine girildi.

Düzenlemeye göre, başta hamsi olmak üzere avcılık yoluyla elde edilen mavi yüzgeçli orkinos, deniz patlıcanı, inci kefali, tıbbi sülük, beyaz kum midyesi ve yılan balığı, yetiştiricilik kapsamında da Türk somonu, çipura, levrek ve Akdeniz midyesi üretim planlanması kapsamına alındı.

Ayrıca, avcılık ve yetiştiricilikte üretim faaliyetleri ve yeni türlerin desteklenmesi amacıyla AR-GE çalışmalarına, su ürünleri araştırma enstitülerinin altyapılarının güçlendirilmesine ve balıkçı barınaklarına yönelik ihtiyaç analizi çalışmalarına devam edilecek.

Küçük ölçekli balıkçılık işletmelerinin ekonomik sürdürülebilirliklerinin sağlanması amacıyla gelecek yıl tarımsal destekleme bütçesi kapsamında 15 bin küçük ölçekli balıkçı desteklenecek.

KAYNAK : AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Balık halleri ve pazar yerleri çinekop dolu. Lüfer olmadan satilmasi . Çinekop 500 lirad satılıyor. Ben ceza filan görmedim.eger ceza olsa onu tezgaha koyamazlar
    Cevapla
  • Egeli 2 hafta önce Şikayet Et
    Ne zaman ki pazar yerinde satılan balıklar metre ile ölçülüp limit altı olanlara yapıştırcaklar cezayı o zmana kdr katliam devam eder. Denetim denetim istiyoruz balık kalmadı denizde 3 taraf deniz bereket yok
    Cevapla
  • afacan 2 hafta önce Şikayet Et
    bir kac yakalansa digerleri sanmiyorum kurala uysun bugun haber de var idi baska balik diye zehirli balik satiliyor diye demek hic konrol yok pazar da da konrol olacak sokak da sicak da balik mi satilir tam komedi rezillik balik satilan yer øzel ve temiz olacak o da biz de yok
    Cevapla
  • Amatör Balıkçı 2 hafta önce Şikayet Et
    Önce pazarları denetlesinler diyeceğim ama zabıtalar boş boş dolaşıp o yavru balıkları satanları es geçiyor! Sebep avanta olabilir mi? Yakın zamanda eskiden olta ile balık tutan insanlar vardı hikayelerini torunlarına anlatan insanlar göreceğiz. Çok net söylüyorum...
    Cevapla
  • Balukçi 2 hafta önce Şikayet Et
    acil denizcilik bakanlığı kurulsun, körfezlere tirol ve gırgır sokulmasın, kıyılara çok acil yapay resifler oluşturulsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR